Rusia aluneca inapoi in Evul Mediu - cum creste rolul Bisericii si se scufunda tara

Duminica, 09 August 2015, ora 18:25
7864 citiri
Rusia aluneca inapoi in Evul Mediu - cum creste rolul Bisericii si se scufunda tara
Foto: Kremlin

Sub conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a alunecat inapoi in Evul Mediu, odata cu anexarea Crimeii, situatia conflictuala din estul Ucrainei si evenimentele din jurul doborarii avionului Malaysia Airlines.

Aceasta este opinia Annei Nemtova, exprimata intr-un editorial gazduit de The Daily Beast.

Autoarea subliniaza ca multi rusi au inceput sa intre in panica dupa ce Moscova s-a opus prin veto la ONU, la sfarsitul lunii iulie, crearii unui tribunal special pentru anchetarea si judecarea celor suspectati de doborarea avionului Malaysia Airlines in estul Ucrainei, in urma cu mai mult de un an.

Toti cei 298 de oameni aflati la bord au murit atunci, iar rebelii prorusi sustinuti de Moscova sunt considerati de multi ca fiind cei care ar fi lansat racheta ce a lovit aeronava.

MH17: Moscova se opune prin veto la ONU crearii unui tribunal special

Iubita lor tara, faimoasa pentru romanele si poezia inovatoare, pentru natura fabuloasa, baletul perfect si trimiterea primului om in spatiu, a parut ca o ciudata pe scena globala.

11 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au votat rezolutia de creare a tribunalului, 3 s-au abtinut si doar Rusia a fost impotriva, ceea ce a generat critici aproape unanime.

"Vremurile salbatice si medievale" care vin in Rusia si rolul tot mai mare al Bisericii

Dupa acest eveniment, multi din Moscova au inceput sa se intrebe cat de mult va aluneca Rusia inapoi.

"Opunerea prin veto la ONU este un semn clar ca vremuri salbatice, medievale vin intr-o tara odata mareata", sustine observatorul politic independent Serghei Porkomenko, care i-a invitat pe rusi pe o pagina de Facebook sa discute "moravurile medievale".

Printre exemple s-au numara situatia pilotului ucrainean Nadezda Savcenko, care a facut greva foamei cateva saptamani intr-o inchisoare din Rusia, fiindu-i refuzat un proces pentru ca era femeie.

Un preot ortodox a fost numit director al unui sit arheologic din Sevastopol, fost templu pagan din actuala Crimee - acesta este doar un mic semn al unui fenomen major: Biserica Ortodoxa Rusa joaca un rol tot mai important in politica interna, nu doar in diferite regiuni ruse, ci si in estul Ucrainei, ocupat de rebeli.

Cearta pe "Troia Rusiei" - cum a rezolvat Putin situatia

Rareori in Rusia moderna un eveniment public sau politic are loc fara prezenta Bisericii. In Donetk si Luhansk, preotii ii binecuvanteaza pe rebelii inarmati care merg la razboi impotriva fortelor Kievului. Unii analisti l-au comparat pe Putin cu fostul lider sarb Slobodan Milosevici, care de asemenea era inconjurat de preoti.

Regresul Rusiei, dominatia Bisericii si sustinerea cenzurii

Cand a inceput acest regres al Rusiei? Deputatul Dumei de Stat Dmitri Gudkov, un critic acerb si vocal al Kremlinului, a declarat pentru sursa citata ca punctul de cotitura important a fost anexarea Crimeii, care a deschis Cutia Pandorei.

Gudkov sustine ca multi deputati sunt rusinati de felul in care se degradeaza institutiile ruse, insa precizeaza ca deciziile nu se iau in Duma.

"Biserica domina", spune Gudkov, care adauga ca "statul legitim este distrus de cenzura si persecutii". "Cu greu are cineva putere sa opreasca scufundarea tarii in faradelege si obscurantism. Clanurile care iau cu adevarat deciziile in Rusia isi calculeaza miscarile citind gesturile si starea de spirit a lui Putin. Nimic nu mai are sens", mai declara deputatul.

Nunta de lux care i-a scos din sarite pe rusi: Doar ceasul purtatorului de cuvant al lui Putin a costat 620.000 de dolari

Si mai grav este ca aceste masuri au ecou in opinia publica ce se complace astfel. Un sondaj recent al centrului VTSIOM, apropiat Kremlinului, arata ca 49 la suta dintre rusii intervievati saluta cenzura Internetului.

In acest timp, noteaza autoarea articolului, oficialii Kremlinului par multumiti, in timp ce privesc pe geamul masinii si traiesc in propria lume paralela.

Lupta presei independente in Rusia lui Vladimir Putin

Presa rusa a discutat recent despre ceasul foarte scump al purtatorului de cuvant Dmitri Peskov, in timp ce milioane de rusi traiesc cu mai putin de 500 de dolari pe luna. In plus, fiica sa de 17 ani, Ielizaveta, a spus ca planuieste sa locuiasca in Franta.

"Niciun inalt oficial de la varful piramidei puterii nu se gandeste la viitorul Rusiei. Familiile lor traiesc in strainatate, in timp ce ei fura milioane din dolarii statului, de la societatea rusa", mai explica Gedkov.

Refuzand sa lase un tribunal international sa ancheteze tragedia zborului MH17, Rusia a ales autoizolarea, subliniaza The Daily Times, iar tara isi pierde sansele de a se integra in lumea occidentala. In sfertul de secol de la caderea Cortinei de Fier, Rusia nu s-a deschis niciodata complet Occidentului, se mai arata in articol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rol biserica Rusia, #Rusia tribunal ancheta Ucraina, #Rusia Evul Mediu, #Rusia cenzura, #Putin avion doborat Ucraina, #Putin Crimeea , #Rusia