Ziare.com

Romania in ping-pongul rusesc. Armele si victimele razboiului psihologic. Cum te aperi? Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 12:19

   

Romania in ping-pongul rusesc. Armele si victimele razboiului psihologic. Cum te aperi? Interviu
Suntem in epoca post-incredere, nu mai avem incredere in ce stim. Rusia pompeaza atat de multe informatii false incat oamenii isi pierd increderea in adevarul si relatarea jurnalistice, in institutii si in toti politicienii la gramada. Rusia incearca sa stea cat poate de aproape de art 5 al Cartei NATO, dar suficient de departe cat sa nu provoace o reactie militara. Acesta e razboiul psihologic, afirma Corina Rebegea, analist al unui institut din Washington dedicat studierii Europei Centrale si de Est.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Corina Rebegea a detaliat felul in care Rusia duce razboiul informational in Romania si scopul pe care il urmareste: "Iscusinta rusilor este sa speculeze tensiuni care deja exista in societate, istoria, nationalismul, antisemitismul. Se lucreaza foarte bine cu materialul clientului. (...) Scopul e sa introduci neincrederea in Vest si sa slabesti atasamentul Romaniei pentru cel mai mare proiect de dupa Marea Unire".

Corina Rebegea conduce Initiativa SUA-Romania a CEPA, institut din Washington dedicat studierii Europei Centrale si de Est, si face parte din programul STRATCOM al institutului, care studiaza si analizeaza modul de operare al propagandei si dezinformarii ruse in Europa Centrala si de Est.

Suntem in plin al 3-lea Razboi Mondial, dupa cum spun multi?

Da, de mai mult timp. Poate nu e chiar un razboi mondial, dar e o confruntare foarte agresiva anuntata de ani de zile de doctrina militara rusa. Razboiul acestei epoci este mai ales non-chinetic, inclusiv razboiul informational.

Ce inseamna razboiul informational?

Inseamna coruperea spatiului informational, de media, dar si retelele sociale precum Facebook. Toate aceste zone au devenit corupte si coruptibile de catre forte si actori statali, in primul rand Kremlinul, dar nu numai.

Nu in aceeasi masura, dar si guvernul chinez are o activitate intensa pe social media, are si cel mai mare buget dedicat, dar intentia e mai mult de soft power, de prezentare a Chinei, naratiuni pozitive care trebuie infiltrate.

Ne afecteaza si pe noi acest razboi?

Da, mai mult decat vrem sa acceptam si nici nu prea discutam despre asta pentru a intelege modalitatile de actiune si a incepe sa le vedem in practica.

Care sunt ele?

Eu vorbesc despre un ecosistem al dezinformarii. Pe de-o parte, avem organele de presa clasice de propaganda despre care stim ca sunt platite de Kremlin, gen Sputnik, Rusia 1, RT.

Dar sunt si canale pentru tineri pe Youtube de exemplu, "Ruptly", "In the now", unde vezi niste tineri haiosi, dinamici care iti explica intr-o engleza impecabila evenimentele de pe scena mondiala, conspiratiile si degradarea Vestului.

Apoi avem tot felul de site-uri marginale cu un numar destul de mic de cititori, conform cifrelor de pe Net, cu proprietari necunoscuti si surse de finantare necunoscute si ale caror servere sunt in toate colturile lumii. Si de multe ori aceste site-uri sunt inregistrate de web-developeri, acoperire perfecta.

Aceste site-uri sunt conspirationiste, distorsioneaza evenimentele, apar tot
felul de enormitati, de la faptul ca regina Angliei e reptiliana pana la faptul ca Putin e cel mai grozav lider si ne va apara de americanii neocolonialisti invadatori si asupritori.

Si partea de social media, in special Facebook, unde activitatea e foarte interesanta, pentru ca sunt multe pagini pro-ruse, unele declarate ca atare, unele nu, cum ar fi "International politics and events", unde se posteaza in mai multe limbi continut de tip Sputnik.

Foarte activ este Centrul rus pentru stiinta si cultura, o Asociatie de cooperare Romania-Rusia al carei presedinte a fost invitat observator in alegerile din Rusia.
Toate vin impreuna.

Dar daca au audienta mica, cum pot fi eficiente acele surse de propagare?

Noi, la CEPA, vorbim despre o tehnica de dezinformare numita "ping-pong rusesc".

O anumita naratiune e aruncata dintr-un colt intr-altul al Internetului. Apare ceva pe un site, cineva pe Facebook reda povestea, Sputnik intra si spune "uite ce spun romanii sau blogerii!"

Deci sunt lansatori, se propaga pe Facebook in mai multe locuri, ceea ce creste credibilitatea si penetrarea.

Si uneori as include in ecosistem si zona de media main-stream, asa ca vom vedea in prime-time la televizior sau in ziare cu credibilitate naratiuni care favorizeaza Rusia.

De exemplu?

Am vazut niste editoriale interesante in Evenimentul Zilei si in Cotidianul. Nu atat pro-ruse, cat antioccidentale.

Credeti ca e ignoranta sau intentie?

Ambele. Stalin vorbea despre "idioti utili", sunt unii ignoranti si, daca vad o poveste senzationala despre o conspiratie care poate prinde la public, o vor folosi. Apoi, sunt cei care isi dau seama de implicatiile povestii, dar o vor folosi in scop politic, ignorand implicatiile mai largi ale gestului lor. Altii poate ca urmaresc jocul Rusiei.

Exista in anumite cercuri ideea mielului care suge la doua oi, si cu Occidentul, si cu Rusia, ori toate acestea sunt pentru Kremlin modalitati de a-si proiecta influenta, o forma de agresiune.

Rusia incearca sa stea cat poate de aproape de art 5 al Cartei NATO, dar suficient de departe cat sa nu provoace o reactie militara. Acesta e razboiul psihologic.

Ca sa ce?

Slabirea sentimentului pro-occidental, adica pro-NATO, pro-UE, pro-SUA. Plus slabirea aliantei din interior, adica suscitarea de tensiuni intre vecini, intre parteneri, Romania - Ungaria, Franta - Germania, toate combinatiile posibile.

In alte state se incearca si sensibilizarea publicului la imaginea Rusiei ca actor global pozitiv: Rusia e o eliberatoare a Europei de fascism, nazism, marele razboi patriotic. Ei chiar cred aceasta reinterpretare a istoriei.

Interventia in Siria portretizeza Rusia ca agent al binelui, care sta langa statele mici si neajutorate, impotriva terorismului. Interventia in Crimeea e prezentata pozitiv ca salvare a rusilor opresati de acolo care doreau sa revina la patria mama. Iar Putin este prezentat ca eliberator, descendent al tarilor si al sanctitatii poporului rus. Sfanta Rusie!

Iar daca sentimentul pozitiv fata de Rusia nu poate creste, macar sa-l ambiguizam, sa nu uram Rusia pentru ca nici ceilalti nu sunt mai breji.

Care sunt concret narativele prin care sunt urmarite aceste obiective?

Iscusinta rusilor este sa speculeze tensiuni care deja exista in societate, istoria, nationalismul, antisemitismul. Ei nu inventeaza, se lucreaza foarte bine cu materialul clientului. Uneori mi se pare ca ne cunosc mai bine decat ne cunoastem noi insine.

Se folosesc de agenti de influenta locali care inteleg foarte bine limbajul potrivit pentru fiecare zona. Pot fi platiti sau activisti care vor sa aiba un rol, in special pe Internet.

Exista mai multe meta-narative:

1. NATO este o alianta agresiva, nu si-a tinut promisiunile de a nu se largi alianta cu membri dintre fostii sateliti ai URSS. Multi cred asta, desi nu a existat nicio promisiune. Rusia e cetate asediata care se apara.

2. SUA sunt putere neocoloniala, oriunde se duc exploateaza economic, militar politic, nu le pasa de securitatea partenerilor, de valori democratice. In Romania e una dintre naratiunile cel mai bine aspectate.

Foarte interesant de urmarit dezbaterea in jurul cumpararii rachetelor Patriot si elementele false despre contract, despre legislatia romana, despre ceea ce stiu sa faca aceste rachete pe care le folosesc si americanii. Felul in care circula aceste naratiuni le face foarte greu de cartografiat si anumite aspecte se prind de mentalul nostru.

3. Naratiunea anti-UE. Aderarea a fost o greseala, UE e un loc al decaderii morale si ne va duce la pierderea fibrei nationale prin acceptarea refugiatilor, prin impunerea valorilor liberale progresiste si ne indeparteaza de adevarata sora spirituala care e Rusia.

Nationalismul si traditionalismul fac parte din acest arsenal?

Sunt un teren predilect si o zona foarte ieftina de investitie pentru masinaria de propaganda rusa.

Intra aici si referendumul pentru familia traditionala?

Terenul e fertil, Coalitia pentru familie e o miscare la nivel global, finantata activ si substantial de Constantin Malofeev, oligarh apropiat al Kremlinului, foarte ortodox, pe lista de sanctiuni pentru ca a sprijinit invadarea Crimeii.

N-as suspecta insa trei milioane de oameni ca fac jocul Rusiei.

Cu siguranta, nu. Intrebam daca este o manipulare cu materialul clientului care a prins.

Narativul a fost: Occidentul ne impune sa fim ce nu suntem, sa renuntam la valorile noastre traditionale, la ortodoxie, la ceea ce consideram ca reprezinta familia si relatia normala, ne distruge fibra nationala.

4. Un alt narativ este: o sa pierdem Transilvania, exista un complot mondial pentru dezmembrarea Romaniei, iar occidentalii nu ne sunt alaturi. Aici intra si Moldova Mare.

Daca intrati pe grupurile getodace de pe Facebook, veti vedea aceste teme. Unii dintre activistii care posteaza articole clar sponsorizate de Kremlin infiltreaza si asemenea grupuri. Posteaza acolo un articol care se potriveste cu ce spune grupul si de la 3.000 de accesari ajunge la 13 de mii.

"Dacopatia" are terminatiile la Kremlin?

Greu de gasit cine e in spatele acestor web-site-uri. N-au date de contact, nu au numar de telefon. Asta e un element de educatie deja: daca un site nu are date de contact, nu are o persoana reala listata pe site, de ce sa citesti ceva de acolo?

Exista cel putin doua site-uri ortodoxe care nu erau despre ortodoxie, ci despre politica externa si va las sa ghiciti a cui politica externa o promoveaza.

Dar un discurs de tip "multinationalele ne maresc preturile si ne iau resursele" este unul de tip Kremlin?

Face parte dintr-un trend regional, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia. Genul acesta de argumente se aliniaza cu obiectivele Kremlinului: SUA si UE sunt puteri neocoloniale care sug sangele poporului, ne iau resursele si apoi pleaca.

Dar nimeni nu vorbeste despre tipul de business pe care il promoveaza aceste companii, despre felul in care s-au dezvoltat industrii in jurul lor.

Scopul e sa introduci neincrederea in Vest si sa slabesti atasamentul Romaniei pentru cel mai mare proiect de dupa Marea Unire, sa fim membrii UE, NATO.

In timp, tot apasand aceste mesaje, este posibil ca din memoria colectiva sa fie sterse traumele istorice legate de Rusia, mai ales de URSS? Poate avea succes spalarea pe creier?

Depinde de felul in care ne educam tinerii, ce se preda in scoala. Un rol important il are presa si aici. O forma de manipulare foarte raspandita e reinterpretarea istoriei: rusii au fost prietenii nostri, s-au luptat alaturi de noi impotriva turcilor, Moldova nu a fost ocupata pentru ca moldovenii nu sunt romani, domnitorii romani si-au cautat afinitatile politice la Sankt Petersburg. Nu m-ar mira ca unii sa cada in capcana.

Multi dintre cei care propaga narativele mentionate de dvs, rasfatatii Sputnik, sunt in acelasi timp adversarii declarati ai anticoruptiei. Si ma gandesc, de exemplu, la dl Plesoianu. Este si atacul la anticoruptie un narativ al Kremlinului?

Da, si nu doar in Romania. Unul dintre meta-narative este al statelor esuate si al statului ascuns, paralel - unealta prin care Occidentul isi duce la indeplinire efortul de decimare a elitelor locale, politice si economice.

Jocul dezinfomarii este delicat, cu recursul la trauma istorica a securitatii. Ar trebui sa nu ne jucam atat de usor cu traume istorice.

Trauma istorica a securitatii nu are cea mai mare legatura cu Rusia?

Corect. Lucru despre care nu discutam foarte mult. DNA a aparut inclusiv in discursul lui Putin care a spus ca nu vrea sa ajunga ca alte state care au o instituie necontrolabila. Cand au fost protestele de anul trecut s-a vorbit despre "maidanizarea" Romaniei pusa la cale de CIA prin SRI, ca sa-si protejeze copilul de suflet - DNA, scopul final fiind distrugerea Romaniei.

Daca slabesti lupta anticoruptie e un semnal ca se deschid alte usi si oricine poate obtine orice cu un plic. Pe de alta parte, slabirea anticoruptiei ne decredibilizeaza in fata partenerilor straini si atunci investitia economica occidentala, si ea o garantie de securitate, slabeste. Asta e un mare pericol.

Scandalul Facebook are legatura cu acest razboi?

Mare. El a aratat ca sunt colectate foarte multe date despre utilizatori si ni se creeaza un profil cateodata mai bine definit decat l-am creat noi insine. Pe baza lui ni se servesc apoi anunturi care se potrivesc cu sensibilitatile noastre, comerciale sau politice.

Exista companii foarte mari de marketing politic care lucreaza cu psihologi, cu specialisti in zona digitala si folosesc FB ca pe un instrument. Asta a fost revelatia: tehnicile sunt folosite de partide mari la limita legalitatii, mai laxa in SUA, in conditii de totala netransparenta. E un semnal de alarma pentru zona de reglementare si autoreglementare.

Statul ar trebui sa se uite la aceste companii, cum sunt finantate, cum acceseaza date si nu comunica despre aceste lucruri.

Trebuie transparentizata si zona de finantare a partidelor politice pentru a vedea cum sunt platite aceste companii.

Cum ne putem apara pentru a nu fi victime in acest razboi informational?

Sa fim mai atenti la ce consumam pe Facebook, sa nu dam share unui articol pe care nu l-am citit si cand accesam un site sa fim siguri ca e de incredere. Daca suna ciudat, incredibil, verifica informatia din mai multe surse.

Poate ar trebui ca jurnalistii sa publice mai multe elemente de analiza pentru ca oamenii sa ajunga sa isi puna intrebari. A existat si o aplicatie datorita careia atunci cand accesai un site dubios iti aparea o banda rosie: verifica informatia!

Exista si masuri de igiena online: sa vedem ce am selectat in setarile de securitate, putem sa oprim componenta de tracking, sa limitam anumite aplicatii in a ne folosi datele, sa limitam anunturile pe care le primim, informatiile pe care vrem sa le impartasim.

Cambridge Analytica foloseau pentru profiling teste din acelea comice: ce printesa Disney esti, cate culori vezi etc.

Daca acum ceva vreme se vorbea despre post-adevar, cred ca acum suntem in post-incredere si mi se pare ingrijorator.

Adica?

Nu mai avem incredere in ce stim. E o strategie maiastra de dezinformare a Kremlinului. Pompeaza atat de multe informatii false incat oamenii isi pierd increderea in adevarul si relatarea jurnalistice, in institutii si in toti politicienii la gramada.

Urmeaza o retragere inclusiv de la vot cu iluzia participarii pe Internet. Si nici in el, iata, nu mai putem avea incredere.

Jurnalistilor si institutiilor de presa le va reveni o mare raspundere pentru autoreglementare si excludere a celor care nu reprezinta profesia. Asa a fost in Franta in perioada alegerilor.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25318 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
49 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pai, ce ne spune madam Rebegea, e grav. Noi stiam ca SUA sint

...depozitarii inteligentei mondiale. In SUA, un creier luminat e platit cu bani foarte multi. Iar acete stiri false credeam ca pot fi contracarate de catre aceste minti luminate. Ori, nu-i chiar asa. Cind o retea de socializare e descoperita ca a contribuit la manipulari si propagarea de stiri false, de ce i s-a permis sa mai functioneze? Eu cred ca madam Rebegea s-a dus la pomul laudat si a constatat ca oamenii din jurul ei si-au pierdut mintile pentru ca s-au dovedit altii mai superiori.

 

si nu e adevarat?

Occidentul ne impune sa fim ce nu suntem, sa renuntam la valorile noastre traditionale, la ortodoxie, la ceea ce consideram ca reprezinta familia si relatia normala, ne distrug fibra nationala.

 

madam rabegea a primit comanda, cica

"Dar sunt si canale pentru tineri pe Youtube de exemplu, "Ruptly", "In the now", unde vezi niste tineri haiosi, dinamici care iti explica intr-o engleza impecabila evenimentele de pe scena mondiala, conspiratiile si degradarea Vestului."

ideea e copie a cnn vs jimmy dore show
https://www.youtube.com/watch?v=tYM7Ju-YXmE
in care main stream media (msm) controlata e sabotata chipurile de canale youtube

 
 

chiar si pe acest forum intalnim multi filorusi!

incepand cu cetateanul european,printre cei mai influenti si si bine platiti ....distorsionisti sovietici!

Noaptea minții ...

Atunci cand nu ai argumente să ataci un om (Pleșoianu in cazul de față), spui că este agentul Moscovei. O propagandă de doi lei doamna Dogioiu, mai jos de atat puteți?!?
P.S. Oricum o să ne unim cu URSS, este o chestiune de zile. Jos Iliescu! :)))

ce este de facut

Uniunea Europeana, SUA sa nu mai promoveze in mod agresiv pacatele (greselile) : cuplurile necasatorite, copii in afara casatoriei, divortul, abandonul copiilor, homosexualitatea, desfranarea, etc. U.E., SUA sa nu mai trateze ROMANIA, Bulgaria, Ungaria tari - colonii din Africa sau Asia de Sud - Est. Uniunea Europeana, SUA sa promoveze valorile culturale (artisti, vedete) din ROMANIA nu doar noi pe ale lor. Rusia se bazeaza pe veniturile si salariile mici ale romanilor.

Muscalii

Balalaica a sunat,muscalii s-au adunat,locurile rezervate,au ocupat.
Deja vu.
Cum pot fi combatuti muscalii cand sunt aliati cu Ciuma Rosie?
Asta e intrebarea.
Un astfel de interviu ajuta muscalii.
Este normal ca o parte beligeranta sa dea raspunsurile date de aceasta Corina.
Remember alta Corina "aliata" de nadejde cu armata SUA!

"profesorul" a sesizat si el.

La asa articolul, s-au simtit obligati sa combata

In fapt nu fac decat sa confirme, ii poti clasifica pe toti ca pe insecte in insectar, pornind de la articol: ce teme ataca si care sunt directiile de propaganda.

In fapt, totul se rezuma la asta: "Iar daca sentimentul pozitiv fata de Rusia nu poate creste, macar sa-l ambiguizam, sa nu uram Rusia pentru ca nici ceilalti nu sunt mai breji."

Din motive istorice si dureroase, marea majoritate a Romanilor nu pot sa priveasca Rusia ca pe un partener cat de cat onest. Totdeauna si-au tratat mizerabil partenerii si vecinii si istoria noastra abunda in astfel de exemple: Rapturi teritoriale pe fata (1812 sau 1940), refuzul de a particpa la conferinta de pace dupa ce am luptat cot la cot cu ei (1877)

Cum nu prea merge sa vorbim de bine Rusia, macar sa ii vorbim de rau pe ceilalti. Ca ne fac colonie, ca ne fura obiceiurile si ortodoxia si alte asemenea.

Pentru orice om care vrea sa gandeasca: sa vada cati bani a bagat occidentul in "colonia" Romania: cam 100 de miliarde de euro in investitii directe (fabrici, companii IT, companii bancare, etc) si fonduri europene nerambursabile din care sa construim infrastructura, daca suntem capabili sa facem asta.

Sa vada cineva cat a fost afectata religia noastra. Suntem de 10 ani in UE. Ne-a oprit cineva sa facem casatorii religioase, botezuri, pelerinaje religioase, construri de biserici noi, sa redirectam bani publici spre catedrala din Bucuresti? A existat vreodata cea mai mica presiune a partenerilor externi sa nu facem asa ceva?

Cam asta e propaganda ruseasca. Niste minciuni frumos ambalate, ca sa nu vedem cum se comporta rusii cu vecinii: daca incerci o desprindere de ei, intra cu tancul si rezolva problema (Moldova, Ucraina, Georgia).

foarte interesant articol. reia toate temele de

predilectie ale rusofiliticilor. au aceeleasi puncte de vedere ca ale pzdistilor, ceea ce nu ma mira. toti sustinatorii socialismului belinos sunt si agentii de comunicare ai piticului atomic.

si ca de obicei, la asemenea articole jenante pentru ei, nu mai scriu decat trolli de mica anvergura, pionii fara importanta. trollovii mai cunoscuti nu-si risca "reputatia". stau ca sobolanii in gaura lor si asteapta sa se stinga lumina...

Wow, ce repejor au sarit "utilii"!

Rusofiliticii utili.

- Utilii astia sunt niscte scule ieftine sau gratis, precum bata, piatra, bolovanul, batul, scuipatul...

@un cetatean european 00.39

"pentru ca s-au dovedit altii mai superiori"

- Back to School ! :o(((

"Romania in ping-pongul rusesc. Armele si victimele razboiului psihologic. Cum te aperi? Interviu"

Back to Stefan Gheoghiu tavarisci Niciolae!!!!

Romania in ping-pongul rusesc. Armele si victimele razboiului psihologic. Cum te aperi?
Respingindu-i pe cei ca tine care au terminat la Stefan Gheorghiu!!!!

niculaeda :))) Back to USSR :))) Beatles.

https://www.youtube.com/watch?v=BLH1x_SGAL4

Niculaeda, iar a aparut pretenarul tau Dutty!

Se pare ca exerciti o adevarata fascinatie asupra lui, nu apare pe forum decat ca sa-ti adreseze tie un compliment!
Nu exprima idei, nu impartaseste experiente, doar te inghionteste putin si se retrage!
Curios tip!

 

 

daca n-ai pune si tu botul, nu te-ai afla printre postacii Dog

ioaicai... dar tu esti inteligent si nu combati aberatiile de pe ziare.com, nu-i asa?... bai Flute!... amerlocii nu mai pot de dragoste pentru Romania si pentru aliatii lor europeni... nu mai avem incredere in ce stim... ce stim?... pai ce stim?... ce am primt drept informatii corecte... si daca se dovedesc incorecte?... daca aflam ca Irakul are ANMele si dupa aia denuntatorii se duc sa le caute si nu le gasesc, cum stam cu "CE STIM"? Daca amerlocii cu ogarii lor bombardeaza Siria si abia dupa aia se trimite comisia de investigatii, cum stam cu "Ce STIM"?
Putem sa credem "CE STIM"?
NU!
Ca maine or sa vina sa ne invete ca 2*2=5...

Pensula

Problema voastra a postacilor finantati de rusi este rezistenta extraordinara a romanilor la tot ce este de provenienta rusa!
Evident sunt parti ale populatiei,mai usor de manipulat,in special generatiile in varsta,dar si acestea cand aud de rusi reactioneaza emitand anti corpi fata de infectia propagandei ruse!
Mai grava este propaganda pro-rusa de posturi tv.ca antenele voiculesciene sau lideri PSD ca Dragnea care acuza
UE,USA si,mai ales capitalurile straine ,de toate relele cauzate de propriile lor masuri inepte!
Pana la urma,infractorii si coruptii fac jocul
rusilor,gratuit!
Fara un succes garantat,din cauza rezultatelor proastei lor guvernari care sunt semnalul trezirii neincrederii,in cele din urma,fata de balivernele populiste!Teo

@Pensula

Hei nea Pensula se pare ca esti foarte activ, dar ce nu ai spus este ca de fapt tu si cu altii(Hamurabi, Vintage, Ahmedinajad, hc-ct, Bengosul2007, maxi, Marin2134, etc) sunteti platiti de nici voi nu stiti cine (de fapt de rusi) sa semanati confuzie prin imprastierea de minciuni si aberatii!Vai de capul vostru!!!...pentru cateva ruble sunteti in stare sa o vindeti si pe ...stuti voi pe cine.Rusine sa va fie tradatori de tara.

@Stan 13.54

- apare periodic , il ignor total si se ofileste ! :o)))

"Romania in ping-pongul rusesc. Armele si victimele razboiului psihologic. Cum te aperi? Interviu"

chiar daca esti corect in analiza, esti prea dur in exprimare,

aproape rau in concluzie; incearca sa-i intelegi pe zarzavagii, soferi, tinichigii, etc, clasificandu-i cinstit pe idiotii utili si analfabetii functionali reali din paturica sociala prezumat educata si cu bun simt, incerci ?
Pe un fond de neincredere aproape genetic, a muta responsabilitatea pe inculti mi se pare o aberatie la fel de geniala ca si aia ca economia duduie, in pofida aparentelor bineinteles. Orice adunatura sociala are un model de organizare bazat pe niste repere si niste valori colective pana la liberul arbitru personal, nu crezi ?
Hai sa-l disecam pe tinichigiu: mere la doctor da shpaga, la primarie musai sa se bage-n seama cu o cunostinta ca sa nu-i rugineasca sculele, la scoala sfanta atentie e pe primul plan, la salariu isi numara gaurile neastupate din buzunare de taxele statului de drept, la bere cu amicii se mandreste si el cu.. spagile iar la vot face si el ce fac ceilalti, mai cu scoala, intelegi ?
Asta-i RO demo psd: condusa de hoti indubitabil destepti si cinstiti, administrata de armata de analfabeti functionali aleasa sau girata de idiotii utili de pe langa armata disciplinata a complicilor politici, populata de cei multi lipsiti de scoala si de bun simt, aproape natural JackMalletFlute.
Deci hai sa repetir cu accente clare pe cei care mai pot analiza si nu o fac, rezista sau se descurca; conditii clare in care multimea va face identic la fel, trist.

padrone

....Flute nu e nici macar "corect in analiza" , poate este logic dar premisele sunt gresite iar concluziile, asisderea( logic!).
La articol acum:
Cui se adreseaza ? Ce-s alea " metanarative" ? In limba romana acest cuvant nu exista !
Englezescul metanaRRative semnifica a story about story ceea ce nu inseamna in sine nimic rau sau pervers.

Intre noi fie vorba, intervievata exact asta face, construieste o meta naratiune , o Poveste Mare construita din mici "povesti" , asambleaza nici macar cu abilitate situatii factuale disparate pentru a le da sensul dorit de Finantatorul politic.
Nicio problema aici, dar e bine sa nu ne inflamam, Adevarul este la noi, sa incercam sa refuzam momelile !

Cine are interesul sa ne fie frica de bau-bau

Rusia nici pe departe nu mai are un potential economic,uman, sau de alta natura cand era Uniunea Sovietica,sa reprezinte un pericol asa de mare.Mai da si ea asa din aripi sa zica ca inca mai poate sa zboare.De altfel tarile vestice si in specia Germania au relatiii bune cu rusii schimburi economica de valori economice foarte mari scotand Romania si alte tari estice fara nicio jena de pe piata ruseasca.Exagerand pericolul rusesc te pune sa scoti bani din buzunare sa ai pentru inarmare,inarmare venita tot de la ei.Si sa nu cumva sa ai relatii economice cu rusii ca se ocupa ei.In politica factorul determinat este interesul si tocmai acest lucru ne lipseste.

Dumneata ce fumezi?

"Rusia nici pe departe nu mai are un potential economic,uman, sau de alta natura cand era Uniunea Sovietica,sa reprezinte un pericol asa de mare"

Tancurile si trupele rusesti isi fac siesta in Ucraina, Moldova sau Georgia. Dar evident ca asta nu e niciun pericol, asta e o binecuvantare, nu?

asa este Cititorule

Prima data se arata ursul si apoi se cumpara arme si avioane invechite intr-o nebunie.

Si cui se arata ursul prima data? La romani ca vezi bine romanii sunt singurii cu experiente triste rusesti de-a lungul istoriei lor zbuciumate.
La ora asta rusii incurajeaza unirea Moldovei cu Romania si redobandirea de catr Romania a cetatilor rapite de Ucraina.

Acest articol ar trebui citit de cat mai multa lume neavizata!

Mie doar mi-au confirmat concluziile la care ajunsesem singur!
Iata meta-narativele tip vintagev, expatov, iahimov, angelov, etc:
"1.NATO este o alianta agresiva, nu si-a tinut promisiunile de a nu se largi alianta cu membri dintre fostii sateliti ai URSS. Multi cred asta desi nu a existat nicio promisiune. Rusia e cetate asediata care se apara.
2.SUA sunt putere neocoloniala, oriunde se duc exploateaza economic, militar politic, nu le pasa de securitatea partenerilor, de valori democratice.
3.Naratiunea anti-UE. Aderarea a fost o greseala, UE e un loc al decaderii morale si ne va duce la pierderea fibrei nationale prin acceptarea refugiatilor, prin impunerea valorilor liberale progresiste si ne indeparteaza de adevarata sora spirituala care e Rusia"
Ar mai fi inca o "naratiune" nespecificata aici, care plaseaza USA in pragul falimentului national, avand "datorii uriase"
-----------------------------------------------------------
Si acum varianta minima:
"Iar daca sentimentul pozitiv fata de Rusia nu poate creste, macar sa-l ambiguizam, sa nu uram Rusia pentru ca nici ceilalti nu sunt mai breji"
Aici recunoastem stilul lui profesorov si alte nickuri...

 

Stane,

Buna dimineata,

Lectureaza cu atentie!
Posibil sa intelegi !

http://convorbiri-literare.ro/?p=7504

@argint 09.08

"METANARAȚIÚNE (< meta- + narațiune) s. f. Modalitate de relatare a unor evenimente, prezentă in literatura postmodernă, in care fragmentele urmează o ordine aleatorie"

"Romania in ping-pongul rusesc. Armele si victimele razboiului psihologic. Cum te aperi? Interviu"

Argintov, te crezi cumva destept?

Pai Tomulet asta face filozofie exagerata in jurul unei idei simple:
metanarativa=intoleranta, desi admite totusi unele exceptii.
In orice caz, mult mai simplu este sa afli la origini ce se intelege prin metanarativa.
In orice caz, gaselnita ta nu are vreo legatura DIRECTA cu articolul, asa ca "dazvidania trollov"!

@argint: daca gandesti asa, ramai in secolul 19!

La 1780 inca multi spuneau ca nu se poate face filozofie, medicina, stiinta sociala sau aplicata in limba romana pentru ca nu avem termenii, in ciuda efortului Scolii Ardelene. O suta de ani mai tarziu, situatia parea fara iesire. Se spunea: "romana are cateva mii de cuvinte iar franceza si germana bat spre 50.000."

- Zilnic apar sute de termeni noi in limbile Pamantului. In chimie, termenii noi sunt de 20 pe zi, in tehnologia informatiei de 50 pe zi. Ce faci: stai cu DEX-ul din '80 in brate si zici ca acesti termeni nu exista in romana?

Ca de obicei Stan cand e in tura de paznic de noapte...

posteaza !
De curiozitate ca pusesi atatea cuvinte in post-ul tau, ti l-am cetit pe tot.
Concluzia: combati rusi/comunistii, raii societatii, cu doctrina kgb-ista: Cine nu-i cu noi, e Dusmanul nostru !
Inteleptii zic ca pe dusman sa-L tii aproape, pe pretin poti sa-L ai si mai departe, ca oricum te va ajuta !
Oare de ce voi astia anti... vreti unanimitati, vreti un singur glas, o singura gandire, un singur drum... o singura constiinta... Mergeti aplecat spre dictatura, combatand dictatura altora !
Se zice ca adevarul il gasesti printre "randuri" ! De aceea, pt a afla si gasi adevarul, trebuie sa asculti adevarurile tuturor caci fiecare dintre noi are propriul adevar, propria imagine... Voi vreti ca noi toti sa fim niste clone: sa gandim identic si la fel. Ne vreti niste roboti. Daca excedem robotilor si gandim, suntem filo rusi, psd-isti, ce mai dusmani.
Cum ai lucat in tura de noapte, acum ca probabil ai iesit din tura iti zic : noapte buna Stane !

Gurguiev, nerusinarea ta e tipica de trollov!

Adica nu tu si multinickurile ca tine fac ture de propaganda urat mirositoare contra kopeiki, ci cei ca mine!
Pai numai pentru asta si ati merita tot ce-i mai rau, voi astia care urmariti sa schiloditi adevarurile si mintile oamenilor!
Ai dreptate ca trebuie sa-i asculti PE TOTI, dar pe toti cei de buna-credinta, care cred ce predica, nu astia ca voi care-si propun sa-i prosteasca pe altii!
Ca americanii nu-s ingeri? Adica ce crezi, ca cineva cu 2 degete de frunte crede asta? Nu sunt DELOC ingeri, dar fiecare trebuie sa se apere in primul rand de amenintarea cea mai apropiata, cea mai serioasa!
E clar ca trebuie sa te feresti de gripa in mijlocul unei epidemii de lepra, dar cel mai urgent e sa scapi de lepra!

Locuiti in Romania sau in alta tara?

Dupa interpretarile dumneavoastra, tind sa cred ca nu v-ati chinut si nu va chnuiti in tranzitia post-comunista din Romania.
Daca ati parasit Romania, de ce ati parasit-o? Din cauza imperialismului american si a decaderii morale in Uniunea Europeana?

Just, nu m-am chinuit cu tranzitia post-comunista,

...m-am chinuit doar cu comunismul!
Si am scapat foarte-foarte greu din el, de-aia il urasc si-mi va fi scarba de el pan'la ultima suflare!
Ura si scarba care s-au transferat si asupra post-comunistilor care s-au catarat la putere dupa semi-revolutia aia pe care n-am ajuns s-o traiesc!

pt. "un vidanjor european" >> "mai superiori" vorba lui stanciu

daca nu stii cine este stanciu, inseamna ca doar doua clase ca trenul - toata lumea il stie pe stanciu

 

ai grija de cine te agati prin ricoseu... ca cetateanul n-a

facut decat sa citeze din Johannis...
Fraza care incoroneaza interviul e "Moldova nu a fost ocupata pentru ca moldovenii nu sunt romani"... nu putem decat sa ne minunam de perlele gagicii...

N-am citit articolul, ar fi timp pierdut aiurea. CEPA, unde lucrează

d-na Rebegea e una din structurile care, sub pretextul că luptă impotriva "războiului informațional (sau psihologic) rusesc", se ocupă cu propaganda anti-Rusia. Uite cine sunt finanțatorii CEPA: Pentagonul, Departamentul de Stat, Nato și cele mai mari firme de armament (Lockheed Martin, Raytheon, Bell Helicopter, BAE Systems etc.) http://cepa.org/Support ...... ......... ........... ........... ............

 

Si care este problema?

Numai rusii sunt in stare sa joace ping-pong? Americanii, Uniunea Europeana, noi, nu putem sa jucam ping-pong si sa le tinem piept?
De ce numai ei sa foloseasca arme psihologice? Trebuie raspuns cu aceeasi moneda. Ei infecteaza incoace, noi infectam spre acolo. Avem si noi minte, vorbe si acces la Internet. Pe ei cu toate fortele! Sa-i injuram informatic in fiecare zi.

Un intelectual onest trebuie să denunțe propaganda

dezinformarea, manipularea, indiferent că provin din Est sau din Vest. Și, contrar a ceea ce susține d-na Rebegea, Romania e mult mai expusă războiului informațional anti-Rusia promovat de Occident, decat războiului informațional rusesc.

Profesorov, iti dau dreptate, "Un intelectual...

...onest trebuie să denunțe propaganda, dezinformarea, manipularea, indiferent că provin din Est sau din Vest"!
Ce fel de "intelectual" esti tu, ca tot denunti doar tarele Vestului??
Una din doua: ori aia din Est sunt niste ingeri fara pata, ori tu nu esti cinstit!
Tu care crezi ca e varianta valabila??

Razboiul psihologic , cum te aperi

Un articol precis , la obiect . In loc de ping pong, eu as zice Romania in razboiul KGB- ist al lui Putin . In comentariile pe care le- am citit apar cuvinte ca muscali , Rusia etc , dar niciodata Putin , armata lui Putin , rachetele nucleare ale lui Putin , bombardierele lui Putin . Trebuie sa facem o diferenta intre Rusia , poporul rus si politica agresiva a lui Putin . Un lucru este clar , cu cat Putin va fi mai izolat international, cu atat propaganda rusa va fi mai agresiva .

 

De cand e lumea si pamantul

vor exista oameni creduli si informatii false. Individual fiecare ins isi are propriul sistem de a se feri de acest fel de dez/informari. Atunci cand se constata o actiune concertata a unei alte tari, special spre acest fenomen, ar trebui sa existe din partea celor vizati masuri inverse efectului scontat de cel ce agreseaza prin astfel de actiuni, sau pe termen lung si foarte lung programe care concomitent cu educatia in scoala sa fie implementate elevilor din cele mai mici clase. Altfel spus populatia trebuie laborios pregatita, nu lasat fiecare sa "rumege" stirile false dupa capul unuia sau altuia.

 

Ce ne spune Doctul te renTe: "populatia trebuie laborios pregatita,

nu lasat fiecare sa "rumege" stirile false dupa capul unuia sau altuia.
Cum isi dai TU seama ca o "stire" e falsa sau nu ?
Cand Bush si Blair iți spuneau ca Saddam are arme de nimicire in masa, de au atacat Irak-ul si au omorat 1,5 milioane de irakieni ai stiut ca e o "stire" falsa sau ai crezut ca e adevarata ?
Cand iți spune Theresa despre gazul ala rusesc cu care a fost parfumat spionul ala rus pe invers, ai stiut ca e o "stire" sau ai crezut ca e un fake news?
Cand apoi a venit laboratorul ala ultracunoscut si apreciat de a zis ca al gas e produs de laboratoare din Uk si US ce ai crezut ca e ?
Terente, adevarul este ascuns intre vorbe, intre randuri si nu-L poti de multe ori deosebi de minciuna, caci de multe ori o minciuna e invelita intr-un adevar si aproape nu poti deosebi minciuna de adevar.
Asadar nu exista sursa infailibila de adevar !

 

Gurguiev, aia care credeau in armele lui Saddam au recunoscut

...ca s-au inselat, a fost o faza puntuala si stii tu cum e cu greseala recunoscuta...
As vrea sa-l vad pe piticul atomic ca-si recunoaste vreo greseala, ca doar merge dintr-una in alta!
Dar dictaturile intotdeauna au pretins ca sunt perfecte!

Pt. capetele tuguiate, rog recitirea comentariului,

in care afirm destul de clar ca:"" Atunci cand se constata o actiune concertata a unei alte tari, special spre acest fenomen, ar trebui sa existe din partea celor vizati "...
Aceasta fraza contine exact raspunsul la dilema ta: se prezuma existenta unor "servicii"ce vor lua masurile la care faceam referire. Asta se numeste pana la urma EDUCATIE. Fara ea, ajungi privitor etern la Antena 3, sau mai rau, iti lasi barba si te apuci sa citesti Coranul!
Si da, ai dreptate cand consideri incerta sursa adevarului, insa nu despre asta este acest articol. El este despre agresiunea fatisa a Rusiei impotriva Romaniei si despre neajunsurile aduse de catre cea care ne-a ciuntit teritoriul, ne-a masacrat populatia si ne tine inca prizonieri intr-o gandire exact celei pe care o ai si tu!

Draga terente TU spui "El este despre agresiunea

fatisa a Rusiei impotriva Romaniei", ceea ce este complet fals, in opinia mea !
RO a suferit o agresine cumplita in ultimii 18 ani, ce a venit din interior de la clasa noastra politica, care plecand de la "industria RO este un maldar de fiare vechi" a tait-o si a vandut fierul vechi la turci si chinezi care au facut fabrici si uzine ale caror produse le-am cumparat apoi noi !
Tara asta acum nu mai produce nici ace de gamalie, dargul meu ! Eu am avut prieteni ingineri si tehnicieni de mare clasa care dat fiind ca s-au taiat fabricile unde au lucrat au plecat in Spania după capsuni !
Dai acum cu tunul si nu mai gasesti un frezor, un matrizer sau un strungar !
Folosim gazul natural ca in epoca de piatra in timp ce altii il importa de la noi si ne exporta ingrasaminte ca am taiat tot ceea ce era industrie chimica !
Am taiat-o NOI nu rusii...
Si atunci cat de falsa este fraza asta pe care TU o invoci ?
PS Inainte de 89 o intreaga industrie de prelucrare a lemnului traia din export pe Rusia... Am terminat exportul cu nePretinii si am taiat apoi fabricile de a venit IKEA sa ne vanda surcele pe post de mobila. Alte tari precum Germania sau Ungaria au continuat raporturile comerciale cu RU si le-au amplificat ca ei nu vad in asta o agresiune rusa.. Oare cei ce propavaduiesc astfel de idei nu sunt tot cei ce lanseaza fake news ???

@Doamna Rebegea

dupa cum va aratati, radeti si dumneavoastra cu gura larga de "dezvaluirile" ce ni le dezvaluiti:)

 

Nu spune lucruri noi, doar le mai sistematizeaza!

Si bine face, ii mai integreaza pe unii in realitate, ca supusi doar propagandei moskalesti, li se atrofiaza mintile!

Tocmai tanti asta s-a gasit sa aduca vorba...

... in "interviul" ei meserias de "idio.tzii utili". Tre' sa fie gluma saptamanii, mai ales ca rezultat al umorului absolut involuntar... :))


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor