Reteaua din spionaj din SUA, dovada abilitatii Rusiei de a recruta agenti

Joi, 01 Iulie 2010, ora 14:43
3623 citiri
Reteaua din spionaj din SUA, dovada abilitatii Rusiei de a recruta agenti

Reteaua de spionaj deconspirata recent in SUA reprezinta exemplul perfect privind abilitatea Rusiei de a organiza un proiect de recrutare.

Chiar daca perceptia generala din Statele Unite este ca cei unsprezece agenti rusi arestati de FBI s-au comportat ca niste amatori, reteaua de spionaj este exemplul perfect al abilitatii Rusiei de a organiza un proiect de recrutare pe termen lung, conform Stratfor.

Indivizii arestati nu se apropiasera de nici un oficial guvernamental american sau de membri ai serviciilor secrete, insa erau implicati intr-un proiect de recrutare pe termen lung, incluzand studenti care urmau sa devina angajati ai CIA sau ai Departamentului de Stat in urmatorii 10-20 de ani.

Descoperirea grupului de spioni reaminteste ca aparatul de spionaj rusesc este inca foarte activ si continua sa se dezvolte chiar si dupa incheierea Razboiului Rece si disparitia KGB-ului. Rusia continua sa aiba una dintre cele mai capabile comunitati de informatii din lume.

Doua motive la baza spionajului rusesc

Aceasta situatie are la baza doua motivatii geopolitice, noteaza Stratfor.

Primul motiv este ca Rusia nu are frontiere naturale. Lipsa muntilor, oceanelor si desertului in jurul Moscovei inseamna ca Rusia este vulnerabila din mai multe directii. De aceea, de-a lungul istoriei, ea s-a straduit sa se extinda cat mai mult, pentru a crea zone-tampon menite sa o protejeze de inamici din toate partile. Strategia s-a dovedit utila, indepartand cei mai mari dusmani, de la Napoleon la Hitler.

Expansiunea creeaza si probleme pentru Moscova, care trebuie sa inglobeze populatiile teritoriilor anexate. Multe dintre acestea nu sunt fericite sa fie conduse de Rusia, astfel ca este nevoie de un puternic aparat de spionaj pentru a le controla.

Al doilea motiv este ca Rusia nu are un sistem navigabil si nici acces la oceane. De aceea, pentru a se dezvolta economic, Rusia este nevoita sa isi construiasca infrastructura.

Din aceste cauze, Rusia trebuie sa isi suplimenteze eforturile interne cu spionajul comercial, pentru a fura tehnologie din Vest, concluzioneaza analistii de la Stratfor.

Citeste si:
Putin a dat o lovitură propriului Serviciu Secret FSB: Mutare fulgerătoare în războiul din Ucraina
Putin a dat o lovitură propriului Serviciu Secret FSB: Mutare fulgerătoare în războiul din Ucraina
Dacă până acum Vladimir Putin a părut preocupat mai mult de obiectivele strategice privind ocuparea a diferitelor orașe și regiuni din Ucraina, iată că acum vine cu o mutare fulgerătoare...
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
George Simion, nou scandal la dezbaterea legii offshore din comisii: „Tu, de la OMV, ieși afară!”
Reprezentanţii AUR au făcut scandal, marţi, 17 mai, în şedinţa comisiilor reunite de buget şi energie din Camera Deputaţilor, unde se dezbătea legea offshore, aceştia cerându-le...