Nava ruseasca de spionaj, intr-o vizita surpriza in Cuba

Vineri, 28 Februarie 2014, ora 07:56
4328 citiri
Nava ruseasca de spionaj, intr-o vizita surpriza in Cuba
Foto: Military Today

O nava ruseasca de spionaj s-a strecurat in Golful Havana, Cuba, intr-o vizita neanuntata si a fost adusa in port la unul din terminalele destinate navelor de croaziera, joi, pe fondul turbulentelor din Ucraina si a demonstratiilor de forta ale armatei Rusiei din jurul acestora.

Nava Viktor Leonov SSV-175, care face parte din clasa vapoarelor inteligente Vishnya, a intrat la inceputul saptamanii in apele cubaneze, fara a-si anunta venirea. Marinarii au iesit pe coverta si au admirat peisajele din capitala Cubei, in timp ce trecatorii ii priveau mirati, relateaza Reuters.

Navele de razboi ale Rusiei au venit si au plecat din Cuba inca de la caderea Uniunii Sovietice, dar pe vremuri faceau asta cu mai multa publicitate si chiar le dadeau ocazia cubanezilor sa viziteze nava. Ee aceasta data nu s-a mentionat nimic despre venirea rusilor in presa locala.

Miercuri, la Moscova, Ministrul Apararii, Sergei Shoigu a spus ca Rusia planuieste sa-si extinda prezenta militara peste hotare, in tari precum Cuba, Venezuela si Nicaragua.

Vasele inteligente ale Marinei rusesti din Havana au fost comandate de Uniunea Sovietica in 1988, la sfarsitul Razboiului Rece, find echipate cu echipamente electronice de supraveghere si sisteme antiracheta.

Angajatii portului din Havana au declarat ca navei de 94 de metri nu i s-a acordat niciun fel de intretinere sau combustibil.

Un oficial al Ambasadei Rusiei a descris aceasta vizita ca fiind una prietenoasa, spunand ca marinarii i-au insotit pe oficialii cubanezi la unul din monumentele soldatilor sovietici, unde au depus coroane de flori.

"Nava a fost programata sa stea trei sau patru zile, asa ca maine ar trebui sa plece", a mai declarat un oficial al ambasadei, care a refuzat sa-si dea numele.

Fosta Uniune Sovietica si Cuba au fost aliati apropiati o lunga perioada de timp, iar fortele sovietice au construit o importanta baza langa Havana, dar aceasta a fost inchisa odata cu disparitia comunismului din Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nava spion ruseasca Havana Cuba, #Cuba aliat Uniunea Sovietica , #Rusia