Rusia ameninta ca va adopta sanctiuni "dureroase" impotriva tarilor occidentale

Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 18:20
6916 citiri
Rusia ameninta ca va adopta sanctiuni "dureroase" impotriva tarilor occidentale
Foto: Arhiva Pixabay

Presedinta Consiliului Federatiei Ruse (Senatul rus), Valentina Matvienko, a avertizat miercuri ca Rusia va adopta sanctiuni "dureroase" impotriva tarilor occidentale si, in special, impotriva Statelor Unite.

"Nu vreau ca cineva sa-si faca iluzii: raspunsul Rusiei la sanctiuni, asa-zisele contrasanctiuni, vor fi obligatoriu punctuale, dureroase si sensibile pentru acele tari care au adoptat sanctiuni impotriva Rusiei", a declarat Matvienko pentru mass-media ruse.

Presedinta Senatului rus a subliniat ca sanctiunile reprezinta o "sabie cu doua taisuri" si ca tarile care au sprijinit Washington-ul trebuie sa inteleaga ca atunci cand pun in miscare "acest mecanism distructiv al cooperarii internationale", "mai ales impotriva unor tari precum Rusia, vor exista consecinte grave", relateaza EFE.

Desi in mod traditional Moscova raspunde aproape imediat Washington-ului, noile sanctiuni rusesti vor fi anuntate dupa sarbatorile din mai si inainte de incheierea sesiunii de primavara a parlamentului in luna iulie, a afirmat ea.

"Important in prezent este calitatea. Nu trebuie sa ne grabim", a adaugat Matvienko, indicand ca sanctiunile vor fi analizate cu cea mai mare atentie de catre guvern, experti, oameni de afaceri, rectori universitari, politologi, deputati si senatori si a asigurat ca in niciun caz acestea nu vor dauna economiei nationale sau cetatenilor rusi.

Saptamana trecuta, un grup de deputati rusi a elaborat un proiect de lege care prevede o gama larga de masuri restrictive care includ interzicerea sau restrictionarea importurilor de produse agricole, materii prime sau alimente din SUA si din alte tari care sprijina masurile SUA impotriva Rusiei.

De asemenea, parlamentarii rusi au propus incetarea sau suspendarea cooperarii internationale a Rusiei cu SUA si cu entitatile aflate sub jurisdictia sa in domeniile energiei nucleare, industriei aeronautice si constructiei de motoare cu rachete.

La randul sau, presedintele Dumei de Stat (camera inferioara), Viaceslav Volodin, a declarat ca masurile propuse de deputati, cum ar fi limitarea furnizarii de motoare pentru rachete, ar trebui sa primeasca aprobarea presedintelui, Vladimir Putin.

Cat priveste cele peste 1.000 de medicamente importate din SUA, el a precizat ca, in cazul a 90 dintre ele, nu exista produse similare in Rusia, deci acestea nu vor fi afectate de preconizatele sanctiuni.

Daca aceasta initiativa va fi aprobata, guvernul rus va fi imputernicit sa interzica sau sa restrictioneze intrarea pe teritoriul national a oricaror marfuri provenind din SUA sau dintr-o alta tara care sprijina masurile SUA impotriva Rusiei.

Agentiile de presa ruse, citate de Reuters, au relatat miercuri ca administratia presedintelui american Donald Trump ar fi informat ambasada Rusiei la Washington ca Statele Unite nu intentioneaza pentru moment sa impuna noi sanctiuni Moscovei.

"Pot sa confirm ca Statele Unite au informat ambasada Rusiei ca nu vor fi noi sanctiuni pentru moment", a informat agentia Tass citand o sursa din cadrul Ministerului de Externe rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Rusia sanctiuni tari occident , #Rusia