Parada Paradelor, la Moscova, de Ziua Victoriei

Duminica, 09 Mai 2010, ora 10:18
4882 citiri
Parada Paradelor, la Moscova, de Ziua Victoriei

Parada militara dedicata implinirii a 65 de ani de la victoria asupra fascismului a inceput, duminica, in Piata Rosie, reunind aproximativ 30 de sefi de stat si de guvern, gazda fiind liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev.

Dupa ce ceasul de la Kremlin a batut ora zece, un detasament militar a adus in Piata Rosie tricolorul rus si drapelul victoriei din al Doilea Razboi Mondial, ambele purtate de soldati ai caror bunici au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

La manifestare iau parte presedintii din Comunitatea Statelor Independente, cu exceptia liderilor belarus, ucrainean si moldovean, care vor sarbatori Ziua Victoriei in tarile lor. De asemenea, au venit lideri europeni, intre care si cancelarul german, Angela Merkel.

Rusii au dat 15 milioane de dolari pentru a se asigura ca va fi soare duminica

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul italian Silvio Berlusconi si-au anulat sambata vizita pe care urmau sa o faca la Moscova, pentru a putea continua discutiile cu liderii europeni privind criza elena.

Sarbatoarea din acest an a fost denumita "Parada Paradelor", atat pentru scenariul propriu-zis, cat si pentru costuri. Ministerul rus al Apararii a alocat pentru organizare 1,2 miliarde de ruble (30.000.000 de euro) si nu ascunde ca este cea mai scumpa din seria paradelor din Piata Rosie si poate chiar din istorie. Jumatate din suma va fi cheltuita doar pentru motorina pe care o va consuma tehnica militara.

Evenimentul din acest an se vrea o reeditare a Paradei de la 1945, "opera" prin care Stalin a marcat sfarsitul conflagratiei, dar din spectacol nu vor lipsi nici elementele moderne. Un omagiu adus istoriei, ca si acum 65 de ani, parada va fi deschisa de legendarele tancuri T-34, utilizate de Armata Rosie in al Doilea Razboi Mondial si devenite simbol al victoriei asupra fascismului. Nu vor lipsi nici tancurile SU-100. Pe langa tehnica de odinioara, in Piata Rosie vor fi aduse si rachete balistice intercontinentale Topol-M, "ultimul racnet" al fortelor strategice ruse, precum si urmasele "Katiusei" - lansatoarele de rachete "Smerci".

Sarkozy isi anuleaza vizita in Rusia din cauza crizei din eurozona

Pentru prima data, alaturi de cei peste 10.000 de militari rusi, prin Piata Rosie vor trece in mars soldati americani din regimentul al 18-lea infanterie, piloti francezi, militari britanici din garda Palatului Buckingham, garda de onoare a armatei poloneze si unitati militare din Comunitatea Statelor Independente, cate 70 din fiecare tara.

Spectacolul aerian va fi dat de 127 de avioane si elicoptere ce vor brazda cerul capitalei ruse. Este vorba de avioanele militare Il-76, An-124 "Ruslan", de avioanele cu destinatie speciala, cele de vanatoare Su-27, MIG-29, MIG-31 si alte "nume mari" in domeniu.

Citeste si:
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Câtă nevoie era de introducerea legii pentru egalitatea de gen în politică. „Republica Moldova a introdus-o din 2016. S-au cunoscut sau nu efectele?”
Senatul a adoptat luni, 23 mai, un proiect de lege prin care partidele sunt nevoite să pună pe listele de la parlamentare cel puțin o treime de candidați femei. Inițiativa a împărțit însă...
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...