Relatia dintre Rusia si SUA se afla in cel mai tensionat moment din ultimii 43 de ani - oficial de la Kremlin

Sambata, 15 Octombrie 2016, ora 22:00
11698 citiri
Relatia dintre Rusia si SUA se afla in cel mai tensionat moment din ultimii 43 de ani - oficial de la Kremlin
Foto: Arhiva Ziare.com

Relatia dintre Rusia si Statele Unite se afla in cel mai tensionat moment din ultimii 43 de ani, a sustinut ambasadorul Kremlinului la ONU, Vitaly Churkin.

"Cred ca, in general, situatia e foarte dificila. De fapt, nu cred ca a mai fost atat de grava din 1973", adica de la razboiul arabo-israelian, a transmis acesta, citat de Daily Star.

Cu toate acestea, Churkin e de parere ca natiunile colaboreaza chiar bine pe unele planuri, chiar daca in alte domenii exista divergente serioase.

El a vorbit si despre "lungul sir de evenimente" care a determinat escaladarea tensiunilor dintre Rusia si SUA.

"In principiu, e vorba de o lipsa fundamentala de respect si de o lipsa a discutiilor in profunzime", a sustinut Churkin.

Ambasadorul Rusiei la ONU a amintit de decizia NATO de a accepta statele din estul Europei, in ciuda opozitiei Kremlinului. In plus, nici summit-ul din 2008 organizat de Alianta Nord-Atlantica nu a fost pe placul rusilor, pentru ca atunci s-a decis o colaborare intre Occident si Ucraina si Georgia.

Mai mult, paie pe foc au fost puse si din cauza conflictelor izbucnite in Ucraina, in 2014, dupa indepartarea presedintelui simpatizat de Kremlin. Ulterior, Rusia a anexat Crimeea si a girat bataliile din estul tarii vecine.

De curand, tensiunile cu SUA au escaladat din cauza razboiului din Siria.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului: Agresiunea SUA e in crestere

De asemenea, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denuntat, sambata, nivelul de "agresivitate" fara precedent al Statelor Unite, dupa ce Washingtonul a acuzat Moscova ca si-a bagat nasul in alegerile prezidentiale americane.

"Adevarul e ca agresivitatea Statelor Unite e in crestere, iar amenintarile legate de atacuri cibernetice sunt fara precedent", a mentionat Dmitri Peskov, citat de Russia Today.

Comentariile din partea oficialilor de la Kremlin vin in contextul in care vicepresedintele american Joe Biden a dat asigurari, vineri seara, ca tara sa va "trimite un mesaj" presdintelui rus Vladimir Putin, responsabil de recentele atacuri informatice orchestrate cu scopul de a influenta alegerile americane, in opinia sa.

In context, NBC News a transmis, pe surse, informatia potrivit careia agentii CIA sunt pregatiti sa lanseze un atac informatic la adresa Rusiei. Operatiunea mai trebuie, insa, aprobata de presedintele Barack Obama.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#tensiuni Rusia SUA, #atacuri informatice Rusia SUA , #Rusia