Peste 200 de scriitori denunta incalcarile drepturilor omului in Rusia lui Putin

Joi, 06 Februarie 2014, ora 10:02
1858 citiri
Peste 200 de scriitori denunta incalcarile drepturilor omului in Rusia lui Putin
Foto: cadillacnews.com

Peste 200 de sciitori din toata lumea, printre care Gunter Grass, Salman Rushdie, Margaret Atwood si Jonathan Franzen, au denuntat printr-o scrisoare deschisa "strangularea drepturilor omului" in Rusia, legile impotriva libertatii de expresie si legislatia impotriva homosexualilor, inaintea inceperii Jocurilor de Iarna de la Soci.

Presedintele Putin a vorbit despre Olimpiada ca despre un proiect personal care va arata lumii maretia Rusiei si abilitatea sa de a organiza astfel de evenimente, dar Jocurile Olimpice au fost umbrite de controversele privind coruptia si abuzuile impotriva drepturilor omului in Rusia, scrie The Guardian.

Scrisoarea deschisa condamna legile adoptate recent in Rusia privind propaganda gay si blasfemia, care interzic "propaganda facuta relatiilor sexuale netraditionale" printre minori si incrimineaza insulta la adresa religiei, si, de asemenea defaimarea.

Cele trei legi "ii afecteaza in special pe scriitori", spun autorii scrisorii, si ei "nu pot sta tacuti", in timp ce "vedem cum colegii scriitori si jurnalisti sunt redusi la tacere sau risca condamnarea si alte pedepse drastice pentru simplul fapt ca isi exprima gandurile".

Scriitorul german Gunther Grass este pe lista alaturi de alti trei castigatori ai premiilor Nobel, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek si Orhan Pamuk, dar si de scriitori cunoscuti din peste 30 de tari, ca Ariel Dorfman, Carol Ann Duffy, Edward Albee, Julian Barnes, Ian McEwan sau Neil Gaiman. Cel mai cunoscut scriitor contemporan din Rusia, Liudmila Ulitskaia, semneaza si ea scrisoarea.

Scriitoarea rusa spune ca autoritatile rusesti incearca sa impuna "o ideologie culturala care, in multe privinte, copiaza stilul propagandei sovietice".

"Ca multi alti cetateni rusi, sunt extrem de preocupata de restrictiile in crestere asupra libertatii de exprimare in tara noastra, in legatura cu legislatia mereu in schimbare si birocratia arbitrara care afecteaza toate aspectele vietii in Rusia. Tensiunea este resimtita nu numai in lumea literara.

Saptamana trecuta, singurul sursa independenta de stiri din Rusia, televiziunea pe cablu Dojd, a fost deconenctata, dupa ce toti marii operatori au renuntat sa o mai difuzeze", a spus Ulitskaia.

Legile privind homosexualitatea au provocat in mod special o reactie internationala. Putin a sustinut ca legea nu este discriminatorie, ci este menita sa ii protejeze pe copii de informatii periculoase privind homosexualitatea si pedofilia. El i-a invitat pe homosexuali sa viziteze Soci, unde sunt bineveniti dar "sa ii lase pe copii in pace".

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Putin Soci 200 scriitori protest, #Gunther Grass 200 scriitori protest Putin, #Rusia incalcari drepturi protest scriitori , #Rusia