Obama si Merkel, intransigenti cu Putin: Sanctiunile impuse Rusiei raman in picioare

Joi, 19 Martie 2015, ora 07:14
1869 citiri
Obama si Merkel, intransigenti cu Putin: Sanctiunile impuse Rusiei raman in picioare

Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel au avut o discutie telefonica, miercuri, in cadrul careia au convenit asupra continuarii sanctiunilor impuse Rusiei pana la indeplinirea de catre Moscova a tuturor obligatiilor asumate la Minsk.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Barack Obama si Angela Merkel au purtat o discutie telefonica pe tema "evolutiei situatiei din Ucraina", unde un armistitiu fragil este in vigoare din 15 februarie, in pofida unor incidente armate, relateaza agentia rusa Tass.

Cei doi lideri "au reafirmat ca sanctiunile impuse Rusiei nu vor fi relaxate atat timp cat (statul rus) nu isi va indeplini obligatiile care ii revin in temeiul (intelegerilor) de la Minsk", se arata in comunicatul Casei Albe.

Liderul de la Casa Alba si cancelarul german "au convenit", de asemenea, "asupra necesitatii punerii in aplicare complete si rapide a celor trei Acordului de la Minsk, pentru a se ajunge la o solutionare de durata si pasnica a conflictului".

Totodata, Obama si Merkel au mai discutat despre "acordarea de sprijin economic Ucrainei pentru implementarea reformelor necesare", anunta Casa Alba.

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanti ai Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o intelegere care vizeaza sa puna capat conflictului ucrainean. Intelegerea a fost negociata de catre presedintii Rusiei, Vladimir Putin, Ucrainei, Petro Porosenko, Frantei, Francois Hollande si cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Intre masurile prevazute in documentul final se afla un armistitiu intre fortele guvernamentale ucrainene si separatistii prorusi din estul tarii, crearea unei zone demilitarizate de ambele parti beligerante, retragerea armamentului greu din regiune si un schimb de prizonieri.

Armistitiu in Ucraina: Separatistii spun ca nu a avut loc incetarea focului

Premierul Ucrainei cere plasarea fortelor armate in stare de alerta

Ucraina primeste ajutor militar de la americani - SUA trimit drone si blindate

Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

Moscova este acuzata de catre Kiev si Occident ca este implicata - cu armament si personal - in actualul conflict armat din estul Ucrainei, care dureaza de 11 luni. Rusia neaga orice implicare.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...