Opinii: Ofensiva Rusiei sau Pactul Hamburgerului!

Luni, 28 Iunie 2010, ora 20:33
4027 citiri
Opinii: Ofensiva Rusiei sau Pactul Hamburgerului!

Barak Obama i-a oferit lui Medvedev prin vestitul hamburger de la Arlington nu numai legitimitate, cat si mana libera in Europa. Pactul creat de cei doi se va rasfrange mult timp de-acum incolo asupra noastra. Deja Germania ne pregateste coduri de conduita si tipare de politica externa sub "obladuirea" Rusiei exonerata de Pactul Ribbentrop-Molotov.

Iesita destul de sifonata din perioada lui Eltin, Rusia a trebuit sa se mobilizeze uneori cu costuri dureroase pentru societate pe timpul lui Putin, pentru a-si reconsolida economia dar, mai ales, sistemul politic. In prezent, Dmitri Medvedev are ambitia de a recastiga pozitiile de influenta de odinioara si de a construi o noua politica externa rusa care sa-i ofere acesteia capacitatea de a fi din nou egala Statelor Unite (daca nu mai mult).

Putini ii dadeau acum doi ani lui Medvedev sanse mari in a-si pune amprenta pe politica externa a Rusiei si multi pariau ca nu va rezista presiunii impuse de Putin si ca va ramane in istorie drept un lider secundar, o fatada pentru ambitiile fostului presedinte. Dar iata ca tanarul presedinte rus reuseste cumva sa se desprinda de influenta covarsitoare a lui Vladimir Putin si sa se afirme ca un jucator de inalta clasa pe arena mondiala.

In ultimul an, cel putin, Medvedev a aplicat cu succes dualitatea metodelor de politica externa: batul si bomboana.

Batul si bomboana

Vesnica cimilitura a "gazului", joaca de-a conducta prin Balcani (uite ca este, ba nu este, ba-i pe la voi, ba-i prin alta parte!), folosirea avangardei de "iarna" a Ucrainei, integrarea in circuitul amenintarilor vara si a Bielorusiei, pozitiile ofensive si defensive succesive pe care le-a avut Moscova au reusit sa sparga orice fel de politica comuna a Europei (cel putin in relatia cu Rusia).

Astfel se face ca in prezent nu exista politici coerente economice, energetice sau de relatii externe comune pe care europenii sa le opuna Moscovei. Lucru pe care Kremlinul l-a si dorit, de altfel. Caci e mai greu sa ai ca adversar un gigant politico-economic, cum este Europa. decat sa ai 27 de state cu politici separate. iar Germaniei i-a convenit de minune un asemenea Modus-Vivendi!

22Criza economica a folosit si ea de minune Rusiei, caci cele mai afectate au fost tocmai statele din zona euro sau cele care se raporteaza la euro (cum este si Romania). Ori tocmai acesta a fost atuul Rusiei: Moscova nu s-a raportat niciodata, in mod real, la euro, ci la dolarul american. Ceea ce a facut ca efectele crizei sa fie minime pentru Rusia si sa traverseze aceasta perioada mult mai linistita, concentrandu-se pe obiectivele de viitor si nu pe politca prezentului. Mai mult, cu tupeu chiar, Medvedev propunea chiar instituirea unei noi valute, in jurul rublei. O rubla forte, grupata bineinteles in jurul exporturilor de gaze!

Europa...in limba rusa!

Situatia din Gruzia din 2008 a fost un moment nemaipomenit pentru testarea vointei Europei. Pana si colegii mei de la Chisinau imi spun acuma ca misiunea OSCE de la Tbilisi este o farsa: toti vorbesc limba rusa dar primesc salarii de la Bruxelles! Cu alte cuvinte, Europa a cercetat cazul atacului rus asupra Gruziei, folosind cetateni ...rusi!

Simultan Rusia a aplicat cu succes si tactica seducerii Europei cu posibilitati de investitii dar, mai ales, cu promisiuni de sustineri politice. Ca de obicei, primii care s-au lasat "vrajiti" au fost francezii, prea departe de Rusia pentru a-i putea sesiza amenintarile si prea aproape de Germania pentru a incerca o detasare de umbrele trecutului.

Nu mai mult decat saptamana trecuta, presa rusa jubila in fata declaratiilor mai mult decat magulitoare ale presedintelui Frantei, prezent, in persoana, la summit-ul de la Sankt Petersburg: "Ideea ca Rusia ar trebui sa se protejeze de Europa si Europa ar trebui sa se protejeze de Rusia tine de trecutul indepartat. Trebuie sa credem ca luptam impotriva aceleiasi amenintari", spunea Sarkozy!

Evident ca atata a asteptat Medvedev ca sa-i raspunda, supralicitand: "O noua organizatie care ar uni Europa si Rusia pe un spatiu economic la scara mare este necesar, oamenii ar avea permisiunea sa circule liber si am putea sa ne organizam in comun securitatea", reiterand, in mod evident, propunerile pe care tot el le facuse in noiembrie 2009.

Propuneri de care doamna Hillary Clinton nu paruse extrem de incantata, caci stia din start ca asta ar inlocui, de facto, Consiliul NATO-Rusia (sub control american) si ar duce Europa sub bi-polaritatea germano-rusa. Lasandu-i si pe naivii francezi cu "ochii-n soare", dar si Europa de Est sub un mare "clinci".

Pactul Hamburgerului!

Dar iata ca Rusia a punctat din nou saptamana asta. Zgandarind orgoliile celor doua mari puteri: SUA si Europa, Medvedev a reusit o lovitura magistrala in redefinirea locului Rusiei si "updatarea" ei de la statutul de lider "regional" la statutul de "lider mondial".

Fie dintr-o naivitate de tipul lui JFK, fie dintr-un calcul pragmatic, presedintele Obama i-a oferit lui Medvedv nu numai un spectacol mediatic (la Ray's Hell Burger in Arlington, Virginia) cat, mai important, o anumita cantitate de legitimitate cinica in ochii Europei: Rusia trebuie sa fie luata in considerare!

Pactul Hamburgerului a oferit Rusiei doua variante. Ambele castigatoare: Daca nu va fi aliata Europei, atunci va fi aliata Americii!

Ceea ce nu a facut decat sa bucure cercurile politice de la Berlin care dintr-o data si-au vazut toate scrupulele anulate: acuma pot negocia direct cu Rusia. Peste capul Uniunii Europene si, deloc surprinzator, peste capul statelor din Est.

Ironic, dar pentru asta, atat Moscova cat si Berlinul, s-au aratat a fi chiar "darnice" cu Estul Europei: Germania punand, "de jure", conditia retragerii rusilor din Transnistria, in schimbul "tratatului de securitate european" scris de catre rusi. Adevarul e ca, eu personal, nu prea mai am incredere in intelegerile bi-partite dintre Germania si Rusia. Romania a fost totdeauna la mijloc cand e vorba de Germania sau Rusia. Si de la solicitarea "de jure" a doamnei Merkel pana la actiunea "de facto", ar trebui sa mai curga multi bani intre DeutscheBank si Банк России (Banca Centrala a Rusiei). Si nu stiu daca, intr-adevar, nemtii isi doresc ca Rusia sa se retraga din Transnistria. Asta ar insemna o Romanie puternica pe "scena" de Est la Marea Neagra! In plus, niste Balcani mai calmi si mai siguri! Asa o fi? Chiar asta vor nemtii?

Trilaterala de la Weimar

Trilaterala de la Weimar (Germania, Franta, Polonia) reunita la Paris, miercuri, a sustinut propunerea ruso-germana pentru un comitet de securitate regionala UE-Rusia pentru rezolvarea crizelor regionale.

Nu ma surpinde "nasirea" noului pact pentru Europa de Est Berlin-Moscova de catre Franta. Parisul a fost intotdeauna miop cand a fost vorba de Germania si de Rusia. Ma surprinde binecuvantarea Poloniei prin ministrul sau de Externe, Radoslav Sikorski. Adica Polonia chiar crede ca Germania uita vreodata si ca Rusia iarta? Sau invers? N-ar fi pentru prima data cand Polonia ar fi pacalita de catre cei doi "mari prieteni". Rusia si Germania!

Romania si Pactul Hambugerului!

Cu atat mai mult mi se pare atat de resemnata reactia de joi a ministrului Teodor Baconschi. O reactie diplomatica, neputincioasa, dar si dezgustata. "Romania refuza sa accepte o politica a sferelor de influenta. Daca intr-adevar intram intr-o noua etapa istorica si Razboiul Rece a luat sfarsit, atunci politica sferelor de influenta nu mai are niciun loc".

Domnul Baconschi spune, de fapt, ceea ce un diplomat nu are voie sa spuna: Germania si Rusia tocmai asta incearca sa faca: noi sfere de influenta in Europa!

Si, totusi, ce poate face un ministru de Externe, de unul singur, atunci cand intreaga Romanie politica se comporta haotic? Fara lideri de anvergura la Bucuresti, cu politicieni de mana a doua, cu functionari-nepoti si cu alti-ministri-prieteni, politica externa a Romaniei, incet - incet, se va studia doar in manualele de istorie!

Oricum, bag de seama ca astia doi, si neamtul si rusul, nu se abtin ca o data la cateva zeci de ani sa nu faca cate un Pact de Neagresiune intre ei, astfel incat toata Europa sa sufere!

Oare o sa fie Barack Obama un nou Teddy Roosvelt? Iar ne paste un Pact? Pactul Hamburgerului?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Obama Medvedev hamburger, #Rusia SUA Romania , #Rusia