Rusia ameninta R. Moldova: Sanctiuni comerciale daca semneaza acordul cu UE

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 22:39
7244 citiri
Rusia ameninta R. Moldova: Sanctiuni comerciale daca semneaza acordul cu UE

Rusia ar putea ridica bariere comerciale impotriva Republicii Moldova, daca aceasta tara va urma Ucrainei si va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana, pe 27 iunie, au spus doi oficiali guvernamentali rusi, care au cunostinta despre aceste planuri.

Republica Moldova planuieste sa semneze un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeana, peste putin mai mult de o luna, acord care ar putea afecta competitivitatea produselor rusesti in aceasta tara.

Rusia ar putea astfel sa creasca taxele de import, pentru a-si proteja piata de bunurile europene care ar putea ajunge in aceasta tara prin intermediul Republicii Moldova, au afirmat cei doi, sub protectia anonimatului, scrie Business Week.

Rogozin avertizeaza R. Moldova: Semnarea Acordului de Asociere cu UE ar putea avea consecinte foarte grave

Autoritatile de la Chisinau merg inainte insa cu planurile de a pecetlui acordul, cu toate ca se confrunta cu presiuni politice si economice, a spus presedintele Nicolae Timofti, pe 12 mai.

Rusia, care este o destinatie pentru aproximativ un sfert din exporturile Moldovei, inclusiv fructe si legume, a interzis importul de vin din Republica Moldova, in anul 2013, inaintea summit-ului Parteneriatului Estic al UE, unde Guvernul de la Chisinau a intiat acordul de liber-schimb.

Astfel, Rusia a vrut sa dea un semnal ca nu este de acord cu departarea Moldovei de Moscova si cu legaturile tot mai stranse cu Europa. De asemenea, Federatia Rusa a ridicat bariere comerciale si in ce priveste Ucraina - o interdictie a unor importuri din aceasta tara, precum si controale vamale mai stricte, dupa apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana.

Moldova nu cedeaza presunilor Rusiei: Acordul cu UE va fi semnat in iunie

Pe 9 mai, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a avertizat ca semnarea unui Acord de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeana ar putea sa aiba consecinte foarte grave pentru aceasta tara si pentru populatia sa.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...