Putin, in pericol sa piarda sprijinul Germaniei: Partidul Verzilor, favorit la alegeri, vrea sa vanda arme Ucrainei

Joi, 03 Iunie 2021, ora 00:14
4129 citiri
Putin, in pericol sa piarda sprijinul Germaniei: Partidul Verzilor, favorit la alegeri, vrea sa vanda arme Ucrainei
Putin si Merkel FOTO: dw

In timpul unei vizite in Ucraina, Robert Habeck, liderul Partidului Verzilor, una dintre formatiunile politice favorite la alegerile ce vor avea loc in luna septembrie in Germania, a promis presedintelui Zelensky ca este de acord sa vanda arme defensive Kievului, pentru a lupta contra agresiunii Rusiei.

Aceasta schimbare de politica externa a Germaniei fata de Moscova, s-ar putea produce, in toamna, daca "verzii" vor forma un nou guvern, in care functia de Cancelar, i-ar putea reveni, co-presedintei acestui partid, Annalena Baerbock, potrivit Rmx.

Desi, Habeck nu a precizat ce fel de echipamente militare ar fi dispusa Germania sa vanda Ucrainei, anumite surse vorbesc de pusti de asalt, nave de patrulare dotate cu rachete si radare anti-artilerie.

In Germania, declaratia lui Habeck a fost primita cu scepticism si a fost supusa unor critici, din partea rivalilor politici. Astfel, Johann Wadephul, de la Partidul crestin-democrat, a declarat ca "este iresponsabil sa sustinem livrari de arme din vitrina magazinului.

De la ucraineni, cererea pentru aceste sisteme este de inteles. Dar conflictul din Dobass, nu poate fi rezolvat militar. De aceea, vanzarile de arme ar fi o cale gresita de urmat, in acest caz".

La randul sau, ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas a criticat initiativa lui Habeck, iar actiunile acestuia ar putea intari opiniile unora, care sustin ca "verzii" sunt neexperimentati, pentru a prelua fraiele guvernarii.

Intalnirea Biden - Putin, miza uriasa de la Geneva: Care sunt obiectivele SUA si ale Rusiei

Cu toate astea, un sondaj de opinie realizat in Germania, cu cinci luni inaintea alegerilor, situa Partidul Verzilor pe primul loc in top, cu 27% din preferintele votantilor din aceasta tara, cu 3% in fata aliantei CDU/CSU a Angelei Merkel.

Ceea ce ar duce la posibilitatea ca "verzii" sa formeze un nou guvern, cu Annalena Baerbock, in fruntea acestuia, care este co-presedinte al formatiunii. Ea a sustinut de mult timp o politica de presiune crescuta asupra Rusiei, fiind chiar si impotriva realizarii conductei de gaze Nord Stream 2, de sub Marea Baltica.

Documente declasificate: Secretele lagarului nazist de pe teritoriul Marii Britanii

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Document secret. Armata Germană face planuri cum va hrăni mii de soldați americani în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO
Șefii armatei germane întocmesc planuri privind modul în care vor hrăni mii de soldați americani și le vor realimenta tancurile în timp ce se îndreaptă spre frontul estic al NATO, ca parte...
#Germania, #Partidul Verzilor, #Vladimir Putin, #Ucraina, #Ucraina Rusia razboi , #Rusia