Propaganda rusa in Romania are efecte? Ce spun sociologii

Luni, 06 Aprilie 2015, ora 08:15
4758 citiri
Propaganda rusa in Romania are efecte? Ce spun sociologii
Foto: Kremlin

Un studiu american, comandat de Broadcasting Board of Governors (BBG), citat de Reuters, ajunge la concluzia ca America e pe cale sa piarda razboiul propagandistic cu Rusia, iar Uniunea Europeana face strategie de comunicare pentru a contracara propaganda rusa.

Zi de zi presa din Romania preia si rostogoleste amenintarile oficialilor rusi si analizele strategilor apropiati Kremlinului, in stirile pe care pur si simplu nu le poate ignora, si le publica. Si tot zilnic, are loc o batalie intre "agentii Moscovei" si aparatorii spatiului public romanesc: rezultatul este ca, in final, mesajele Rusiei sunt propagate.

Ultimul dintre aceste mesaje este avertismentul dat joi de Ministerul de Externe de la Moscova: "Cresterea gruparii NATO pe asa-numitul sau flanc de est sau, cum mai este acesta denumit, in tarile de pe linia frontului, ceea ce dupa toate probabilitatile include si Romania, consideram ca reprezinta un pas fara precedent de periculos, ce incalca toate acordurile posibile si imposibile si, cel mai important, actul fondator Rusia-NATO".

Aceasta declaratie a fost facuta de purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukasevici, la solicitarea Radio Romania.

Curs de Guvernare a consultat doi sociologi - pe Vasile Dancu si Mircea Kivu - pentru a vedea in ce masura propaganda rusa isi produce efectul efecte in Romania si daca propagarea declaratiilor autoritatilor si analistilor rusi in media ajuta scopului final al acesteia sau dimpotriva creeaza sentimente ostile fata de Rusia si cauza pe care o pledeaza.

"Frica de razboi in zona s-a accentuat, deja se afla in topul fricilor romanilor", spune sociologul Vasile Dancu. "Un razboi in regiune este deja o realitate, prin urmare frica romanilor suscitata de acest subiect este justificat sa creasca", explica acesta.

Si socilogul Mircea Kivu vorbeste despre sentimentul de teama si insecuritate atunci cand se pune problema amplasarii de armament greu al NATO in Romania, de exercitii militare, de prezenta trupelor straine - in special americane in tara noastra.

"Accentueaza sentimentul de insecuritate. In trecut, atata vreme cat stiam ca razboiul este departe, era un sentiment de maxima securitate. Insa cand vin oficialii romani si straini si ne spun ca razboiul este la o aruncatura de bat, apare acest sentiment de insecuritate", spune Mircea Kivu.

Citeste mai multe despre propaganda rusa in Romania pe Curs de Guvernare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#propaganda Rusia Romania , #Rusia