"Noi, rusii, vedem conflictul ca pe o modalitate de a ne arata patriotismul" - Interviu cu un lider al Opozitiei de la Moscova

Autor: Dana Cotoara - corespondent Ziare.com la Bruxelles
Marti, 15 Septembrie 2015, ora 17:19
3680 citiri
"Noi, rusii, vedem conflictul ca pe o modalitate de a ne arata patriotismul" - Interviu cu un lider al Opozitiei de la Moscova
Foto: Facebook/Serghei Mitrokin

Opozitia din Rusia este aproape inexistenta, sufocata de masinaria de propaganda a lui Putin. Cei care indaznesc sa faca opozitie politica sunt aruncati in puscarie sau, mai rau, sfarsesc precum Boris Nemtov, ucisi in plina strada.

Am avut ocazia sa stau de vorba cu Serghei Mitrokin, presedintele Partidului Democrat Unit Yabloko, venit la Bruxelles pentru a cere ajutor european.

Extrem de virulent in discutiile informale, desi principalul sau handicap este engleza saraca pe care o vorbeste si pe care o insoteste deseori cu gesturi largi care sa umple lacunele de vocabular, in momentul in care microfonul este deschis face pasul inapoi. Ar vrea sa spuna, ii citesc asta in ochi, dar probabil ca undeva in mintea sa e acel declic al constiintei care ii spune sa se autocenzureze. Prin felul in care se arunca in discutie, pare ca vrea sa rastoarne lumea, dar ii este frica.

Rusii isi manifesta patriotismul prin conflict, spune el, este un semn de mandrie nationala. Dar nu exemplifica, sau nu detaliat. Isi inghite cuvintele putine de teama sa nu spuna ceva care ar putea fi interpretat si care sa-i aduca ponoase mai tarziu. De indata ce becul rosu se stinge, devine un alt om. Greu de oprit chiar si in engleza lui sumara. Navalesc scenarii, situatii, pericole. Dar, on the record, trebuie sa supravietuiasca.

Este Rusia, in acest moment, o amenintare la adresa Uniunii Europene?

Nu cred ca Rusia este o amenintare directa pentru europeni, dar cred ca poate fi o amenintare pentru unele state din imediata sa vecinatate, ma refer aici la statele Parteneriatului Estic (Moldova, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Belarus si Armenia - n.red.) pentru ca Putin are nevoie de cat mai multe conflicte, mai ales cu vecinii sai, pentru a-si mentine popularitatea.

Cu cat mai multe conflicte, cu atat mai multa popularitate pentru el. Din pacate, trebuie sa recunosc ca aceasta este mentalitatea multora dintre concetatenii mei. Noi vedem asta ca pe o modalitate de a ne arata patriotismul, iar Putin este un astfel de personaj care vrea sa-si creasca procentele in sondajele de opinie provocand conflict.

Este scris in logica unui conflict - cu cat mai multa ura, cu cat mai multa agresivitate catre alte tari, cu atat mai multa popularitate pentru Rusia. Escaladarea conflictelor este o sursa de instabilitate la frontierele noastre pentru cele patru state vecine noua. Ma refer aici in primul rand la Ucraina, apoi la Moldova.

Cum stau lucrurile in ceea ce priveste Transnistria. Putem sa ne gandim ca ar fi urmatoarea tinta pe lista lui Putin?

Este imposibil sa ghicim cine sau ce stat va fi urmatorul. Dar nu exclud posibilitatea escaladarii unui conflict in acea zona.

Cat de puternica este Opozitia in Rusia in acest moment?

Asa cum va puteti imagina, Opozitia nu este deloc puternica. Traim intr-un stat autoritar, nu avem acces la mass-media pentru a ne putea expune punctele de vedere. Este extrem de dificil sa facem campanie electorala, iar foarte multi dintre membrii Opozitiei sunt persecutati, aruncati in inchisori...

Chiar ucisi! Am vazut cazul Nemtov.

Unii dintre ei sunt ucisi, da, doar ca autoritatile noastre spun ca nu sunt crime politice, ca sunt atacuri care tin de alta zona. Dar noi stim ca este vorba despre crime politice.

Avem in acest moment cel putin 45 de prizonieri politici in Rusia si o parte semnificativa a acestora sunt membri ai partidului meu. De exemplu, ecologistul Evgheni Vitisko, care este in puscarie pentru ca s-a ridicat impotriva coruptiei guvernatorului din Krasnodar. Am trimis memorii la Putin si la autoritatile rusesti, dar este imposibil sa avem un dialog cu ei pe acest subiect.

(Vitisko, un activist ecologist care a dezvaluit distrugerea mediului inconjurator pentru constructia satului olimpic inaintea Jocurilor Olimpice de la Soci, a fost condamnat de un tribunal din Krasnodar la 3 ani de inchisoare pentru ca ar fi vopsit un gard. Initial condamnat la inchisoare cu suspendare, Vitisko a fost inchis chiar inaintea inceperii Olimpiadei pentru ca autoritatile ruse s-au temut de protestele acestuia. Yabloko a cerut eliberarea lui in nenumarate randuri considerand ca, odata terminata intrecerea sportiva, nu mai exista motiv pentru incarcerarea sa - n.red.).

Ce asteptati de la Uniunea Europeana? Cum s-ar putea implica responsabilii europeni in a va ajuta?

Avem nevoie de o tribuna de la care sa ne expunem opiniile politice. Avem nevoie de publicitate in Uniunea Europeana. Sunt sustinatorul ideii de a crea in Uniunea Europeana un serviciu care sa vina in slujba cetateanului rus. Un serviciu similar Vocii Americii in timpul sovieticilor ne-ar ajuta enorm. Ne-ar da libertatea de a ajunge la cetateanul rus, care pe teritoriul tarii are acces exclusiv la propaganda lui Putin.

Avem nevoie de mass-media europeana care sa aiba emisie in limba rusa prin care sa ne putem transmite mesajele. Posturi de radio si de TV, care sa emita de pe teritoriul european, dar care sa acopere Rusia. Acum avem doar postul de stat care acopera aproape tot teritoriul rusesc si care nu ofera informatie obiectiva populatiei. Este un post de propaganda.

Este important sa avem alternative. Avem nevoie de cat mai multa informatie propagata in mass-media din Vest legata de violarea drepturilor omului pe teritoriul rusesc, despre situatia detinutilor politici. Avem nevoie sa le oferim oamenilor informatii despre cum functioneaza institutiile europene.

Cum interpretati gestul lui Putin de a alcatui o lista neagra a demnitarilor europeni care sunt persona non-grata pe teritoriul rus?

E un raspuns la listele alcatuite la randul lor de Uniunea Europeana si de Statele Unite. Nu cred ca are o alta rezonanta ascunsa. Este pur si simplu un raspuns reflex la masurile pe care Uniunea Europeana le-a luat impotriva oligarhilor rusi.

Yabloko - Partidul Democrat Unit din Rusia este parte a familiei liberalilor europeni si are o istorie de peste 25 de ani. Yabloko este un acronim format din primele litere ale numelor fondatorilor sai: Ya de la Grigori Yavlinsky, B de la Yuri Boldryev, L de la Vladimir Lukin si inseamna "mar" in limba rusa. Partidul militeaza pentru libertate si pentru integrare in blocul vestic, relatii mai bune cu statele membre si chiar pentru un eventual statut de membru al Uniunii Europene.

S-a opus politicii presedintelui Boris Eltin, perioada in care si-a castigat reputatia, iar in 1993 castiga 27 de locuri in parlamentul rus. Cel mai mare succes il are insa doi ani mai tarziu cand isi dubleaza numarul de parlamentari. In prezent, Yabloko nu este reprezentat in forul legislativ de la Moscova.

In 2003, partidul castiga doar patru locuri in Duma de stat, iar in urma unui scandal mediatic, liderii sai acuza fraudarea alegerilor dupa ce sondajele la iesirea de la urna dau partidul la 6% cu aproximativ 20 de locuri in Parlament. Un alt succes semnificativ la alegerile municipale din Moscova in 2005 ii gaseste pe membrii Yabloko in coalitia Fortelor Unite de Dreapta alaturi de Rusia Unita si de comunisti castigand 11% din voturi. Un semn incurajator pentru alegerile din 2007 pentru care Fortele Unite de Dreapta se reunesc din nou sub conducerea lui Boris Nemtov pentru a candida. Dar coalitia se destrama inainte chiar de inceperea campaniei electorale din cauza disensiunilor uriase dintre cele trei formatiuni.

Yabloko a devenit membru al liberalilor europeni la congresul de la Bucuresti din octombrie 2006.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#opozitie Rusia, #interviu lider opozitie Rusia, #Serghei Mitrokin amenintare Rusia , #Rusia