LIVETEXT Alexei Navalnii va fi transportat la alt spital. Medici rusi: "Am luat decizia sa nu ne opunem"

Vineri, 21 August 2020, ora 19:38
18880 citiri
LIVETEXT Alexei Navalnii va fi transportat la alt spital. Medici rusi: "Am luat decizia sa nu ne opunem"
FOTO Hepta

Situatia este tensionata in Rusia, acolo unde politicianul Aleksei Navalnii este internat in stare grava intr-un spital din Siberia, iar apropiatii sai sustin ca a fost otravit.

Un avion medical a plecat din Germania vineri dimineata pentru a-l aduce pe Aleksei Navalnii din Siberia, unde opozantul rus se afla intr-un spital la reanimare, a informat presa germana, citata de France Presse. Avionul a parasit Nurnberg (sudul Germaniei) la ora 3.11 (1.11 GMT), potrivit cotidianului Bild.

Opozantul, unul dintre cei mai feroce critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cand aparatul in care se afla a trebuit sa efectueze o aterizare de urgenta la Omsk, in vestul Siberiei.

Vorbind la radioul Ecoul Moscovei, purtatoarea sa de cuvant Kira Iarmis, care calatorea cu el, s-a declarat convinsa ca opozantul a fost victima unei "otraviri intentionate".

Ziare.com transmite in regim livetext ultimele informatii despre situatia lui Aleksei Navalnii.

UPDATE 19.35 Spitalul rus unde a fost internat opozantul numarul 1 al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnii, si-a dat acordul pentru externarea acestuia, afirmand ca starea sa este de acum "stabila", in conditiile in care un avion inchiriat de un ONG german il asteapta la aeroportul din Omsk, scrie AFP. "Am luat decizia sa nu ne opunem sa fie transportat spre un alt spital, cel care ne va fi desemnat de rudele sale", le-a spus ziaristilor Anatoli Kalinitcenko, directorul adjunct al spitalului de urgenta din Omsk, care a precizat ca "starea sa este stabila".

UPDATE 18.50 Medicii germani au fost autorizati sa-l vada pe opozantul rus Alexei Navalnii, internat la terapie intensiva in Siberia dupa ce a fost, potrivit apropiatilor sai, victima unei "otraviri", a indicat vineri un membru al anturajului sau, scrie AFP.

"Medicii care au venit de la Nurnberg si care nu au avut la inceput acces la pacient, au obtinut doar cateva minute cu el", a anuntat Leonid Volkov, intr-o conferinta de presa la Berlin, salutand o "evolutie pozitiva".

"Suntem foarte departe de a rezolva situatia", a adaugat Volkov, amintind ca Navalnii nu are inca un "diagnostic" si nici "analize". "Nu avem date iar cererea noastra ramane aceeasi: trebuie sa-l transferam intr-un loc, la Berlin, pentru a i se putea face o analiza independenta de ceea ce i s-a intamplat", a cerut Volkov.

Sotia opozantului rus Alexei Navalnii i-a cerut lui Vladimir Putin sa-i permita transferul sotului ei in Germania. "Cred ca Alexei Navalnii are nevoie de un ajutor medical calificat in Germania", a scris Iulia Navalniia intr-o scrisoare publicata pe Twitter, afirmand ca au fost indeplinite "toate conditiile pentru transportarea imediata a lui Alexei sub supravegherea medicilor de inalt nivel" de la Omsk.

UPDATE 18.20 Anturajul opozantului rus Aleksei Navalnii, spitalizat la reanimare in Siberia dupa ce a fost victima unei "otraviri" potrivit apropiatilor sai, a sesizat vineri Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obtine de la autoritatile ruse autorizatia de a-l transfera in Germania, informeaza institutia, potrivit AFP.

Anturajul "cere ca CEDO sa invite guvernul rus sa autorizeze ca dl Navalnii sa fie transportat in Germania pentru a primi ingrijiri", a precizat aceeasi sursa, precizand ca acest caz "va fi examinat in zilele urmatoare".

UPDATE 17.30 Oficialii Ministerului Sanatatii din regiunea siberiana unde Alexei Navalnii este spitalizat au anuntat vineri dupa-masa ca un laborator al politiei a descoperit o substanta chimica de natura industriala in parul si pe mainile criticului Kremlinului, transmite Reuters.

Mai devreme in cursul zilei seful spitalului din Omsk unde Navalnii este tratat a declarat ca urme ale unei substante chimice au fost depistate pe hainele si degetele barbatului in varsta de 44 de ani.

UPDATE 16.40 Sotia opozantului rus Aleksei Navalnii i-a cerut presedintelui Vladimir Putin intr-o scrisoare transmisa pe Twitter sa permita transferul sotului sau in Germania pentru a primi ingrijiri medicale, relateaza AFP si Reuters, potrivit Agerpres.

"Consider ca Aleksei Navalnii are nevoie de un ajutor medical calificat in Germania", a scris Iulia Navalnaia in scrisoare.

Ea precizat ca sunt reunite "toate posibilitatile pentru transportul imediat al lui Aleksei sub supravegherea medicilor la inalt nivel".

Potrivit unui aliat al opozantului, scrisoarea sotiei lui Navalnii a fost trimisa direct Kremlinului.

Intre timp, anturajul lui Navalnii a transmis ca medicii germani ajunsi in Rusia pentru potentialul sau transfer au primit permisiunea sa il vada pe opozantul rus.

"Medicii care au venit cu acest zbor de la Nurnberg (inchiriat de un ONG pentru transferul lui Navalnii in Germania - n.r.) si care initial nu au primit acces la pacient, l-au obtinut in cele din urma acum cateva minute", a anuntat intr-o conferinta de presa la Berlin un membru al anturajului opozantului, Leonid Volkov, care a spus ca este vorba de un pas inainte.

UPDATE 14.25 Comisia Europeana cere Moscovei sa permita transferul rapid in Germania, pentru tratament, al liderului opozitiei ruse, Alexei Navalnii, solicitand, de asemenea, si o ancheta privind presupusa otravire a acestuia, transmite Reuters.

"Ne asteptam la o investigatie rapida, independenta si transparenta, iar daca se confirma, cei respinsabili trebuie sa fie trasi la raspundere", a declarat o purtatorare de cuvant a Comisiei intr-o conferinta de presa.

UPDATE ora 14:20: Medicul-sef de la spitalul din Siberia unde este tratat opozantul Kremlinului Aleksei Navalnii a declarat vineri ca acesta a fost diagnosticat cu o boala metabolica a carei cauza este glicemia scazuta, informeaza Reuters.

Doctorul Aleksandr Murahovski de la spitalul din Omsk unde este internat Navalnii a mai spus ca pe hainele si degetele acestuia au fost gasite urme de substante chimice industriale.

UPDATE ora 13.50 Presedintele Consiliului European, Charles Michel, si-a exprimat ingrijorarea cu privire la liderul opozitiei ruse Aleksei Navalnii, intr-o discutie telefonica avuta joi cu presedintele rus Vladimir Putin, a informat vineri un oficial european de rang inalt, potrivit Reuters.

UPDATE ora 13.07 Ministrul roman al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirma ca situatia liderului opozitiei ruse Aleksei Navalnii este una "profund ingrijoratoare" si ca este necesara "o ancheta impartiala privind presupusa sa otravire".

"Situatia liderului opozitiei ruse Navalnii este profund ingrijoratoare. Trebuie intreprinse toate actiunile pentru a ii fi asigurata cea mai buna ingrijire medicala, in concordanta cu dorintele familiei sale, si, de asemenea, sa fie asigurata o ancheta impartiala privind presupusa sa otravire", scrie Aurescu, vineri, pe Twitter.

UPDATE ora 13.00 Germania isi mentine oferta de a-l trata pe Navalnii in Berlin, dar nu este in pozitia de a evalua daca acesta poate fi transportat, a declarat ministrul de externe, Heiko Maas, potrivit U.S. News

UPDATE ora 11.00 "Avem un diagnostic complet, dar nu-l putem inca dezvalui. Nu s-au gasit urme de otrava in organismul lui Navalnii", a spus medicul-sef adjunct de la Spitalul din Omsk, Anatoly Kalinichenko.

Medicii spitalului din Omsk, unde este internat in coma Aleksei Navalnii, nu vor sa-si dea acceptul pentru ca liderul opozitiei din Rusia sa fie transportat de urgenta in Germania, a transmis vineri dimineata pe Twitter Kira Iarmis, purtatorul de cuvant al lui Navalnii. Acestia ar motiva din conditiilor sale "instabile".

Iarmis a adaugat "interdictia de a-l transporta pe Alexei inseamna o amenintare directa pentru viata sa" si a fost decisa de "Kremlin", potrivit BBC.

Presedintele ONG-ului german Cinema for Peace, care a efectuat deja o operatiune similara cu un membru al grupului de opozanti Pussy Riot in 2018, a dat anterior asigurari ca Spitalul de Caritate din Berlin este pregatit sa-l primeasca pe Aleksei Navalnii.

"Medicii fac mai mult decat posibilul, ei chiar lupta pentru a-i salva viata", a declarat reporterilor Anatoli Kalinitcenko, directorul adjunct al spitalului de urgenta din Omsk unde opozantul a fost transportat, plasat in reanimare si legat la un respirator artificial.

Principal opozant al Kremlinului si ale carui publicatii denuntand coruptia elitelor ruse sunt pe larg partajate pe retelele sociale, Aleksei Navalnii a fost deja victima unor atacuri fizice. In 2017, el a fost stropit cu un produs antiseptic in ochi in momentul cand isi parasea biroul din Moscova.

In iulie 2019, in timp ce ispasea o scurta pedeapsa cu inchisoarea, el a fost tratat la spital dupa ce a inceput sa sufere brusc de abcese in partea superioara a corpului, denuntand o otravire in timp ce autoritatile au facut referire la o "reactie alergica".

Kremlinul a declarat ca ii doreste lui Navalnii, "ca oricarui cetatean rus", o "recuperare prompta", subliniind de asemenea ca otravirea este pana acum doar o "simpla presupunere".

CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
CTP nu-l iartă pe Putin: "Fenomenală seria divergentă de minciuni kaghebiste"
Masacrul de la Moscova, în urma căruia au murit peste 140 de oameni și au fost răniți peste 205, este marcat, în opinia lui Cristian Tudor Popescu, de o serie de minciuni catalogate ca fiind...
UEFA analizează o decizie care poate afecta și naționala României
UEFA analizează o decizie care poate afecta și naționala României
UEFA va asculta îngrijorările selecţionerilor echipelor naţionale cu privire la mărimea loturilor pentru EURO 2024 din Germania, a anunţat joi organizaţia care conduce fotbalul european,...
#alksei navalnii, #Rusia, #avion, #Germania , #Rusia