Reuniunea ministrilor de externe din UE: Rusia, Tibet si Balcanii de Vest

Vineri, 28 Martie 2008, ora 09:39
1765 citiri
Reuniunea ministrilor de externe din UE: Rusia, Tibet si Balcanii de Vest

Ministrul Adrian Cioroianu va participa vineri si sambata la reuniunea informala, de tip Gymnich, a ministrilor de externe ai UE, in Slovenia, pentru a discuta despre relatia UE-Rusia, securitatea Balcanilor de Vest si perspectiva europeana a regiunii, dar si despre situatia din Tibet, informeaza NewsIn.

Vineri si sambata se va desfasura la Brdo pri Kranju, in Slovenia, o intalnire informala, tip Gymnich, a ministrilor afacerilor externe din

statele membre UE, iar delegatia Romaniei va fi condusa de Adrian Cioroianu, ministrul afacerilor externe, potrivit unui comunicat MAE.

Slovenia detine pana in iunie presedintia Uniunii Europene.

Reuters relateaza ca la intrunirea din Slovenia, Uniunea Europeana va incerca sa depaseasca divergente acute in legatura cu relatia dintre UE si puterile in ascensiune, precum Rusia si China.

De asemenea, ministrii de externe ai statelor UE vor da un semnal clar tarilor din Balcanii de Vest pentru a le incuraja sa mentina directia spre integrarea europeana si sa spuna "nu" nationalismului, in ciuda tensiunilor provocate de independenta Kosovo.

Presedintia slovena a UE a programat intalniri separate cu ministrul sarb de externe Vuk Jeremici si cu reprezentantii unor parteneri regionali, precum Kosovo, potrivit Reuters.

Lucrarile vor debuta cu discutii asupra Procesului de Pace din Orientul Mijlociu si in context, asupra rolului Siriei in regiune. Presedintia slovena va informa asupra vizitei ministrului sloven al afacerilor externe Dimitrij Rupel in regiune.

In cadrul primei sesiuni de lucru, ministrii UE vor avea un schimb de opinii privind viitorul relatiilor UE - Rusia. Totodata, Presedintia slovena va informa asupra stadiului pregatirilor Summit-ului UE - Rusia care va avea loc in luna iunie a acestui an.

Ministrii europeni sunt divizati in ceea ce priveste relatia cu o Rusie infloritoare, relatiile comerciale si interesele energetice cantarind greu atunci cand sunt puse in balanta cu drepturile omului si atitudinea Moscovei fata de vecinii ex-sovietici, mai comenteaza Reuters.

Ministrul de externe sloven Dimitrij Rupel doreste, potrivit unui purtator de cuvant al presedintiei europene, ca omologii sai sa cada de acord asupra unei abordari comune pentru summitul UE-Rusia, primul la care va participa Dmitri Medvedev. Mai mult, acesta doreste sa demareze negocierile privind o cooperare ampla intre UE si Rusia in cadrul unui parteneriat strategic care sa cuprinda relatiile comerciale, energia, drepturile omului si cooperarea politica.

Polonia si Lituania au refuzat in 2006 demararea acestor discutii, dupa ce Moscova a interzis importurile de carne poloneza si a sistat livrarea de petrol catre o rafinarie lituaniana care a fost vanduta unei companii poloneze, in detrimentul unui concurent rus.

Noul guvern polonez a fost de acord sa renunte la obiectii, dupa ridicarea embargoului, dar Lituania persista si a adaugat pe lista nemultumirilor disparitia unui om de afaceri si "conflictele inghetate" din Georgia si Republica Moldova, potrivit unor surse diplomatice, citate de Reuters.

Dezbaterile din cea de-a doua zi a reuniunii informale, se vor axa pe evolutiile din Balcanii de Vest. Intr-o prima sesiune de lucru, ministrii UE ai afacerilor externe vor discuta despre modalitatile de implicare a Uniunii Europene in consolidarea pacii si cresterea stabilitatii si securitatii in regiune. Ulterior, in prezenta reprezentantilor din Balcanii de Vest, vor avea loc dezbateri privind perspectiva europeana a regiunii.

Dificultatile din interiorul UE legate de Balcanii de Vest ar putea fi abordate sambata, cand presedintia slovena a UE a programat intalniri separate cu ministrul sarb de externe Vuk Jeremici si cu reprezentantii unor parteneri regionali, precum Kosovo.

Ministrii vor participa la un mic-dejun de lucru cu Jeremici, dar nu este inca stabilit daca acesta va participa si la sesiunile la care va participa si Kosovo, pe langa Croatia, Bosnia, Macedonia, Kosovo, Muntenegru si Albania.

Pe de alta parte, ministrii afacerilor externe vor avea un scurt schimb de opinii privind situatia din Tibet.

Reuters scrie ca suprimarea manifestatiilor pentru independenta din Tibet, a fortat introducerea, in ultimul moment, pe agenda a discutiilor despre China, evidentiind si mai puternic divergentele dintre Cei 27 in legatura cu modalitatea in care ar trebui puse in balanta, in legatura cu China, relatiile comerciale si de investitii, pe de o parte, si ingrijorarile privind respectarea drepturilor omului, pe de alta parte.

Oficiali importanti ai Uniunii, printre care si presedintele Parlamentului European Hans-Gert Poettering, au cerut boicotarea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din China.

Pe de alta parte, alti lideri UE, printre care si Inaltul reprezentant pentru politica externa Javier Solana, au declarat ca vor participa la ceremonie.

Linia oficiala a UE de pana in prezent a fost sa faca apel la retinere si sa ceara Chinei sa deschida un dialog cu Dalai Lama, care a fost acuzat de Beijing ca a incitat protestele din Tibet.

Surse diplomatice au declarat ca nu este clar cat de mult vor avansa ministrii in legatura cu o declaratie comuna ca raspuns la presiunile publice care s-au facut pentru a critica mai ferm Beijingul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Erdogan s-a întâlnit la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh. Au discutat despre o pace echitabilă și durabilă în regiune VIDEO
Președintele turc Tayyip Erdogan a discutat cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, sâmbătă, 20 aprilie, la Istanbul, despre eforturile de a furniza ajutor umanitar Gaza și de a se ajunge la o pace...
Întâlnire misterioasă la Damasc între președintele Siriei și șeful Serviciului Secret din România, dezvăluită de un diplomat european
Întâlnire misterioasă la Damasc între președintele Siriei și șeful Serviciului Secret din România, dezvăluită de un diplomat european
Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, 17 aprilie, pentru Syria TV, că șeful Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu...
#Adrian Cioroianu, #intalnire, #ministrii de externe UE, #relatia rusia china, #Tibet , #Rusia