Occidentul critica Rusia pentru noua condamnare a lui Hodorkovski

Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 15:03
1255 citiri
Occidentul critica Rusia pentru noua condamnare a lui Hodorkovski
Foto: Arhiva

Occidentul a criticat Rusia pentru noua condamnare a fostului patron Iukos, Mihail Hodorkovski, la inca sase ani de detentie.

Hodorkovski, care se afla deja in inchisoare pentru evaziune fiscala, va ramane in spatele gratiilor pana in 2017, pentru furt de petrol si spalare de bani, a decis joi un tribunal, relateaza BBC.

SUA au avertizat ca sentinta pare un abuz al sistemului judiciar rus. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat ca Washingtonul este ingrijorat in legatura cu aparentul "abuz al sistemului judiciar pentru obiective neadecvate, in special acum, cand Hodorkovski si (fostul sau partener de afaceri Platon - n.red.) Lebedev au fost condamnati la sentinta maxima".

Ulterior, un inalt oficial din administratia americana a declarat sub acoperirea anonimatului ca sentinta ar putea complica eforturile Rusiei de a intra in Organizatia Mondiala a Comertului in 2011.

Inaltul comisar european pentru relatii externe, Catherine Ashton, a subliniat ca UE urmareste indeaproape procesul lui Hodorkovski. "Au fost facute acuzatii privind nereguli in derularea sa, iar acestea sunt un motiv de ingrijorare profunda si dezamagire pentru noi", a afirmat ea intr-un comunicat.

"Independenta judiciara si dreptul fiecarui cetatean la un proces corect, asa cum este prevazut in Conventia europeana pentru drepturile omului, la care a aderat si Rusia, au o importanta cruciala pentru parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeana si Federatia Rusa", a adaugat ea.

UE va urmari in continuare dosarul si va aborda acest subiect in discutiile cu Moscova, a precizat Ashton. "UE se asteapta ca Rusia sa isi respecte angajamentele internationale in domeniul drepturilor omului si suprematiei legii", a conchis ea.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "dezamagita" de sentinta. "Persista impresia ca motivele politice au jucat un rol in proces", a spus ea intr-un comunicat.

Si ministrul britanic de externe William Hague a a afirmat ca este foarte ingrijorat si a cerut Rusiei "sa respecte principiile justitiei si sa aplice legea in mod nediscriminatoriu si proportional". "In lipsa acestui fapt, Marea Britanie si o mare parte din comunitatea internationala vor privi acest proces ca pe un pas retrograd", a adaugat Hague.

Si organizatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a condamnat sentinta, pe care a calificat-o drept motivata politic. "Sentinta este o lovitura pentru suprematia legii in Rusia", a declarat directorul ONG-ului pentru Europa si Asia Centrala, Rachel Denber. "Totul in legatura cu acuzatiile si procesul indica faptul ca dosarul impotriva sa este politic", a adaugat ea.

Rusia nu a raspuns inca la aceste acuzatii, dar anterior a respins criticile Occidentului in acest dosar.

Vazut la un moment dat drept o amenintare la adresa premierului Vladimir Putin, Hodorkovski a fost declarat vinovat pentru furtul a miliarde de dolari din compania sa petroliera, Iukos, si pentru spalare de bani.

Potrivit asteptarilor, avocatii sai vor depune apel, dar daca Hodorkovski va ramane in inchisoare pana in 2017, inseamna ca nu putea lua parte nici la urmatoarele alegeri prezidentiale din Rusia, din 2012.

Unii analisti au sugerat ca, in caz contrar, ar putea reprezenta o amenintare politica pentru candidatul Kremlinului la scrutin.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Mihail Hodorkovski condamnat inchisoare, #Rusia criticata Occident , #Rusia