Neasteptat: Inca o tara fosta sovietica adopta alfabetul latin

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 08:35
6451 citiri
Neasteptat: Inca o tara fosta sovietica adopta alfabetul latin

In cursul zilei de vineri, presedinele Kazahstanului - tara fosta sovietica - s-a adresat cu un mesaj natiunii, anuntand mai multe masuri menite sa spriijine dezvoltarea moderna a limbii nationale, printre care si aceea de a abandona alfabetul slav, folosit in prezent, si a trece pe alfabetul latin.

Presedintele tarii, Nursultan Nazarbayev, a facut cunsocut ca este elaborat un program detaliat, pentru instruirea populatiei privind insusirea esalonata a alfabetuui latin, astfel incat acesta sa poata fi folosit in actele oficiale cel mai tarziu incepand cu anul 2025, informeaza Pravda.

Cu multa abilitate, Nursultan Nazarbayev a tinut sa sublinieze totodata importanta si valoarea limbii ruse, pe care nu o neaga, iar rusofonii din tara vor putea folosi alfabetul acestei limbi in orice texte rusesti, dar scrierea in limba kazaha se va face numai folosind grafica latina.

In cuvantul sau, presedintele kazah s-a referit si la faptul ca, in viitor, populatia tarii va putea folosi in mod curent trei limbi, respectiv cea kazaha ca limba nationala, cea rusa pentru rusofoni si cea engleza spre care este incurajat tineretul, pentru ca acestuia sa i se usureze accesul spre cultura tarilor occidentale.

Presedintele a insistat asupra necesitatii cunoasterii limbii engleze de catre tinerii kazahi, intrucat aceasta inseamna o oportunitate suplimentara si nelimitata in viata lor personala, dar si in ce priveste performantele tarii, la care ei au sau vor avea o contributie personala.

O asemenea cotitura insa nu se poate produce decat esalonat si cu mult tact, fapt pentru care presedintele a considerat cat se poate de oportun ca, in vederea adoptarii noului alfabet, sa se stabileasca termene realiste si acceptabile pentru toti cetatenii, cu limite care se prevad a se situa la nivelul anului 2025.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot cerceta documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...