Noua doctrina militara a Ucrainei defineste Rusia drept principal agresor

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 23:55
3303 citiri
Noua doctrina militara a Ucrainei defineste Rusia drept principal agresor

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a semnat joi o noua doctrina militara ce defineste Rusia drept principala amenintare militara la adresa Ucrainei, potrivit unui comunicat pe site-ul prezidential.

Ucraina si NATO acuza Rusia ca furnizeaza separatistilor prorusi arme si trupe in sprijinul unei rebeliuni in care aproape 8.000 de persoane au fost ucise de la izbucnirea ei in regiunile din est in primavara anului 2014, dupa caderea presedintelui pro-Moscova la Kiev, rasturnat de o revolta populara.

Potrivit comunicatului, "Ucraina se confrunta in prezent cu o amenintare militara acuta - agresiunea armatei ruse, care include ocuparea temporara a Crimeii si agresiune in anumite zone ale regiunilor Donetk si Lugansk".

"Doctrina stipuleaza de asemenea scenarii ce pot pune in pericol securitatea militara a Ucrainei. Scenariul principal este agresiunea armata pe scara larga a Rusiei impotriva Ucrainei, cu obiective decisive militare si politice", de asemenea potrivit comunicatului.

Rusia neaga orice implicare in conflictul din est sau acuzatiile ca doreste sa destabilizeze Ucraina, aflata sub controlul Moscovei inainte de destramarea Uniunii Sovietice in 1991, aminteste Reuters.

Doctrina militara a fost semnata dupa o vizita a sefului NATO Jens Stoltenberg la inceputul saptamanii, avand o importanta simbolica puternica pentru Kiev pe drumul integrarii occidentale in fata separatismului prorus din estul tarii.

In decembrie 2014, Rusia a introdus la randul ei o noua doctrina militara in care numeste extinderea NATO unul din riscurile externe majore.

In timp ce violenta in conflictul din Ucraina a scazut din intensitate dupa semnarea unei incetari a focului la Minsk in urma cu sapte luni, diplomati occidentali afirma ca planul de pace in 11 puncte este departe de a fi pus deplin in aplicare.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...