Putin se aliaza cu talibanii pentru a infrange Statul Islamic? Ce le-ar promite in schimb extremistilor

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 16:12
3698 citiri
Putin se aliaza cu talibanii pentru a infrange Statul Islamic? Ce le-ar promite in schimb extremistilor
Foto: Arhiva Hepta.ro

Rusia ar putea face echipa cu talibanii pentru a-i infrange pe jihadistii de la Statul Islamic.

Asadar, Vladimir Putin ar vrea sa obtina sprijinul talibanilor din Afganistan, candva loiali lui Osama bin Laden, pentru a-l ajuta sa ii nimiceasca pe militantii ISIL, au aratat surse citate de Daily Express.

In schimb, Putin ar fi promis gruparii extremiste ca ii va furniza arme grele si o va sustine la nivel international in incercarea de a prelua puterea de la guvernul instabil din Afganistan.

Aceleasi surse au dezvaluit ca oficiali de la Moscova s-ar fi intalnit in secret cu lideri talibani pentru a discuta posibilitatea unei aliante. Se pare ca negocierile ar fi inceput in urma cu doi ani si ar fi fost initiate de catre Rusia, care recent ar fi intensificat aceste discutii, ca parte a eforturilor de a-i atrage pe talibani de partea sa.

O astfel de miscare ar scuti Moscova de o mare bataie de cap, pentru ca nu ar mai trebui sa trimita trupe terestre pe campul de lupta cu Statul Islamic din Siria. Mai mult, infrangerea jihadistilor de catre Rusia ar fi o rusine uriasa pentru Occident.

O rasturnare uriasa: Cum s-ar putea folosi Putin de Statul Islamic sa umileasca Occidentul

"Atitudinea globala a americanilor si amenintarea ISIL reprezinta elemente comune pentru interesele talibane si rusesti si nu am putea exclude cooperarea, in functie de cum evolueaza situatia in Orientul Mijlociu", a declarat un fost guvernator taliban si membru al comitetului militar al gruparii islamiste.

O asemenea alianta ar putea insemna un final sangeros pentru Statul Islamic, care acum se pare ca se retrage din calea raidurilor aeriene ale Rusiei, dupa cum sustin oficialii de la Moscova.

Sursele citate au aratat ca oficiali de rang inalt de la Moscova s-au intalnit in secret cu lideri talibani in fostul stat sovietic Tadjikistan. Membri ai serviciilor secrete, citati de la Daily Express, au spus ca discutiile - care au inceput in 2013 si au implicat livrarea de armament catre talibani - s-au concentrat in ultima perioada pe lupta comuna impotriva Statului Islamic.

Potrivit surselor citate, armele grele livrate prin Tadjikistan au jucat un rol crucial in cucerirea orasului afgan Kunduz de catre talibani. Este primul oras important care a cazut in mana talibanilor in ultimii 15 ani, iar acest lucru a determinat Occidentul sa reactioneze in forta, ceea ce a dus la bombardarea de catre SUA a unui spital, ucigand medici si pacienti.

Ororile comise de talibani in Afganistan: Violuri, asasinate in masa, copii ucisi fara mila

Obama cere scuze dupa ce armata SUA a bombardat un spital si a ucis medici si pacienti

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Rusia talibani, #Rusia talibani Statul Islamic, #Rusia talibani alianta , #Rusia