Presa din Rusia aproape ca prezinta un alt razboi in Siria

Marti, 04 Octombrie 2016, ora 20:38
10795 citiri
Presa din Rusia aproape ca prezinta un alt razboi in Siria
Foto: Arhiva Ziare.com

Cand avioane de razboi au bombardat saptamana trecuta un spital din orasul sirian Alep, controlat de rebeli, iar molozul a cazut pe pacientii internati la terapie intensiva, moartea oamenilor nevinovati a ajuns in presa din numeroase tari.

Insa loviturile aeriene nu au fost si pe agenda din Rusia, unde jurnalistii s-au concentrat pe ofensiva Guvernului sirian, sustinut de Moscova, de a recupera orasul, arata The Guardian.

Scopurile ascunse ale Moscovei: La ce ii foloseste lui Putin ca Rusia lupta in Siria

"Fortele aeriene siriene au lansat lovituri masive asupra militantilor din apropiere de Alep", a fost titlul unui articol al agentiei de stat RIA Novosti. Materialul a fost preluat de agentia de stiri Tass si cateva alte publicatii.

Channel 1 a relatat ca soldatii rusi au livrat ajutoare umanitare "refugiatilor din zone ale Alepului controlate de teroristi".

In timp ce presa occidentala a vorbit despre bombardamentele intense si pierderile de vieti omenesti in randul civililor, in incercarile fortelor siriene de a pune stapanire pe zone din Alep asupra carora au pierdut controlul, mass-media din Rusia a transmis stiri despre ceea ce aproape ca pare un alt conflict.

Jurnalistii, aparatorii Kremlinului

Televiziunile din alte tari i-au citat pe oficiali si au calatorit alaturi de trupele din statul respectiv, insa jurnalistii din Rusia, unde guvernul controleaza majoritatea posturilor TV si agentiilor, sunt foarte selectivi si mereu in apararea Kremlinului.

"Problemele care au provocat o reactie plina de furie in presa occidentala, cum ar fi evolutiile din jurul Alepului si distrugerea unui convoi umanitar, trec aproape neobservate aici (in Rusia - n.red.), pentru ca nu se dau la televizor sau sunt etichetate drept propaganda impotriva Rusiei", a declarat Lev Gudkov, directorul agentiei independente de sondare Levada Centre.

Televiziunile din Rusia au fost ca o majoreta pentru operatiunile militare rusesti si siriene, insa au omis sa mentioneze si ceva despre victimele din randul civililor.

Rusia, acuzata ca arunca bombe incendiare si distrugatoare de buncare in civilii din Siria: Sunt crime de razboi (Video)

Channel 1 a transmis din Alep ca soldatii sirieni "nu folosesc artilerie impotriva cladirilor rezidentiale si cetatenilor pasnici", dar nu a mai spus si ca fortele guvernamentale au lansat cele mai intense bombardamente aeriene de la inceputul razboiului din Siria. De asemenea, presa rusa s-a grabit sa preia criticile Kremlinului la adresa Occidentului.

In timpul weekendului, presa de stat a sarbatorit un an de la interventia Moscovei in Siria cu afirmatii precum "Rusia a demonstrat ca e o superputere" si "Rusia a devenit principalul jucator din regiune. Pe de alta parte, Statele Unite si-au pierdut acest statut".

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat din SUA, John Kirby, a spus in urma cu cateva zile ca, daca Rusia nu respecta armistitiul convenit, "gruparile extremiste vor continua sa exploateze vidul de putere din Siria si sa isi extinda operatiunile, care vor include, fara indoiala, atacuri impotriva intereselor Rusiei, poate chiar in orase rusesti". Atunci, televiziunile de stat au spus ca Kirby a amenintat Rusia.

"John Kirby a promis in mod direct ca vor exista atacuri in orase rusesti", a anuntat prezentantorul de stiri de la postul Rossiya 1. Acesta a acuzat Washingtonul ca "ascunde lipsa de vointa sau capacitate" de a duce la bun sfarsit armistitiul "prin metoda acuzatiilor impotriva Rusiei".

Contre la Consiliul de Securitate al ONU

Dupa ce SUA si Rusia s-au contrat luna trecuta la Consiliul de Securitate al ONU, Rossiya 1 a spus ca "diplomatii occidentali au incercat din nou sa transforme Consiliul de Securitate intr-o arena pentru acuzatii impotriva Rusiei si a Guvernului Sirian".

Fortele lui Assad, sustinute de Rusia, masacreaza civilii din Alep. Consiliul de Securitate al ONU se reuneste de urgenta

Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a facut apel la Rusia sa opreasca "barbaria" din Siria, iar raspunsul presei controlate de Kremlin este ca "Occidentul trebuie sa se opreasca".

Macel in Siria: Rusia, acuzata de crime de razboi, dupa ce sute de civili au fost ucisi in cateva zile

Doua lovituri aeriene recente au aratat cand de diferit se poate face jurnalismul in Rusia. Cand SUA au bombardat luna trecuta trupele siriene din orasul Deir ez-Zor, ucigand 62 de persoane, presa rusa a transmis obsesiv scuzele Washingtonului pentru acea greseala, precum si acuzatiile Guvernului sirian legate de "conspiratia" americanilor de a sprijini Statul Islamic.

Insa cand loviturile aeriene ale Moscovei sau Damascului, dupa cum au acuzat SUA, au distrus un convoi umanitar catre Alep si au ucis 20 de oameni, presa rusa s-a ridicat impotriva "acuzatiilor false ale americanilor" si a venit cu explicatii bizare. Mai intai s-a spus ca rebelii sunt de vina, apoi o bomba a Statelor Unite.

"Distrugerea unui convoi umanitar din Siria - de vina este CIA?", a titrat cotidianul Komsomolskaya Pravda. Articolul sustinea ca serviciile americane au pus la cale atacul, pentru ca presedintele Barack Obama sa poata acuza din nou Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#presa Rusia, #propaganda presa Rusia, #razboi Siria Rusia , #Rusia