Putin a decorat in secret peste 300 de voluntari care l-au ajutat sa anexeze Crimeea

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 21:14
6034 citiri
Putin a decorat in secret peste 300 de voluntari care l-au ajutat sa anexeze Crimeea

Presedintele rus, Vladimir Putin, a decorat in secret peste 300 de persoane care l-au ajutat sa anexeze peninsula ucraineana Crimeea. Secretul care a inconjurat evenimentul de la Kremlin a fost necesar pentru ca Rusia nu a admis prezenta acestor cetateni rusi in tulburarile ce au precedat anexarea Crimeii.

Publicatia Novaia Gazeta, citata de Atlantic Council scrie, intr-un amplu articol, ca voluntarii rusi din Crimeea sunt o grupare eterogena de veretani ai armatei, fosti puscariasi, membri ai unui grup de motociclisti, nationalisti si altii.

Putin i-a decorat pe toti acestia pentru extraordinara activitate intrperinsa pentru anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina. Vestea a fost pastrata secreta - ordinele executive ale lui Putin, enumerate cu sfintenie pe website-ul prezidential, sar in mod misterios de la decretul 268 la 270.

Numele celor decorati in decretul 269 incep insa sa iasa la iveala si multi dintre acestia sunt importanti directori de presa, jurnalisti care au dat forma povestii Crimeii pe placul Kremlinului, voluntari, huligani, fosti condamnati.

Novaia Gazeta, detinuta partial si de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, fostul loc de munca al jurnalistei ucise Anna Politkovskaia si publicatie cunoscuta pentru ca este critica la adresa Kremlinului, a dat de mai multi dintre cei decorati.

Printre acestia se numara secretarul consiliului executiv al partidului Rusia Unita, Serghei Neverov, un important membru al grupului de motociclisti nationalisti Lupii Noptii, alaturi de care Putin a facut mai multe deplasari pe motor, cetateanul belarus Vladimir Korotkevici, care a ajutat la ocuparea cladirilor guvernamentale din Crimeea, si un fost ofiter de informatii afgan, Hostai Mubarak Shah, care ocupa in prezent un loc in legislativul provincial din Kaluga.

Kremlinul a organizat trei ceremonii secrete de decorare a celor implicati in anexarea Crimeii. Multi dintre cei decorati au primit si daruri in bani si beneficii, dar si medalii precum Serviciul pentru patrie, Certificatul Prezidential de Gratitudine si medalia Ministerului Apararii pentru "Returnarea Crimeii".

Majoritatea celor contactati de publicatia rusa prin intermediul retelelor de socializare sau in persoana nu au dorit sa scoata nicio vorba pe aceasta tema, ba chiar au negat ca au fost in Crimeea.

Unul singur insa a vorbit, sub protectia anonimatului. "Un prieten din grupul nostru a sunat si mi-a propus sa merg intr-o calatorie de afaceri in Crimeea sa ii ajut pe fratii nostri rusi. Am fost dusi acolo cu un avion militar IL-76; eram 50. Am aterizat la un aeroport militar, am fost dusi cu autobuzul la un hotel. Un alt grup a venit pe mare la Sevastopol. Comandantul nostru era un barbat numit Nikolai".

"Treaba noastra era sa ocupam si sa blocam cladirile din Simferopol, sa sustinem militarii nostri si sa aducem la tacere orice voce contrara. Un luptator din Moscova stia echipele noastre Tv. Eram mereu cu masca si gluga, insa le scoteam in timpul demonstratiilor. Multi si-au lasat barba ca sa nu fie recunoscuti. In detasamentul nostru erau sportivi din Podolsk, Noginsk si niste destepti din Orehov. Se adresau unul altuia cu porecla. Era si un inotator musculos din fortele speciale de marina si multi care luptasera in Cecenia. Ne hraneau bine si am avut si o iesire turistica la Ialta. Dupa ce Crimeea a devenit a noastra, unii voluntari au mers la Donetk si nu stiu ce s-a mai intamplat cu ei", a mai povestit acesta.

Citeste si:
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Gabriela Firea continuă atacurile la adresa lui Nicușor Dan: „Capitala este abandonată de falşii salvatori şi toate proiectele majore sunt blocate!”
Fostul primar al Capitalei și actual lider al PSD Bucureşti Gabriela Firea a lansat joi, 18 august, un nou atac la adresa actualului edil Nicușor Dan, afirmând că Capitala este „abandonată...
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL l-a recrutat pe unul din vechii grei ai PDL-ului. Liviu Negoiță, semne de revenire în politica mare
PNL Sector 2 l-a înscăunat pe fostul lider PDL și primar al Sectorului 3 Liviu Negoiță la fruntea Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali Filiala Sector 2. Anterior, acesta a fost membru PMP...