Obama, Sarkozy si Cameron l-au convins pe Medvedev sa medieze conflictul din Libia

Vineri, 27 Mai 2011, ora 15:48
2249 citiri
Obama, Sarkozy si Cameron l-au convins pe Medvedev sa medieze conflictul din Libia
Foto: Day Life

Liderii G8 au cerut Rusiei sa medieze razboiul din Libia, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Natalia Timakova. La scurt timp, Rusia a anuntat ca este pregatita sa medieze plecarea de la putere a liderului libian, Moammar Gaddafi, care si-a pierdut legitimitatea.

"In timpul intalnirilor bilaterale, a reiesit clar dorinta G8 ca Moscova sa devina mediator in conflictul libian", a spus Timakova. Dmitri Medvedev a avut deja, intalniri bilaterale cu Barack Obama, cu Nicholas Sarkozy si cu David Cameron, in timpul summit-ului de la Deauville.

Presedintele SUA, Barack Obama, i-a cerut omologului sau rus, Dmitri Medvedev, sa il convinga pe liderul libian Muammar Kadhafi ca, daca doreste sa ramana in viata, trebuie sa paraseasca Libia, anunta un oficial rus care a participat la intrevedere, citat de ziarul Kommersant.

Premierul Libiei, al-Baghdadi al-Mahmudi, l-a sunat, potrivit Kremlinului, pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cerandu-i ajutorul pentru a initia negocieri privind incetarea focului, fara pre-conditii.

Rusia a anuntat, prin adjunctul ministrului de Externe, Serghei Riabkov, vineri dupa-amiaza, ca este de parere ca liderul libian Moammar Gaddafi si-a pierdut legitimitatea si Moscova e pregatita sa medieze pentru a facilita plecarea sa de la putere, noteaza Reuters.

Anterior, Rusia a comunicat ca a fost abordata de tarile occidentale si de Libia pentru a juca rol de intermediar in conflictul libian, Moscova precizand ca, daca se va concretiza, demersul ar fi o evolutie majora in aceasta criza.

Mosters and Critics reaminteste faptul ca Rusia a fost cea care a permis crearea unei zone de siguranta, deasupra Libiei, in care avioanele NATO nu au dreptul sa zboare, dupa ce s-a abtinut de la votul din Consiliul de Securitate al ONU.

Summit-ul G8: Primavara araba si sefia FMI domina agenda

Coincidenta sau nu, potrivit Moscow Times, liderii G8 au promis, in Franta, sprijinirea Rusiei pentru aderarea sa la Organizatia Mondiala a Comertului pana la sfarsitul acestui an.

Liderii G8 au dezbatut, la Deauville, in nord-vestul Frantei, probleme legate, intre altele, de siguranta nucleara, de "primavara araba" si de succesorul lui Dominique Strauss-Kahn la sefia Fondului Monetar International.

In mica statiune franceza din provincia Normandia, premierul britanic, David Cameron, a promis ca tara sa va aloca fonduri de 110 milioane de lire sterline pentru procesul de tranzitie spre democratie in cazul Egiptului si al Tunisiei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#G8 rusia libia, #razboi Libia, #g8 franta , #Rusia