Risc de razboi civil in Ucraina: Cat se vor implica SUA in conflict?

Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 21:37
6542 citiri
Risc de razboi civil in Ucraina: Cat se vor implica SUA in conflict?
Foto: cnn.com

In ciuda vestilor bune venite joi, in urma negocierilor purtate la Geneva, americanii raman sceptici si spun ca nu au incredere in Rusia. Presedintele Barack Obama a tinut sa sublinieze faptul ca tara sa nu poate fi sigura de nimic in acest moment, in privinta rezolvarii problemelor din fosta tara sovietica.

In urma anuntului linistitor facut de Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, lumea intreaga a rasuflat usurata. Criza nu va fi depasita, insa, atat de usor pe cat pare la o prima privire, se arata intr-o analiza facuta de profesorul Graham Allison pentru CNN. Desi s-a convenit ca activistii pro-rusi vor depune armele, ei nu fac acest lucru, cerand in continuare demisia autoritatilor de la Kiev.

Riscul de razboi civil ramane

Ucraina este in continuare expusa riscului de razboi civil. Daca acesti primi pasi conveniti in Elvetia nu vor fi facuti, tara va aluneca si mai mult spre un conflict major. Este posibil ca fostul stat sovietic sa devina pentru secolul 21 ceea ce a reprezentat fosta Iugoslavie in secolul 20, cu conflictul de zece ani intre sarbi, bosniaci, croati si kosovari.

Deocamdata, conducerea Ucrainei nu pare dispusa sa inceapa un asemenea razboi deoarece nu are capacitatea de a-l sustine. Fortele militare si de securitate ale tarii sunt prea slabe acum pentru a face fata amenintarii ruse, ceea ce poate atrage SUA intr-un eventual conflict. Punctele slabe ale apararii Ucrainei au fost expuse dupa ce activistii pro-rusi au ocupat cladirile guvernamentale din 10 orase situate in provinciile din estul tarii.

Mai mult, o operatiune a armatei, menita sa ii infrunte pe militanti, a dus la o situatie ciudata. 21 de vehicule blindate pornisera intr-o asemenea misiune, insa o parte din militarii care le conduceau au decis sa se predea sau sa se retraga. In alte cateva situatii, unii politisti si militari ucraineni chiar au trecut in tabara adversa.

Daca regimul politic al acestui stat nu reuseste sa impuna ordinea, atunci gruparile opozante isi vor extinde dominatia, destabilizand si mai mult situatia din tara. In ultima instanta, Rusia poate fi motivata de populatia pro-rusa sa intervina militar impotriva "fascistilor" din vestul Ucrainei.

Ce vor face SUA

Intr-o asemena situatie, SUA nu par inclinate sa intervina direct in plan militar. Nici in razboiul din Georgia, din 2008, americanii nu au intervenit, presedintele George W. Bush preferand calea negocierilor. Rusia a zdrobit acest stat intr-un conflict scurt, insa a terminat prin a recunoaste independenta unor foste teritorii georgiene, asa cum sunt Osetia de Sud si Abhazia. Americanii nu au interese vitale in Ucraina, insa ei nu vor ca Moscova sa isi continue politica de expansiune.

Daca aceasta criza va continua, ea va implica tot mai mult interesul national al SUA, caci regimul de la Washington se teme ca nu cumva Vladimir Putin sa emita pretentii teritoriale si in alte state foste sovietice, acum membre NATO, sub pretextul existentei unei populatii de etnie rusa pe teritoriul acestora.

Prevenirea unui razboi civil ar trebui sa fie o prioritate atat pentru rusi, cat si pentru americani. Fara sa vrea, cele doua mari puteri ar putea fi atrase intr-un conflict armat direct. Astfel, compromisurile trebuie facute de ambele parti, caci urmarile unei crize prelungite pot fi mult mai rele decat isi imagineaza liderii lor.

Graham Allison este in prezent profesor la universitatea Harvard. El a fost adjunct al Secretarului Apararii in timpul administratiei Clinton si consilier in acelasi departament atunci cand presedintele SUA era Ronald Reagan.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#criza Ucraina Rusia, #acord Geneva Rusia Ucraina SUA UE, #razboi civil Ucraina Rusia, #razboi Rusia SUA Ucraina, #Vladimir Putin Ucraina , #Rusia
Comentarii