Oferta de nerefuzat pentru Rusia: Ar putea avea baza militara intr-o tara UE

Luni, 09 Februarie 2015, ora 12:36
14293 citiri
Oferta de nerefuzat pentru Rusia: Ar putea avea baza militara intr-o tara UE

Ciprul este pregatit sa gazduiasca baze aeriene si navale rusesti, a anuntat presedintele cipriot Nicos Anastasiades, acordul oficial pentru cooperarea militara dintre cele doua natiuni urmand sa fie semnat pe 25 februarie 2015.

"Exista o intelegere veche (de aparare, n.red.), care ar trebui sa fie reinnoita in forma ei. In acelasi timp, cateva servicii suplimentare vor fi furnizate in acelasi fel in care procedam cu alte tari, precum, de exemplu, cu Franta si Germania. Ciprul si Rusia au avut in mod traditional relatii bune, iar acest lucru nu e pasibil de schimbare", a spus Anastasiades, potrivit site-ului Lenta.ru, citat de Business Insider.

Anuntul Ciprului a intervenit dupa ce Rusia si-a exprimat interesul, la sfarsitul lui ianuarie, privind detinerea unei baze militare in Cipru, dupa cum au relatat Global Post si Greek Reporter.

Rusia vs. Occident: Exista sanse de pace sau traim ultimele zile inainte de razboi?

Ciprul se afla printre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene care au impus sanctiuni asupra Rusiei in ultimul an ca raspuns la actiunile din Ucraina.

Si exact in felul in care Grecia a cauzat recent agitatie prin complicarea procesului de extindere a sanctiunilor asupra Rusiei, Ciprul a exprimat de asemenea semnale de opozitie fata de sanctiunile suplimentare impuse tarii conduse de Vladimir Putin, adaugand ca multe tari din UE impartasesc aceasta opinie.

Putin: Nu vrem razboi cu nimeni, dar nu acceptam sub nicio forma o astfel de ordine mondiala

"Vrem sa evitam o deteriorare ulterioara a relatiilor dintre Rusia si Uniunea Europeana", ar fi spus, potrivit relatarilor, presedintele cipriot.

Cooperarea militara dintre Cipru si Rusia se prezinta, asadar, sub forma unui alt semnal de alerta pentru Uniunea Europeana, comenteaza Business Insider.

Fortele aeriene ale Rusiei vor folosi, potrivit estimarilor, baza aeriana "Andreas Papandreou", alaturi de aeroportul international din Paphos, in sud-vestul insulei, la aproximativ 50 de kilometri de baza Fortelor Aeriene Regale Britanice "Akrotiri". In plus, marina rusa va putea folosi in permanenta baza din Limassol, mai scrie Lenta.ru.

Merkel si Hollande, dupa intalnirea cu Putin: Fara un compromis, scenariul se numeste razboi (Video)

"Portul Limassol se invecineaza cu baza aeriana britanica din Akrotiri, care serveste operatiunilor NATO si este de asemenea un centru important in sistemul electronic de supraveghere militara al aliantei", potrivit publicatiei Global Post.

Potrivit Euractiv, implicarea financiara intensa a Rusiei intr-un stat UE a ridicat in mod firesc ingrijorare in randul aliatilor din vest ai tarii insulare in ultimii cativa ani.

Pe de alta parte, Rusia si noul guvern al Greciei au luat initiativa de a-si explora relatiile militare si economice. De fapt, noul prim-ministru grec Alexis Tsipras a declarat la inceputul lunii februarie: "Grecia si Ciprul pot deveni un pod de pace si cooperare intre UE si Rusia."

Citeste si:
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Dan Vîlceanu: Parlamentarii PNL vor fi prezenți la sesiunea pentru învestirea Guvernului Cioloș, dar nu vor vota
Parlamentarii PNL vor participa miercuri, 20 octombrie, la votul din Parlament pentru Guvernul Cioloş, însă nu vor vota, potrivit unei decizii a Biroului Executiv, a anunţat secretarul general...
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Dan Barna îl compară pe Cioloș cu Leonidas: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă dar faptul că au stat acolo şi au luptat pentru cetatea lor a făcut să fie respectaţi”
Fostul președinte USR Dan Barna a vorbit luni seara, 18 octombrie, despre șansele ca guvernul Cioloș să fie votat în Parlament. Acesta l-a comparat pe actualul lider al USR cu Leonidas și a...
Sursa: MEDIAFAX