Opinii: Ce inseamna South Stream pentru Romania?

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 22:56
4786 citiri
Opinii: Ce inseamna South Stream pentru Romania?
Foto: Arhiva

Rusia e pe val. Gazoductul South Stream, care va aduce gaze rusesti in Europa centrala si de sud-est, a primit unda verde sambata, cand s-a semnat contractul.

In timp ce Moscova poate privi asta ca pe o reusita ce adanceste dependenta Europei de gigantul rusesc de stat Gazprom, vestea nu e una foarte buna pentru Romania. In primul rand, pentru ca vom fi aproape sigur exclusi de la participarea la acest proiect.

In al doilea rand, pentru ca South Stream pericliteaza proiectul nostru favorit - Nabucco si ne afecteaza interesele geopolitice.

Proiect fara Romania

La ora asta, pare evident ca nu vom participa la South Stream. Nici nu ne-am dorit-o foarte tare. Si nici rusii, care ar folosi doar ca ultima varianta colaborarea cu un stat cu care nu se afla in cele mai bune relatii.

Cel mult, Romania va participa undeva in viitor printr-o ramificatie din Bulgaria sau din Marea Neagra. Cel mult. Asta in ciuda faptului ca au existat zvonuri ca vom fi parte. De fapt, au a fost mai mult sperietori pentru Bulgaria, cea pe teritoriul careia South Stream va iesi din Marea Neagra si care ,,tinea la pret'' in negocierile cu rusii.

Desi presedintele Traian Basescu ca e mai bine sa opteze pentru proiectul concurent, Nabucco, nu ar fi fost deloc rau ca South Stream sa ne strabata teritoriul. In primul rand, asta ar fi insemnat ca primeam sume consistente pentru gazduirea conductelor de gaze. Sau rusii ne-ar fi redus din pretul gazelor in contul acestor bani.

Apoi, exista avantajul ca Romania sa devina un nod energetic important. Avantaj care s-ar dubla in cazul in care si gazoductul Nabucco ar fi construit. Nu in ultimul rand, pierdem beneficul pe care ti-l asigura faptul ca poti controla conductele ce trec pe teritoriul sau. Ucraina a aratat ce poate face cand are acest atu, in timpul crizelor gazului.

Nabucco si geopolitica

Faptul ca South Stream va fi realizat impiedica in oarecare masura constructia gazoductului Nabucco, cel care trebuia sa aduca gaze din Asia Centrala si Orientul Apropiat. De retinut, ocolind Rusia, ceea ce ar insemna o slabirea a dependentei energetice a Europei fata de statul condus de Putin si Medvedev. Nabucco e mai greu de realizat din doua motive.

In primul rand, South Stream va folosi o mare parte din gazele de provenienta central-asiatica pe care mizau suporterii proiectului anti-rusesc.

"Este inutil si periculos sa construiesti un gazoduct fara sa ai mai intai contracte de furnizare a gazelor'', avertiza insusi premierul rus Vladimir Putin. Apoi, e posibil ca cererea de gaze sa nu fie atat de mare incat consumatorii europeni sa aiba nevoie de doua surse de aprovizionare.

Astea sunt vesti proaste pentru Romania, care a mizat aproape excusiv pe cartea Nabucco. Acest proiect ar aduce nu numai beneficiile pe care le-am enumerat pentru South Stream, dar si ceva in plus. In primul rand economic. Am putea plati mai putin daca primim gaze prin Nabucco si am avea si avantajul ca nu ar trebui sa mai stam la bunul plac al negocierilor cu furnizorul unic - compania ruseasca Gazprom. In plus, ne-am asigura ca nu ramanem fara gaze in plina iarna, daca am avea o noua intrerupere a livrarilor.

Pe plan geopolitic, South Stream si posibila abandonare a Nabucco inseamna o intarire a pozitiei Rusiei in regiune. Adaugat la trecerea Ucrainei la un regim rusofil care deja a prelungit sederea in Crimeea a flotei ruse si a vandut Gazprom o mare parte a retelei de gazoducte.

Noi trebuie sa intelegem ca in contextul actual ascensiunea puterii rusesti nu ne avantajeaza. Din simplul motiv ca rusii nu ne privesc cu cei mai buni ochi. Sprijinul romanesc pentru Nabucco, instalarea elementelor scutului anti racheta al SUA in Romania, dar si politica romaneasca in spatiul ex-sovietic irita Rusia la maxim.

Acum South Stream reprezinta noul atu al Kremlinului. Lucrul asta nu ar trebui sa ne sperie, dar cu siguranta nu ne avantajeaza.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#South Stream, #South Stream Romania, #gazoduct Rusia , #Rusia