OSCE reitereaza propunerea de mediere a crizei din Belarus

Duminica, 23 August 2020, ora 23:23
2320 citiri
OSCE reitereaza propunerea de mediere a crizei din Belarus
Foto: OSCE.org

Presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), prim-ministrul Albaniei Edi Rama, si ministrul suedez de externe, Ann Linde, a carei tara urmeaza sa preia presedintia acestei organizatii, au reiterat o propunere de mediere a presedintelui belarus, Aleksandr Lukasenko, noteaza agentia France Presse.

Intr-o scrisoare expediata sambata, a carei copie a fost obtinuta duminica de AFP de la o sursa apropiata guvernului albanez, OSCE afirma ca urmareste "indeaproape si cu preocupare evenimentele din Belarus".

"Dorim sa reiteram oferta noastra de vizita, pentru a asculta punctele de vedere asupra situatiei si a discuta provocarile actuale din tara", au adaugat Edi Rama si Ann Linde.

"Belarus este un membru apreciat al organizatiei noastre si suntem pregatiti sa ne manifestam sprijinul fata de Belarus", potrivit documentului.

Pe de alta parte, Edi Rama a discutat joi la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre situatia din Belarus.

"Edi Rama si Serghei Lavrov au discutat despre situatia din Belarus in contextul propunerilor presedintiei albaneze a OSCE cu scopul de a contribui la dialogul dintre autoritati si opozitie", potrivit unui comunicat al ambasadei Rusiei la Tirana.

Serghei Lavrov a subliniat ca este esential ca populatiei din Belarus sa i se permita sa isi rezolve singura propriile probleme.

Seful diplomatiei de la Moscova s-a opus unei solutii impuse din exterior cetatenilor din Belarus pentru a evita trista experienta a "interventiei europene" in Ucraina din februarie 2014, inainte de rasturnarea de la putere a conducerii proruse de la Kiev.

Aleksandr Lukasenko se confrunta cu manifestatii cotidiene si cu o miscare de greva declansate la apelul opozitiei. Aceasta respinge rezultatele alegerilor prezidentiale de la 9 august care l-au dat invingator pe actualul sef al statului cu 80% din voturi.

#OSCE, #Belarus, #Serghei Lavrov, #Rusia, #Alexandr Lukasenko, #proteste Belarus , #Rusia