Rusia acuza ca o flotila NATO la Marea Neagra submineaza securitatea regiunii - cum raspunde MAE

Joi, 28 Aprilie 2016, ora 19:43
7957 citiri
Rusia acuza ca o flotila NATO la Marea Neagra submineaza securitatea regiunii - cum raspunde MAE
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul crearii unei flotile NATO a Marii Negre submineaza securitatea si stabilitatea regiunii si obliga Rusia sa ia masuri de retorsiune, denunta Moscova intr-un comunicat postat miercuri pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Ministerul de Externe roman a raspuns ca flotila are caracter strict defensiv si respecta dreptul international, informeaza News.ro.

Baza de la Deveselu trece sub comanda NATO. Rusia si Statul Islamic, principalele amenintari

"Oficiali NATO de rang inalt nu au comentat inca pe tema acestui proiect dubios", a raspuns Maria Zaharova, o purtatoare de cuvant a Ministerului rus de Externe, intrebarilor unor jurnalisti pe aceasta tema prin acest comunicat, relateaza Tass.

"Potrivit unor informatii de presa, Romania promoveaza (proiectul - n. red.) pe agenda viitorului summit al Aliantei de la Varsovia, care va avea loc in iulie", a continuat purtatoarea de cuvant.

Zaharova a apreciat ca "este destul de evident ca discutiile pe aceasta tema si cu atat mai putin masurile practice, bineinteles, in cazul in care vor fi adoptate, nu vor contribui in niciun caz la mentinerea Marii Negre ca regiune a pacii si bunei vecinatati, un lucru pe care Bucurestiul il promoveaza vehement la nivel declarativ".

Rusia avertizeaza ca va contracara sistemele antiracheta din Romania

"Alaturi de instalarea unor elemente ale sistemului de aparare antiracheta la Deveselu si altor instalatii de infrastructura militara americana si NATO in Romania si in alte tari, proiectul arata o dorinta de intensificare a activitatii militare in regiune, in apropierea frontierelor Rusiei", a adaugat Zaharova.

"Acest lucru submineaza grav securitatea si stabilitatea in aceasta parte a continentului si obliga Rusia sa adopte contramasuri adecvate cu scopul de a-si asigura securitatea", a amenintat Zaharova. "Ideea a fost propusa initial de Bucuresti", a mentionat aceasta.

Ea a adaugat ca prezentandu-se ca un avanpost in calea Rusiei pe flancul de est al Aliantei Nord-Atlantice, Romania a contribuit cu toate mijloacele posibile la consolidarea prezentei militare a Statelor Unite si NATO in regiunea Marii Negre, promovandu-si propriile initiative.

"Potrivit reprezentantilor Romaniei, acest lucru ar fi o 'componenta complementara naturala' a prezentei fortelor terestre NATO in regiune", a adaugat Maria Zaharova.

Romania, in alerta din cauza avioanelor militare ale Rusiei: S-au apropiat prea mult de tara noastra

"Potrivit propunerilor Bucurestiului, nave de razboi apartinand unor membri ai Aliantei din regiune (Bulgaria, Romania, Turcia) ar trebui sa formeze baza unei asemenea flotile. In plus, grupul urmeaza sa fie consolidat cu nave apartinand altor state membre NATO, in principal Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia si Franta, prin rotatie", a continuat aceasta.

Zaharovna a adaugat ca autorii ideii au invitat Ucraina si Georgia, 'partenerii' la Marea Neagra ai Aliantei Nord-Atlantice, sa se alature viitorului grup.

"Asa cum stim, presedintele ucrainean Petro Porosenko a declarat in recenta sa vizita la Bucuresti ca Kievul este pregatit sa se alature acestui proiect", a mai spus purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe.

In replica, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti precizeaza flotila NATO din Marea Neagra respecta dreptul international si nu este indreptata impotriva Rusiei: "Sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu si initiativa unei Grupari Navale la Marea Neagra au un caracter strict defensiv, respecta pe deplin dreptul international si nu sunt indreptate impotriva Federatiei Ruse".

Obama, apel la NATO pentru Romania: Sprijiniti aliatii din linia intai (Video)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia flotila NATO, #flotila NATO Marea Neagra, #MAE flotila NATO , #Rusia