Rogozin il contrazice pe Melescanu si crede ca stie vinovatul din spatele acestei "provocari periculoase"

Miercuri, 02 August 2017, ora 13:25
8248 citiri
Rogozin il contrazice pe Melescanu si crede ca stie vinovatul din spatele acestei "provocari periculoase"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a negat ca si-ar fi facut public itinerarul zborului de saptamana trecuta spre Republica Moldova, asa cum a sustinut ministrul roman al Afacerilor Externe, Teodor Melescanu.

Intr-un interviu acordat filialei din Chisinau a postului rusesc de televiziune NTV, Rogozin i-a cerut lui Melescanu sa dea publicitatii screenshot-urile (capturile de ecran) cu itinerarul pe care l-ar fi postat el pe Twitter inainte de zborul sau spre Chisinau si la care a facut referire diplomatul roman explicand decizia Bucurestiului de a inchide spatiul aerian pentru avionul companiei aeriene ruse S7 in care se afla vicepremierul rus, relateaza TASS, intr-un material intitulat "Rogozin pune la indoiala competenta asistentilor sefului diplomatiei romane".

"Daca aveti un document, aratati-l!", a declarat Rogozin. "As vrea sa inteleg: aceasta e reactia nervoasa a autoritatilor romane, este un ton de justificare, mai intai din partea ministrului Apararii, iar acum si a ministrului de Externe? Cine, in genere, le-a adus la cunostinta aceasta informatie? Ce fel de echipe au, ce fel de asistenti?", a spus vicepremierul rus.

Citeste si Rogozin, enervat de javrele din Romania, trebuie sa suporte noile sanctiuni

Potrivit acestuia, ministrul de Externe roman s-ar fi referit la "screenshot-ul uneia din postarile sale" cu itinerarul calatoriei spre Republica Moldova.

"Sa-mi arate acest screenshot, de unde l-a luat, cine i l-a strecurat, sa-l numeasca pe acel natang care ii aduce astfel de documente?", a subliniat Rogozin, explicand ca delegatiile oficiale nu-si dezvaluie niciodata public ruta, data zborului, momentul plecarii sau cursa, din ratiuni de securitate.

Rogozin a mai spus ca, inca din perioada in care vizita sa doar se planifica, o serie de surse au dat publicitatii o informatie falsa potrivit careia el ar fi planuit sa zboare la bordul unui avion militar in Republica Moldova:

"Ce inseamna un avion militar? Acesta este un avion de vanatoare, un bombardier. Este un nonsens! Noi nu am facut nicio declaratie in acest sens si nici prin cap nu ne-a trecut ca as putea sa ma deplasez cu un avion militar".

"Nu am eu statutul sa ma deplasez cu un avion militar. Chiar daca ar fi o aeronava civila, dar in subordinea Ministerului Apararii, tot nu ar fi un mijloc de deplasare pentru seful unei delegatii guvernamentale", a sustinut el, evocand un alt incident de acum trei ani cu un avion charter cu care se deplasase la Chisinau. Avionul a fost retinut si verificat de autoritatile moldovene. De atunci, el a decis sa se deplaseze doar cu avioane de linie.

"Am pornit de la faptul ca voi zbura pe acelasi traseu, ocolind Ucraina, prin Belarus, Polonia, Slovacia, Ungaria si Romania", a indicat Rogozin, care sustine ca in trecut nu s-au mai intamplat astfel de situatii.

"De aceea, cred ca a fost o provocare periculoasa si, din punct de vedere moral, murdara", a mai declarat vicepremierul rus, care considera ca in spatele incidentului s-ar afla liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc.

"Noi, desigur, nu dorim sa dezvaluim vreun secret sau rezultatele anchetei noastre. Aceasta este in curs de desfasurare. Dar pot spune de pe acum ca avem informatii ca in spatele acestei provocari se afla dl. Plahotniuc. El a pus totul la cale. Scopul lui a fost sa ne faca sa ne ciocnim cu Romania, de aceea a si facut asta, asa cum fac de obicei afaceristii, cu maini straine", considera vicepremierul rus.

Potrivit acestuia, Plahotniuc i-ar fi ordonat premierului moldovean Pavel Filip sa telefoneze la Bucuresti. "Un astfel de apel telefonic a fost facut si, la un nivel foarte inalt, a fost luata decizia de a fi interzisa tranzitarea spatiului aerian al Romaniei de catre aeronava ruseasca", a spus Rogozin, subliniind ca, "in prezent, se clarifica cine a luat decizia finala".

"Ei au asteptat ca avionul sa decoleze si, cand se afla deja in zbor, dupa ce trecuse de spatiul aerian polonez, slovac, doar atunci au emis interdictia", a declarat Rogozin la NTV.

Referitor la represalii, vicepremierul rus a indicat ca in prezent sunt identificate si alte persoane care de-a lungul lantului ierarhic au luat aceasta decizie. "Atunci cand aceasta analiza va fi finalizata, vom pregati conducerii politice a Rusiei sugestii cu privire la masurile care trebuie luate impotriva acestor tovarasi", a afirmat oficialul rus, insistand ca aceste masuri trebuie sa fie foarte bine gandite si punctuale.

Vineri, Rusia a protestat fata de decizia Bucurestiului de a interzice unui avion de linie pe ruta Moscova-Chisinau in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin sa survoleze teritoriul Romaniei, calificand aceasta drept o "provocare deliberata, care aduce un prejudiciu serios relatiilor bilaterale", conform Ministerului rus de Externe, citat de agentia de presa TASS.

Amintim ca saptamana trecuta Romania a interzis survolarea spatiului aerian romanesc pentru avionul in care se afla vicepremierul rus care trebuia sa ajunga la Chisinau. In aceste conditii, aeronava a survolat spatiul aerian al Ungariei si apoi a fost redirectionata catre Belarus.

Tot miercuri, Rogozin a anuntat ca a acceptat invitatia omologului sau moldovean Octavian Calmic de a vizita Republica Moldova in luna septembrie.

Citeste mai multe detalii despre acest eveniment:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Rogozin itinerariu avion Melescanu, #Rogozin scandal Romania avion , #Rusia