Inevitabilul s-a produs. Ce urmeaza? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 17 Martie 2014, ora 11:16
12575 citiri
Inevitabilul s-a produs. Ce urmeaza? (Opinii)

Votul masiv la referendumul din Crimeea in favoarea alipirii la Federatia Rusa (peste 95%) nu cred ca uimeste pe nimeni. Era pe deplin previzibil.

Dupa cum era previzibil ca referendumul nu va fi recunoscut ca valid decat de catre Moscova. Intrebarea cea mai presanta si sumbra in egala masura este: ce urmeaza?

Pentru comunitatea internationala, mai ales pentru Europa, este extrem de riscanta acceptarea revizionismului frontierelor sub presiunea armei, pentru ca el se poate extinde apoi endemic si necontrolat. Iar daca Vladimir Putin iese invingator din acest nou puseu violent, mai grav decat in Georgia, el este practic incurajat sa continue.

Si cel mai probabil va continua, fiind un nostalgic declarat al URSS pe care doreste probabil sa o reconstituie cat mai fidel cu putinta in interiorul Federatiei Ruse. Daca acum iese invingator, urmatorul pas, tot sub doctrina apararii rusofonilor, devine doar o chestiune de timp.

Un razboi in sensul conventional este greu de conceput, pentru ca Rusia este putere nucleara. De aceea, mai degraba, ar putea urma un razboi economic. Pentru ca acesta este pantecul moale al Moscovei. Rusia lui Putin are ambitiile de mare putere mondiala din epoca URSS, dar nu are si forta economica cu care sa sustina aceste ambitii.

Iar de la inceputul escaladarii conflictului din Ucraina, nota de plata a inceput sa creasca. Rubla este in picaj, actiunile companiilor rusesti scad constant (20% de la inceputul anului), oamenii de afaceri rusi nu prea mai primesc finantari din partea bancilor occidentale. Exista studii potrivit carora primii zece oligarhi rusi au pierdut in ultima saptamana 6,6 miliarde de dolari. Si inca nici nu vorbim despre o blocada economica reala a Occidentului asupra Rusiei.

Daca ea va fi instituita cu adevarat, Rusia ar putea fi sufocata economic, mai ales daca pretul petrolului ar scadea. Pierderile oligarhiei, dar si ale clasei medii vor fi uriase, restrangerea dreptului de a calatori va deveni presanta, sustinerea cheltuielilor statului ar putea impune majorarea fiscalitatii si, pana la urma, Vladimir Putin probabil ca nu va putea face fata acestei presiuni.

Este adevarat ca Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei. Dar, in acelasi timp, exporturile rusesti de energie, 80% destinate Occidentului, genereaza peste jumatate din bugetul statului si un sfert din PIB-ul Rusiei. Daca aceste exporturi ar fi oprite, Moscova ar inregistra un soc financiar.

Dar va merge Occidentul dincolo de un prim val de sanctiuni previzibile, de exemplu restrictii de calatorie pentru persoane apropiate Kremlinului, inghetarea unor rezerve valutare si a unor active bancare?

Este o intrebare grea, cheie. Pana acum reactia UE a fost neunitara si ezitanta.

Rusia a devenit in ultimii ani un partener foarte important pentru multe companii occidentale de prim rang. Multe state UE, intre care Germania, Franta, Marea Britanie, s-au infruptat din avantajele unei relatii economice bune cu Rusia, de unde veneau investitii consistente ale oligarhilor si resurse, in primul rand gaz, si unde existau piete de desfacere noi si importante.

Interconectarea s-a produs si devine aproape imposibil ca pierderi importante sa nu inregistreze si cei care vor impune blocada.

Iar Moscova stie sa ameninte explicit: Duma de la Moscova dezbate o lege de nationalizare a intreprinderilor straine. Potrivit Deutsche Welle, doar Germania are in Rusia investitii de 20 de miliarde de euro. Valoarea exporturilor nemtesti in Rusia a ajuns la 36 de miliarde de euro. 6.200 de firme germane fac afaceri cu Rusia.

City-ul Londrei a atras investitii rusesti importante, iar premierul David Cameron a recunoscut impactul pe care l-ar avea sanctiunile economice impotriva Rusiei asupra economiei britanice. Spania si Italia ar avea si ele de suferit.

Fiecare dintre liderii europeni resimte presiunea propriei economii si a propriului mediu de afaceri. Si probabil ca Vladimir Putrin mizeaza pe acest lucru. Mizeaza pe dilema grea in care se afla UE: principii sau bani? Isi va asuma UE pierderea provocata pana la urma de propria pasivitate si toleranta in fata unui Vladimir Putin tot mai agresiv?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Vladimir Putin Crimeea Rusia, #UE sanctiuni Rusia, #referednum Crimeea , #Rusia