NATO si Rusia se acuza reciproc. Moscova anunta exercitii militare de proportii pentru 2015

Luni, 01 Decembrie 2014, ora 18:12
4256 citiri
NATO si Rusia se acuza reciproc. Moscova anunta exercitii militare de proportii pentru 2015

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (foto), a acuzat luni Rusia ca incalca armistitiul in estul Ucrainei, deoarece trimite separatistilor prorusi cantitati importante de armament performant, informeaza Reuters, in timp ce Rusia, prin vocea ministrului adjunct de externe, Aleksei Meskov, a acuzat NATO ca destabilizeaza nordul Europei, anunta Interfax.

"Suntem martorii unei consolidari militare semnificative in interiorul si in jurul Ucrainei", a declarat Stoltenberg, intr-o conferinta de presa. "Transporturi importante de armament, echipament performant si personal militar rus catre separatistii violenti", a adaugat el.

Autoritatile ucrainene au anuntat duminica faptul ca un convoi format din 106 vehicule a intrat in estul tarii dinspre Rusia, fara a avea permisiunea Kievului, si a acuzat Moscova ca se foloseste de transporturile de ajutor asa-zis umanitar pentru a trimite arme si munitii insurgentilor separatisti.

Oficialitatile de la Moscova neaga insa acest lucru si acuza Occidentul si Kievul ca poarta o campanie de violenta in estul Ucrainei, la Lugansk si Donetk.

Vorbind despre convoiul rus, Stoltenberg a spus ca cea mai buna modalitate de imbunatatire a situatiei umanitare in estul Ucrainei ar fi sa se puna capat incalcarilor acordului de la Minsk, care a avut ca obiectiv incetarea conflictului in estul Ucrainei, si sa se respecte armistitiul.

"Constatam ca separatistii si Rusia nu fac acest lucru. Rusia alimenteaza conflictul oferind echipament si alte tipuri de sprijin pentru separatisti si prin urmare submineaza si incalca acordul de incetare a focului si totodata eforturile de a ajunge la o solutie pasnica, negociata", a spus el.

La randul sau, Aleksei Meskov, adjunctul ministrului de externe rus, a declarat ca Rusia crede ca NATO destabilizeaza nordul Europei, organizand exercitii militare in aceasta regiune si "transferand aparate de zbor capabile sa transporte arme nucleare" in statele baltice. "Aceasta realitate este extrem de negativa", a declarat Meskov intr-un interviu publicat luni de Interfax. "Autoritatile ruse iau si vor lua toate masurile pentru a apara cu fermitate securitatea Rusiei si a cetatenilor sai... indiferent care parte a tarii noastre este vizata", a mai spus el, potrivit Reuters.

Totodata, autoritatile ruse au anuntat luni ca vor desfasura peste 4.000 de exercitii militare in 2015, in cel mai important exercitiu urmand a lua parte vara viitoare "zeci de mii" de militari. "Exercitiile vor avea loc simultan, pe parcursul verii, in mai multe poligoane din Rusia si din exterior", a anuntat Iaroslav Rosupkin, purtator de cuvant al Districtului Militar Central al Rusiei.

Exercitiul militar, care se va numi "Centru 2015", se va desfasura pe o perioada lunga de timp si la el vor lua parte sub comanda unificata zeci de mii de militari ai Districtului Militar Centru, diverse categorii de forte armate, precum si alte ministere si agentii din domeniul securitatii. Cu acest prilej vor fi testate noi arme, a mai spus Rosupkin. Pana acum, pe parcursul anului 2014, Ministerul Apararii din Rusia a efectuat 3.000 de exercitii militare.

Citeste si:
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Nelu Tătaru crede că ritmul actual al vaccinării ne poate duce către un platou al valului 4 pandemic: ”Sperăm să putem avea sărbători liniştite de iarnă”
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă, miercuri, 27 octombrie, că portofoliul de la Sănătate are nevoie de un profesionist, ”nu doar de un politician”. ”Nu putem defila...
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu, îndemn responsabil către Nicușor Dan: ”Mergeți azi să vă vaccinați și să scăpați de întrebări. Ajutorul dumneavoastră ar conta enorm”
Medicul Vasi Rădulescu a postat pe Facebook un mesaj către Nicușor Dan, Primarul General al Bucureștiului, îndemnându-l să se vaccineze anti COVID. Nicușor Dan a evitat până acum să...
Sursa: AGERPRES