Razboiul Rece fierbe la foc domol - analiza

Sambata, 29 Martie 2014, ora 16:04
3141 citiri
Razboiul Rece fierbe la foc domol - analiza

Lumea asteapta cu sufletul la gura sa vada daca nu cumva suntem in pragul celui de al doilea Razboi Rece. Mici confruntari sugeraza ca, prin unele locuri, au si inceput luptele.

Rusia acuza Occidentul ca ar sustine o lovitura de stat demarata de "fascistii" si "banditii" de pe Maidanul Kievului - comenteaza Project Syndicate.

In replica, si-a anexat Crimeea si a testat o racheta balistica intercontinentala, rezervandu-si dreptul de a interveni militar in estul Ucrainei, desigur pentru a proteja populatia rusa de acolo.

Suspiciunile Rusiei

Occidentul a inceput sa-i aplice Rusiei sanctiuni, amenintand cu inasprirea acestora, in cazul escaladarii situatiei. Pentru escaladare, rusii stau cu arma la picior in nordul Ucrainei.

Dar, pe de alta parte, tot Occidentul are nevoie de cooperarea Rusiei ca sa aplaneze conflictul pasnic, ba cu sanctiunile, ba pe calea diplomatica. Sanctiunile ii infurie pe rusi, iar calea diplomatica ii face suspiciosi.

Totusi nu putem pretinde ca a reinceput Razboiul Rece, atata vreme cat partile inca mai colaboreaza in numeroase alte domenii, exceptand Ucraina.

E destul sa ne amintim de Iran sau Siria, unde si unii si altii sunt de acord ca e de preferat colaborarea, decat sfada non stop.

In ultimele doua decenii, fiecare presedinte american a incercat remodelarea relatiei dintre cele doua mari puteri si fiecare incercare s-a soldat cu un mic succes. Din pacate, toate la un loc s-au soldat adesea cu un mare esec.

Rusia suspecteaza in permanenta Statele Unite ca isi urmaresc numai propriile interese si ca acestea sunt in dauna intereselor rusesti. Nu observa faptul ca presedintele George H.W. Bush, la sfarsitul mandatului sau, luase masuri impotante pentru dezamorsarea pericolului nuclear, dupa prabusirea URSS. Ca urmare, Rusia a ramas singura putere nucleara in spatiul post-sovietic.

Increderea si neincrederea

Legislatia americana a stabilit norme utile pentru protectia siturilor nucleare si a echipamenteor stiintifice, oferind si asistenta pentru rusi.

Un al doilea pas a avut loc sub administratia Bill Clinton, cand s-a stabilit un partenierat care favoriza implicarea americana in economia Rusiei. Momentul a intarit increderea intre parti, Rusia acordand sustinerea Occidentului in cadrul a doua actiuni NATO in Balcani.

Din pacate, evenimentele din 1999 in Kosovo au dus la prabusirea acestei increderi.

Evenimentele din Afganistan si Irak au reinviat toate suspiciunile rusesti.

Presedintelui Putin i s-a parut normal sa-si aroge dreptul de a avea sub control diferite zone transfrontaliere din vecinatate, iar amercianii sa nu se opuna. Poate vizau Europa rasariteana, poate tarile baltice sau Caucazul.

Totusi unele masuri intreprinse de Administratia Obama au reincalzit relatiile. E vorba de nou tratat START privind limitarea armamentelor, sanctionarea Iranului, cooperarea in domeniul transportului spre si dinspre Afganistan si, in sfarsit, aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului.

Toate s-au petrecut sub administrtia presedintelui Medvedev. La revenirea lui Putin, acesta a inceput sa banuiasca SUA ca ar fi sprjinit opozitia in protestele fata de acordarea celui de al treilea mandat. Poate nu are legatura una cu alta, dar din acel moment a inceput o noua adancire a neincrederii, culminata cu decizia Kremlinului de a acorda azil fostului ofiter de informatii american Snowden.

Inamicul numarul unu

Kremlinul a devenit din nou suspicios ca pe vremea Razboiului Rece, s-a facut irascibil, iar evenimentele din Ucraina, de sorginte strict interna, sunt acum aruncate ca acuze la adresa Occidentului, numai pentru faptul ca acesta nu abandoneaza principiile sale democratice si le aplica in mod egal in raport cu toate statele.

Criza din Ucraina le-a pus capac la toate. Astazi, pentru Kremlin, orice s-ar petrece in aceasta zona este opera Occidentului, este mana SUA, este opera inamicului numarul unu al Rusiei.

Trebuie sa recunoastem ca Rusia este o tara mare, bogata in resurse si importanta, dar dezvoltata ca un hibrid politic, cu probleme interne greu de depasit in plan economic, demogafic si politic. Un orgoliu imens nu-i permite sa se lase ajutata si suspecteaza la fiecare intersectie cate un inamic dupa colt.

Pana sa ajunga un stat democratic, s-ar putea sa mai treaca decenii. In acest timp, nimic nu este mai periculos decat sa alunece din nou pe panta Razboiului Rece. Dar decat un razboi rece, totdeauna este mai buna o pace rece.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusia Razboi Rece, #Ucraina criza Rusia, #Kiev maidan Rusia, #Kosovo incredere SUA Rusia , #Rusia