Uniunea Europeana vrea sa lupte cu propaganda si dezinformarea conduse de Rusia si de jihadistii de la Statul Islamic. Intr-o rezolutie adoptata saptamana aceasta, Parlamentul European a denuntat propaganda antieuropeana tot mai virulenta din partea Rusiei si a cerut blocului comunitar sa reactioneze printr-un discurs ofensiv si sa faca din aceasta comunicare strategica o prioritate.
In replica, presa rusa scrie ca UE declara "razboi" Moscovei. La randul sau, presedintele rus Vladimir Putin a acuzat "degradarea" ideilor democratice in Occident.
Parlamentul European a adoptat miercuri o rezolutie in care critica propaganda anti-europeana a Rusiei, inclusiv in cadrul UE. Instrumentele rusesti mentionate la Strasbourg sunt televiziunea de stiri Russia Today (RT), asa-zisele agentii de stiri sau retelele sociale si trolii care actioneaza pe Internet.
Parlamentul European s-a aratat ingrijorat de activitatea Rusiei, care nu doreste decat slabirea si divizarea UE. Dupa ce textul a fost adoptat cu 304 voturi "pentru", 179 "impotriva" si 208 "abtineri", Vladimir Putin a reactionat, arata Euronews.
Acesta a spus ca votul de miercuri, in Parlamentul European, spune multe despre democratia din Vest.
Putin a afirmat ca votul nu e decat "un semn al degradarii ideilor democratice" in societatea occidentala. "Ni se tin prelegeri despre democratie din toate partile. Cel mai rau mod de a avea de-a face cu oponentii este de a interzice ceva. Aceasta nu este o metoda conform principiilor si normelor democratice", a spus liderul de la Kremlin.
Dupa ce a trecut in revista si "degradarea" instututiilor europene, in speta pe cea a Parlamentului European, Putin a adaugat: "Sper ca se va apela pana la urma la simtul realitatii si nu vom vedea niciun fel de restrictii".
In finalul luarii de pozitie, presedintele rus a tinut sa felicite jurnalistii de la Russia Today si Sputnik, care au lucrat "activ, productiv si cu talent" si au determinat o astfel de reactie din partea UE.
Miercuri, in Parlamentul European a fost prezentat un raport in care se arata ca Rusia, prin propaganda sa anti-europeana, nu face decat sa sadeasca frica si sa dezbine. Mai mult, ea actioneaza chiar din interiorul UE, unde finanteaza anumite partide de opozitie sau de extrema dreapta, populiste si organizatii, cu scopul dezintegrarii blocului comunitar. Un astfel de comportament a fost abordat de Rusia inca de la anexarea Crimeii, sustin europarlamentarii. Acestia au pus pe picior de egalitate propaganda rusa cu cea a organizatiilor teroriste, asa cum e Statul Islamic.
Organe de presa precum Russia Today sau Sputnik incearca sa influenteze publicul din Europa. "Incearca sa divizeze Europa si SUA, sa bagatelizeze ceea ce au facut SUA si UE", a explicat europarlamentarul Eugen Freund, din Austria. Tocmai de aceea, prin rezolutia adoptata miercuri, UE se angajeaza sa comunice mai bine, astfel incat mesajele corecte sa ajunga la cat mai multi europeni.