Navalnii l-a provocat inutil pe Putin. De miscarea de protest s-ar putea alege praful

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 10:24
4786 citiri
Navalnii l-a provocat inutil pe Putin. De miscarea de protest s-ar putea alege praful
Foto: Arhiva Ziare.com

Incarcerarea lui Alexei Navalnii ar putea insemna sfarsitul miscarii de protest din Rusia. Iar politicanul de opozitie are partea sa de vina.

Un tanar din orasul Novorossijsk din sudul Rusiei a fost batut in timp ce dorea sa anunte o demonstratie de protest la primaria din localitate. El era un fan al lui Navalnii.

Un alt tanar din orasul siberian Irkutk este in pericol de moarte dupa ce a fost victima unei agresiuni. "Vina" sa ar fi ca este fiul unui om de afaceri care a pus la dispozitie un spatiu pentru o intrunire electorala a echipei lui Navalnii.

Mii de studenti din intreaga Rusie au primit scrisori de amenintare de la autoritati. Ei au fost avertizati sa nu participe la protestele organizate de Navalnii. Argumentul autoritatilor: protestele lui Navalnii ar fi o provocare.

In fine: un copil de 10 ani a recitat din Shakespeare (Hamlet) in centrul Moscovei, iar politistii s-au speriat. Baiatul a fost ridicat si dus la sectie. Nu s-a spus daca era si el vreun fan al lui Navalnii sau daca a auzit macar de politicianul de opozitie. Toata tara a discutat zile in sir despre asta.

Cine vrea sa lupte trebuie sa fie prevazator

Aceste exemple arata cat de agitate au devenit autoritatile ruse. Si situatia se va inrautati, pe masura ce se apropie alegerile prezidentiale.

Se adopta legi absurde pentru a putea trimite oameni la inchisoare pentru postari in retelele sociale. Absurd, din punctul de vedere al activistilor pentru drepturile omului. Dubios, din punctul de vedere al autoritatilor.

Cine vrea sa continue lupta trebuie sa aiba grija. Pentru ca, altfel, lupta se va incheia foarte rapid. Cine traieste in Rusia cunoaste acest fapt. Alexei Navalnii traieste in Rusia, dar isi asuma totusi acest risc. Si ar putea sa piarda mult mai devreme decat si-ar dori.

Protestele recente de la Moscova fusesera aprobate de autoritati. Aceasta aprobare a fost aproape o minune. Demonstratia urma sa aiba loc de Ziua Rusiei, cea mai importanta sarbatoare de stat. Locul aprobat pentru manifestatie nu era Piata Rosie, dar era totusi un loc cunoscut pentru manifestatii la Moscova: prospectul Saharov.

O provocare total inutila

Seara tarziu, insa, Navalnii le-a cerut cu totul neasteptat sustinatorilor sai sa nu se mai stranga pe prospectul Saharov, ci altundeva. Acolo unde urmau sa aiba loc festivitatile de stat cu ocazia Zilei Rusiei. Adica in mijlocul taberei "dusmane".

Pentru autoritati, a fost o provocare clara. Navalnii a fost avertizat sa nu faca acest lucru, dar el a ramas in mijlocul demonstrantilor si a sfarsit dupa gratii.

Alti peste 700 de rusi au fost arestati impreuna cu el. Tineri, studenti, elevi. Multi vor fi rapid eliberati. Dar nu toti.

O duritate excesiva din partea autoritatilor. Dar si o provocare cu totul inutila din partea politicianului de opozitie Alexei Navalnii. Intr-o zi cu totul speciala si intr-un loc cu totul special.

Rezultatul: miscarea de protest, initiata de Navalnii insusi si care parea in ascensiune, si-ar putea gasi in curand sfarsitul. Pentru ca liderul ei charismatic nu va mai fi disponibil. Si asa se va alege praful de fragilii muguri ai democratiei ruse. Iar cu asta jocul s-ar termina. Un deznodamant cu adevarat trist

Juri Rescheto

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#proteste Rusia, #Navalnii condamnat Rusia , #Rusia