Ploaie de meteoriti in Rusia: Armata a bombardat meteoritul de 10 tone?

Autor: Ana Ilie
Vineri, 15 Februarie 2013, ora 15:40
13993 citiri
Ploaie de meteoriti in Rusia: Armata a bombardat meteoritul de 10 tone?
Foto: Russia Today

Trei municipalitati din Celiabinsk au decretat stare de urgenta dupa ce o ploaie de meteoriti s-a abatut asupra orasului rusesc. Aproape 725 de persoane au avut nevoie de asistenta medicala in zonele unde au cazut fragmente ale corpului ceresc, si cel putin 297 de blocuri de locuinte au fost deteriorate.

Gazul a fost oprit in sute de locuinte de catre sistemul automat de prevenire a dezastrelor. Politia din Celiabinsk este in alerta maxima, declansand operatiunea "Fortareata", pentru a proteja infrastructura vitala.

Armata rusa a fost trimisa la fata locului pentru a verifica situatia si a descoperit unul din craterele facute de meteorit, cu un diametru de sase metri. Potrivit Russia Today, in acea zona nu se constata o crestere a nivelului radiatiilor.

Academia Rusa de Stiinta a calculat ca meteoritul avea o greutate de zece tone inainte de a intra in atmosfera Pamantului, unde a explodat de noua ori, la o altitudine de 55 de metri.

Potrivit unor surse, armata rusa l-ar fi interceptat din timp si l-ar fi bombardat, pentru a-i provoca fragmentarea. Potrivit acestor rapoarte neconfirmate, meteoritul a fost interceptat de o unitate de aparare aeriana din Urjumka, de langa Celiabinsk. Urma de vapori lasata de meteorit poate demonstra ca acesta a fost interceptat de apararea aeriana. Ministerul Urgentelor a negat insa aceste rapoarte, la scurt timp.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat Ministerului Urgentelor sa evalueze pagubele produse si a precizat ca "aspectul astronomic al incidentului" este foarte interesant, intrucat analiza acestuia poate ajuta la prevenirea unor incidente viitoare si la alertarea populatiei.

O reprezentanta a Observatorului astronomic Pulkovo a aratat ca explozia meteoritului din zona Celiabinsk poate avea legatura cu asteroidul 2012DA14, care va trece pe langa Pamant vineri noapte.

La gradina zoologica din Celiabinsk, animalele au devenit agitate in urma caderii meteoritilor, care au provocat zgomote puternice si cutremurarea pamantului. Lupii si caii ar fi fost cei mai panicati, insa s-au calmat dupa incident.

In fine, nici nu s-au stins bine zgomotele exploziilor provocate de fragmentele de meteorit, ca pe Internet au si aparut anunturi de vanzare a bucatilor de roca spatiala, la preturi "ieftine".

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...