Rusia, amenintatoare si concilianta cu Republica Moldova la summit-ul CSI

Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 10:16
2169 citiri
Rusia, amenintatoare si concilianta cu Republica Moldova la summit-ul CSI
Foto: unimedia.md

"Federatia Rusa este dispusa sa ne ajute in solutionarea conflictului transnistrean. I-am rugat sa intreprinda masurile necesare. Problema trebuie solutionata in formatul 5+2. Totusi, nu depinde numai de Federatia Rusa si Republica Moldova, ci si de Transnistria, inclusiv de Smirnov", a declarat presedintele interimar moldovean, Mihai Ghimpu, dupa intalnirea cu presedintele rus Dmitri Medvedev.

La solicitarea jurnalistilor, Ghimpu a mai precizat ca au fost discutii si despre trupele rusesti: "Am vorbit si despre armata rusa. Rusia trebuie sa-si indeplineasca angajamentul luat la Istanbul", scrie Unimedia.

"Mai bine sa avem conflicte inghetate decat razboi", a spus si ministrul Economiei, Valeriu Lazar, dupa sedinta in format extins a Consiliului sefilor de state din CSI.

Intrebat de ce tematica transnistreana nu a fost inclusa in ordinea de zi a lucrarilor summit-ului CSI, Lazar a precizat ca formatul CSI asigura stabilitatea situatiei in zonele de conflict si permite depasirea formatului bilateral.

Intrebat despre memorandumul Kozak, Lazar a precizat ca pozitia R.Moldova in aceste sens ramane neschimbata si ca actualul format de negocieri este cel optim, desi necesita unele corectii.

Nu de acceasi parere sunt si oficialii rusi - in afara de pozitia relativ concilianta a lui Medvedev, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si generalul rus Evgheni Bujinski, expert in relatii militare internationale, sunt mai sceptici, noteaza Jurnal de Chisinau.

"Daca puterea Moldovei va alege varianta georgiana pentru solutionarea acestei complicate probleme, atunci va fi foarte greu de evitat un nou conflict", a amenintat, de la Moscova, generalul Bujinski. "A pune piciorul in locul capului - adica sa ceri plecarea fortelor de pace si pe urma vedem noi cum ne intelegem - nu este un lucru sincer", a spus si Serghei Lavrov.

"Contingentul rus se afla acolo (in Transnistria - n.red.) nu pentru ca asa dorim noi, ci pentru ca acesta indeplineste o misiune importanta - asigura paza la imensa cantitate de munitii, a caror retragere a fost intrerupta din cauza faptului ca precedenta conducere a Moldovei a compromis in 2003 semnarea cunoscutului memorandum (documentul Kozak prevedea federalizarea R.Moldova - n.red). Noi suntem suparati din aceasta cauza", a declarat Lavrov.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat joi, la Chisinau, cu ocazia reuniunii sefilor diplomatiilor din CSI, ca problema fortelor ruse din Transnistria "trebuie solutionata in contextul reglementarii generale a conflictului".

"Cred ca este necesar ca noua conducere a Moldovei sa examineze in toate amanuntele situatia in care se afla procesul reglementarii transnistrene", a afirmat Serghei Lavrov, raspunzand unei intrebari legate de posibilitatea inlocuirii trupelor ruse stationate in stanga Nistrului cu o misiune de observatori internationali.

"Fortele noastre de pace, precum si cele ucrainene, asigura functionarea normala, inclusiv cea administrativa, a granitei dintre Transnistria si cealalta parte a Moldovei. Astfel incat a face anumite schimbari in formatul operatiunilor de pace este posibil, dar acestea trebuie facute in contextul reglementarii generale, asa cum prevede cunoscutul Memorandum pregatit de Rusia si nesemnat acum sase ani de Chisinau", a mai declarat seful diplomatiei de la Moscova.

Ministrul moldovean de Externe Iurie Leanca s-a pronuntat joi pentru noi abordari in solutionarea conflictului din stanga Nistrului, calificand ca "depasit" Memorandumul Kozak de reglementare transnistrean. "Planul de reglementare transnistreana din 2003 este depasit. Sunt necesare noi abordari pentru solutionarea si reglementarea cat mai grabnica a conflictului transnistrean", a afirmat Iurie Leanca. "La ora actuala, noi il consideram o etapa trecuta", a adaugat el.

Bujinski, in cadrul seminarului international anual pe probleme de securitate in regiunea Marii Negre care a avut loc la Moscova, a spus ca Rusia isi va retrage trupele din Transnistria numai dupa solutionarea politica a conflictului dintre Chisinau si Tiraspol.

"Rusia nu poate sa-si retraga contingentul sau de pace din republica nerecunoscuta si sa-si lichideze depozitele cu munitii, atata timp cat nu s-a gasit o solutie politica la conflictul transnistrean", a declarat expertul, fost sef al Departamentului Acorduri internationale din cadrul Ministerului rus al Apararii.

Generalul rus a adaugat ca "acest conflict a aparut in 1992, cand Frontul Popular din Moldova si-a facut cunoscuta intentia de a alipi Moldova la Romania". Impotriva acestei decizii, a mai afirmat el, "s-a pronuntat Transnistria, a carei populatie este formata in proportie de 99% din cetateni vorbitori de limba rusa". "A rezultat un conflict sangeros, oprit cu forta armamentului rus", a continuat Evgheni Bujinski.

"Acum, noua conducere a Moldovei face apel, ca si in urma cu 17 ani, la unirea cu Romania. Daca puterea Moldovei va alege varianta georgiana pentru solutionarea acestei complicate probleme, atunci va fi foarte greu de evitat un nou conflict", a amenintat generalul.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Medvedev Transnistria summit CSI, #Medvedev summit CSI Chisinau , #Rusia