Ziare.com

Neasteptat: Inca o tara fosta sovietica adopta alfabetul latin

Sambata, 15 Decembrie 2012, ora 08:35

   

Neasteptat: Inca o tara fosta sovietica adopta alfabetul latin
In cursul zilei de vineri, presedinele Kazahstanului - tara fosta sovietica - s-a adresat cu un mesaj natiunii, anuntand mai multe masuri menite sa spriijine dezvoltarea moderna a limbii nationale, printre care si aceea de a abandona alfabetul slav, folosit in prezent, si a trece pe alfabetul latin.

Presedintele tarii, Nursultan Nazarbayev, a facut cunsocut ca este elaborat un program detaliat, pentru instruirea populatiei privind insusirea esalonata a alfabetuui latin, astfel incat acesta sa poata fi folosit in actele oficiale cel mai tarziu incepand cu anul 2025, informeaza Pravda.

Cu multa abilitate, Nursultan Nazarbayev a tinut sa sublinieze totodata importanta si valoarea limbii ruse, pe care nu o neaga, iar rusofonii din tara vor putea folosi alfabetul acestei limbi in orice texte rusesti, dar scrierea in limba kazaha se va face numai folosind grafica latina.

In cuvantul sau, presedintele kazah s-a referit si la faptul ca, in viitor, populatia tarii va putea folosi in mod curent trei limbi, respectiv cea kazaha ca limba nationala, cea rusa pentru rusofoni si cea engleza spre care este incurajat tineretul, pentru ca acestuia sa i se usureze accesul spre cultura tarilor occidentale.

Presedintele a insistat asupra necesitatii cunoasterii limbii engleze de catre tinerii kazahi, intrucat aceasta inseamna o oportunitate suplimentara si nelimitata in viata lor personala, dar si in ce priveste performantele tarii, la care ei au sau vor avea o contributie personala.

O asemenea cotitura insa nu se poate produce decat esalonat si cu mult tact, fapt pentru care presedintele a considerat cat se poate de oportun ca, in vederea adoptarii noului alfabet, sa se stabileasca termene realiste si acceptabile pentru toti cetatenii, cu limite care se prevad a se situa la nivelul anului 2025.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5882 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sper

Sa-i urmeze exemplul si alte tari foste URSS si de ce nu chiar Rusu de rind,pt ca viitoru este alfabetul Latin..

 

Nu , nu , nu !

rusii trebuie sa invete alfabetul chinez pentru ca oricum chinezii au "dat peste " si au trecut la cucerirea tacita a Siberiei . In vreo 500 de ani vor deveni majoritari in Rusia ca de altfel in multe tari occidentale .

mda

nu orice tara,ci marele Kazahstan,cea mai importanta tara asiatica a fostului URSS.

 

Eu cand vad literele chirilice folosite de rusi

imi aduc aminte de Evul Mediu.

 

"stimatzi"filmoci-amerloci si politologi de birt....

la totzi "nimeni"in drum(doar cornuta face in drum)in aceasta lume sunt zeci de alfabete, ca avetzi ceva impotriva chirilicelor este ca nu putetzi invatza sau intzelege pt ca atat va duce cerebelul....cap de guma tu esti vesnic in evul mediu nu este nici o pierdere...ih,ih,ih,ih,....iar declaratzia acestui presedinte ce se crede la randu-i nemuritor,maine va fi anulata sau uitata100%!!!

 

Ideea lui Nazarbayev; o sansa in plus

pentru tinerii din tara sa...

Kazasthan ...

Sant sigur ca majoritatea romanilor stramba nasul cand aud de Kazasthan,pentru ca ...asa santem noi. Economia si bunastarea din Kazasthan este de invidiat intreaga lume.. Nursultan Nazarbayev s-a inconjurat de oameni destepti si a adus tara la un nivel la care Rusia si camarad Putin nu il va atinge curand. Felul in care face tranzactia la alfabetul latin este foarte inteligent conceputa, fara sa inpuna nimanui sa se schimbe peste noapte.Faptul ca N N este un dictator si s-a imbogatit personal si familia ....este mai buna decat "democratia" romaneasca in care a facilitat la "cocoii comunisti" vechi si noi sa se imbogateasca si sa vanda tara.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor