Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 00:30
11606 citiri
Ce se află în spatele temerilor unui război între Rusia și Ucraina: Ce pot pierde Putin și Moscova dacă trec liniile roșii
Trupe rusești în apropiere de Ucraina FOTO: RFERL

Discuțiile despre un război între Rusia și Ucraina s-au înmulțit, iar marile publicații ale lumii, inclusiv New York Times și Bloomberg, citează oficiali americani care avertizează că Moscova ar putea ataca țara vecină în această iarnă. Însă un asemenea scenariu pentru Kremlin, de a trece liniile roșii trasate de SUA și NATO, vine și cu efecte negative majore, precum anularea funcționării proiectului Nord Stream 2, mii de morți în rândul armatei sale, dar și o intensificare a protestelor opoziției și ale populației.

Acumularea a 92.000 de militari ruși în apropierea granițelor de nord și est ale Ucrainei a alarmat Statele Unite, care și-au exprimat ”îngrijorările reale” cu privire la mișcările de trupe ale Rusiei, avertizând că o posibilă ofensivă ar fi o ”gravă greșeală”, potrivit Radio Free Europe.

În timp ce Moscova a respins acuzațiile Washington-ului, mai mulți oficiali și analiști apropiați Kremlinului au transmis un mesaj diferit și mai degrabă îngrijorător: Rusia ar putea trece la măsuri dacă SUA și Occidentul nu își nuanțează avertismentele cu privire la situația din Donbas.

În plus, Rusia este iritată de legăturile NATO cu Ucraina, precum și de activitatea alianței în Europa de Est și în Marea Neagră. Când Moscova a lansat ofensive în trecut, în Crimeea și Donbas în 2014 și în Georgia în 2018, ea a susținut că a fost provocată.

În această săptămână Serviciul de Informații externe al Rusiei a denunțat ceea ce a numit ”provocările” americane și a avertizat amenințător că ”am observat o situație similară ca în Georgia 2018”, când trupele ruse au intrat în acea țară.

De ce ar ataca Rusia Ucraina, acum?

Conducerea Rusiei poate crede că ar putea profita de un climat volatil în regiune, unde propriile acțiuni au contribuit la tensiunile recente. Unii analiști susțin că acest lucru ar putea fi mai ușor pentru Rusia, să lovească Ucraina, fără a face față unui răspuns unit, pe care l-ar întâlni într-un moment de acalmie în zonă. În ultimul timp, liniile roșii ale Rusiei s-au schimbat în mod amenințător. În trecut acestea se refereau la aderarea Ucrainei la NATO, însă acum s-a opus vehement oricărei extinderi a cooperării militare a SUA și NATO cu Kiev-ul.

”Intimidarea militară a Moscovei este poziționată pentru asigurări de neutralitate” a Ucrainei, a spus Alina Polyakova, președintele Centrului de politici europene, adăugând că ”dacă acest lucru nu se întâmplă, o invazie militară se află pe masă”.

Joe Biden pune la colț Rusia, China și Ungaria: Ce țări au fost invitate la Summitul democrației organizat de SUA

Ce are de pierdut Rusia în cazul unei invazii în Ucraina?

Dacă Rusia ar lansa o nouă invazie în Ucraina, ar urma neapărat o puternică reacție a Occidentului. Cel puțin, susțin analiștii, Moscova se va confrunta cu noi sancțiuni ale SUA și UE, dar și aproape sigur la prăbușirea proiectului conductei de gaze Nord Stream 2, dintre Rusia și Germania, în care Kremlinul a investit 5 miliarde de dolari, prin Gazprom.

Statele Unite, o nouă mutare împotriva lui Vladimir Putin. Congresul cere să nu-l mai recunoască ca președinte al Rusiei

Dacă Rusia ar invada orașele ucrainene cu trupe terestre, riposta Kievului va fi una mult mai intensă față de acum 7 ani, iar asta ar duce la mii de morți, care ar fi repatriați în țară. Acest lucru ar provoca multe proteste ale opoziției și ale populației, ceea ce ar duce la prăbușirea popularității lui Putin și periclitarea rămânerii la putere după 2024, când vor fi noi alegeri prezidențiale.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Rusia Ucraina, #Rusia Ucraina razboi, #Rusia Ucraina conflict, #SUA Rusia tensiuni, #NATO Rusia Ucraina , #Rusia