Razboiul din Ucraina si problemele ascunse ale adversarilor Rusiei

Joi, 17 Aprilie 2014, ora 10:00
5745 citiri
Razboiul din Ucraina si problemele ascunse ale adversarilor Rusiei
Foto: westernrifleshooters.wordpress.com

Dupa un sfert de secol de la Razboiul Rece, visul de armonie si consens al lumii intregi s-a destramat. In actuala criza, legea e facuta pe strazile din estul Ucrainei, orice ar spune politicienii de la Kiev si Moscova.

Reactia oamenilor de pe strada este imprevizibila, in contextul evolutiei situatiei din Ucraina. Populatia este cea care va declansa razboiul, si nu politicienii. Chiar si cei 40.000 de soldati rusi aflati acum la granita cu Ucraina ar putea controla cu greu violentele de strada din estul acestei tari, se arata intr-o analiza facuta de Robert Fox pentru The Week.

Strategia castigatoare a Rusiei

Evenimentele sunt cele care conduc acum ostilitatile in Ucraina, si nu marile cancelarii de la Moscova, Kiev, Berlin sau Washington. In ceea ce priveste planurile UE, ale NATO si ONU, ele sunt departe de a fi unele concrete. Se pare ca in prezent nu exista nimic pus la punct, astfel incat violentele din Ucraina sa inceteze, iar despre o strategie pe termen lung nici nu se poate vorbi.

Cartea jucata de regimul de la Kremlin in Crimeea a fost una foarte buna, lipsa de reactie a marilor puteri fiind graitoare in acest sens. Scenariul referendumului se poate repeta si in Donetk, caci Rusia stie deja ca un asemenea macanism pus in aplicare ii poate indeplini din nou planurile de extindere a granitelor proprii. Totusi, evolutia lucrurilor poate fi imprevizibila chiar si pentru acest stat.

Rusii se pot trezi in fata unui razboi de gherila pe care nu sunt siguri ca au capacitatea de a-l castiga. Vladimir Putin e pus in fata unui alt conflict care are puterea de a-i macina tara, alaturi de cele existente in Cecenia si Caucaz. Problemele din Ucraina nu au un centru de gravitatie sigur sau un punct de comanda sustinut de o grupare politica, ceea ce face totul destul de greu de controlat. In estul tarii, protestatarii sunt pe cont propriu.

Problemele Kievului si ale Moscovei

Kievul se confrunta cu acelasi spectru sumbru ca Moscova. Ucraina nu detine controlul total asupra celor care protesteaza si actioneaza in estul tarii. Noua conducere a fostului stat sovietic este functionala doar partial, aspect ce se poate dovedi extrem de neplacut. Rusia lui Vladimir Putin va intra intr-o noua era a confruntarii cu UE, NATO si SUA.

Instrumentele de care dispune acum regimul de la Kremlin ar putea sa nu ajute Rusia pe termen lung. Chiar daca Putin ameninta Occidentul cu inchiderea conductei de gaze, un asemenea gest poate influenta negativ piata financiara a tarii sale. Economia Rusiei va avea si ea de suferit destul de mult, in cazul in care actuala criza continua. Este de asteptat ca in urma reunirii Consiliului de Securitate al ONU sa se ajunga la noi decizii usturatoare pentru Rusia.

In ciuda acestui fapt, UE si NATO nu reusesc sa aiba o strategie de securitate comuna. Cancelarul german Angela Merkel poate avea un rol decisiv, insa ea stie ca propria tara e dependenta de gazul rusesc si pare limitata in masurile pe care le poate lua. Ramane de vazut cum se vor descurca liderii europeni in fata acestei crize profunde si cum vor reusi sa evite fragmentarea si mai mare continentului, proces inceput in urma globalizarii tot mai accentuate.

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#Rusia Ucraina razboi, #razboi ucraina rusia, #UE NATO sanctiuni Rusia, #economie Rusia gaze, #gaze rusia, #Vladimir Putin Rusia , #Rusia