NATO condamna atacurile Rusiei din Turcia si Siria: Un comportament iresponsabil. Sa inceteze imediat

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 19:49
4988 citiri
NATO condamna atacurile Rusiei din Turcia si Siria: Un comportament iresponsabil. Sa inceteze imediat

NATO a condamnat luni incursiunile aviatiei ruse in spatiul aerian al Turciei, calificandu-le drept un "comportament iresponsabil", si a cerut Moscovei sa inceteze imediat atacurile asupra opozitiei si civililor in Siria.

Consiliul Atlanticului de Nord s-a reunit, la nivel de ambasadori, "pentru consultari cu privire la implicatiile potentiale ale recentelor actiuni militare periculoase ale Rusiei in si in jurul Siriei", se mentioneaza intr-un comunicat de presa emis la finalul sedintei.

Reuniune de urgenta a NATO: Actiunile Rusiei, inacceptabile. A incalcat spatiul aerian al Turciei (Video)

Cu acest prilej, "Aliatii si-au exprimat profunda preocupare fata de intarirea prezentei militare a Rusiei in Siria si, in special, fata de atacurile aviatiei rusesti asupra oraselor Hama, Homs si Idlib, care au dus la victime civile si nu au tintit Daesh (Statul Islamic - n.red.) ".

Seful Pentagonului: Rusia a inrautatit situatia in Siria - zeci de bombardamente in ultimele 24 de ore

Aliatii cer Federatiei Ruse sa inceteze imediat aceste atacuri asupra opozitiei si civililor sirieni, sa-si concentreze eforturile asupra luptei impotriva ISIL (Statul Islamic - n.red.) si sa promoveze o solutie la conflict printr-o tranzitie politica.

In acelasi comunicat, NATO considera ca "actiunile militare ale Rusiei au atins un nivel mai periculos odata cu recentele incalcari ale spatiului aerian al Turciei, la 3 si 4 octombrie, de catre avioane SU-30 si SU-24 in regiunea Hatay", care "au patruns in spatiul aerian al Turciei in pofida avertismentelor clare, prompte si repetate ale autoritatilor turce".

Cameron il someaza pe Putin sa "schimbe directia" in Siria: Rusii il sustin pe macelarul Assad

Experti: Bombardamentele rusesti sporesc haosul in Siria (Video)

"Aliatii protesteaza cu putere fata de aceste incalcari ale spatiului aerian al Turciei si condamna aceste incursiuni si incalcari ale spatiului aerian al NATO", se mai spune in textul mentionat.

"Aliatii remarca, de asemenea, pericolul extrem al unui asemenea comportament iresponsabil" si "cer Federatiei Ruse sa inceteze (...) si sa explice imediat aceste incalcari".

De asemenea, "Aliatii cer partii ruse sa ia toate masurile necesare pentru a se asigura ca astfel de incalcari nu vor avea loc in viitor".

Comunicatul reaminteste ca "securitatea Aliantei este indivizibila, iar Aliatii sunt puternic solidari cu Turcia". "Vom continua sa urmarim foarte indeaproape evolutiile de la granitele de sud-est ale NATO", conchide comunicatul difuzat la Bruxelles.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...