O noua mutare indrazneata de la Moscova: Trimite drone in zona arctica

Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 08:10
4429 citiri
O noua mutare indrazneata de la Moscova: Trimite drone in zona arctica
Foto: Twitter/ Lowlands Solutions

De la 1 mai, Rusia a decis sa trimita drone in regiunea arctica pentru a monitoriza situatia climatica si deteriorarea ghetii, precum si pentru a ajuta misiunile de cautare si salvare din zona.

Dronele - de tip Orlan-10s din Districtul Militar de Est - vor pleca din Peninsula Chukotka, relateaza agentia Sputnik.

"Sarcina dronelor este de a mentine un control impartial asupra situatiei din sectorul rus al Arcticii, inclusiv situatia ecologica si a ghetii din zonele maritime adiacente si de-a lungul rutei Marii Nordului", a declarat colonelul Aleksandr Gordeev, purtatorul de cuvant al Districtului Militar de Est.

Planul de monitorizare a fost anuntat la sfarsitul anului 2014, iar zboruri de incercare ale vehiculelor aeriene fara pilot (UAV) au avut loc in regiune la inceputul acestui an.

Orlan-10 este o drona produsa in Rusia, proiectata la Centrul Tehnologic din Sankt-Petersburg. Poate zbura cu 90-150 km pe ora si ramane in aer pana la 16 ore fara realimentare.

Rusia are deja cea mai mare flota de spargatoare de gheata din lume, singurele care sunt alimentate nuclear. Marina rusa a anuntat in luna aprilie constructia primului spargator de gheata diesel-electric, care va fi capabil sa sparga gheata groasa de 80 cm.

Putin are o noua tinta: resursele din Oceanul Arctic

Inca de acum un an, presedintele Vladimir Putin a spus ca Rusia ar trebui sa-si intareasca prezenta in Oceanul Arctic si sa provoace celelalte tari in explorarea celor mai mari rezerve naturale inca neexploatate.

"In ultimele decenii, pas cu pas, Rusia si-a construit, intarit pozitiile din Oceanul Arctic. Si tinta noastra este nu doar sa le recastigam, ci si sa le intarim calitativ", a spus Putin in aprilie 2014.

Ambitiile Rusiei in zona arctica au provocat ingrijorare de ceva timp, in randul celorlalte state care se intrec pentru o prezenta acolo, insa anexarea Crimeii de catre Kremlin a atras si mai mult atentia asupra planurilor ruse in Oceanul Arctic.

Statele Unite, Danemarca si Norvegia fac de asemenea presiuni pentru ceea ce considera ca este partea lor din rezervele uriase de petrol si gaze naturale din regiunea arctica.

Cum se mai pregateste Rusia de razboi: Putin ordona Flotei de Nord sa intre in alerta maxima

In 2013, Vladimir Putin a ordonat redeschiderea unei baze militare arctice din perioada sovietica, la doua decenii dupa ce a abandonat-o. In plus, Moscova a trimis vase de razboi si spargatoare de gheata acolo, intr-o demonstratie de forta.

Recent, Putin a ordonat Flotei de Nord sa intre in alerta maxima de lupta, ca parte a unor ample exercitii militare.

Manevrele Flotei de Nord a Rusiei s-au desfasurat pe mare, pe uscat si in aer, in perioada 16-21 martie, fiind vorba despre un exercitiu menit sa verifice cat de pregatiti sunt militarii de razboi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#drone Rusia zona arctica, #Putin Oceanul Arctic , #Rusia
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Vor sa foloseasca dronele pentru plata pensiilor eschimosilor