Putin si Medvedev isi testeaza popularitatea

Duminica, 01 Martie 2009, ora 10:13
777 citiri
Putin si Medvedev isi testeaza popularitatea

Kremlinul trece duminica prin primul sau test de popularitate de la inceputul crizei economice, cetatenii din noua regiuni alegandu-si Parlamentul local, consiliile locale si primarii, un scrutin calificat dinainte de opozitie drept falsificat, relateaza Reuters.

Opozitia acuza partidul Rusia Unita, condus de premierul Vladimir Putin, ca a folosit trucuri murdare in campanie, pentru ca vrea sa isi acopere lipsa de popularitate, in conditiile in care somajul creste, iar salariile scad. Rusia Unita respinge acuzatiile ca ar fi falsificat scrutinul, la care sunt asteptati 20 de milioane de cetateni, informeaza NewsIn.

Liderul comunist Ghennadi Ziuganov a descris campania Rusiei Unite drept "murdara si de neiertat", iar nationalistul Vladimir Jirinovski a protestat vineri parasind o sedinta a Dumei de Stat, impreuna cu colegii de partid.

Comunistii intentioneaza sa fie o concurenta serioasa pentru Rusia Unita in Parlamentul regiunii Briansk, regiune impadurita cu circa 1,3 milioane de locuitori, din apropierea granitei cu Belarusul si Ucraina.

"Este deja ridicol cum autoritatile incearca sa falsifice alegerile", a declarat secretarul adjunct din regiune al Partidului Comunist, Viktor Gubenok, intr-un birou impodobit cu portrete ale lui Lenin si Stalin. "Noi credem ca in realitate avem sustinerea a 60-65% din populatia locala", a mai spus el.

Nici Putin, nici Medvedev nu sunt implicati direct in acest scrutin. Dar destinele lor politice sunt interdependente - multi cred ca Putin va candida din nou la presedintie la momentul potrivit - si amandoi vor analiza rezultatele drept masura propriei popularitati.

Desi sondajele arata ca sustinerea celor doi lideri a scazut de la inceputul crizei financiare, analistii se asteapta ca la scrutinul de duminica sa se inregistreze o scadere neglijabila.

Partidul Rusia Unita, care domina Parlamentul de la Moscova si o mare parte a presei, este de un optimism linistit si crede isi va mentine majoritatea de doua treimi in Parlamentul regional din Briansk.

Situatia este asemanatoare la nivel national, unde partidul aflat la putere isi va mentine probabil dominatia in toate cele noua regiuni. Scrutinul nu priveste Moscova, Sankt Petersburg, regiunile volatile din Caucazul de Nord sau Vladivostok, unde recent au avut loc proteste din cauza unei taxe pe masinile importate care a afectat economia locala.

Liderii Rusiei Unite din Briansk spun ca au respectat legea electorala, spre deosebire de oponentii lor, care au impartit alegatorilor cate 200 de ruble (5,55 dolari) si cadouri constand in vin si ciocolata iesite din termenul de garantie.

Pe strazile orasului cu 450.000 de locuitori reconstruit in stil sovietic dupa ce a fost distrus de nazisti, nu se vad decat afise ale Rusiei Unite.

Vladimir Turenko, pensionar pe caz de boala cu o pensie de 6.100 de ruble (170 de dolari) pe luna, spune ca a incercat sa conduca prin oras o dubita cu sloganuri impotriva Rusiei Unite, pana a fost oprit de politie si i s-a confiscat permisul, oficial pentru ca era falsificat.

"Rusia Unita mi-a luat privilegiile de ingrijire medicala si medicamente ieftine. Au facut din mine un sclav. Nu sunt membru al niciunui partid politic, dar comunistii imi sunt mult mai apropiati. Am ajuns un cersetor si am inceput sa urasc cuvantul asta, 'democratie'", povesteste el.

"Cred ca numai un razboi civil ne-ar putea salva. Va fi un razboi cu autoritatile care ne-au tras in jos, exact ca in 1918", a spus el, referindu-se la razboiul civil ce a urmat Revolutiei Bolsevice din 1917.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Putin Medvedev alegeri, #popularitate Putin Medvedev, #alegeri locale Rusia , #Rusia