Rusia anunta ca va livra gaze Ucrainei in aprilie, indiferent de plata datoriilor

Duminica, 05 Aprilie 2015, ora 15:03
2279 citiri
Rusia anunta ca va livra gaze Ucrainei in aprilie, indiferent de plata datoriilor
Foto: My Dire

Rusia va livra gaze Ucrainei in aprilie in sistem de preplata, indiferent de situatia legata de datoriile pentru gazele furnizate anterior, a declarat ministrul rus al Economiei, Alexandr Novak.

"Indiferent de plata datoriilor, pentru care avem un proces cu Ucraina, in prezent exista un sistem de preplata de gazelor. Dupa cate stiu, au platit 30 de milioane de dolari, ceea ce insemna ca vor primi gaze de aceasta suma", a spus Novak, transmite Sputnik.

In iunie 2014, grupul rus Gazprom a impus Ucrainei un sistem de preplata a gazelor, din cauza datoriilor care la acea data se ridicau la cinci miliarde de dolari.

In urma acelei decizii, compania ucraineana de stat Naftogaz a cerut curtii de arbitraj de la Stockholm sa analizeze contractul cu Gazprom, solicitand recuperarea unei sume de ordinul miliardelor de dolari, pentru ca ar fi platit prea mult pentru gazele primite.

Ucraina considera ca ar putea obtine un pret mai bun pentru gazele importate din Rusia

Gazprom a reactionat cu un proces impotriva Naftogaz, la aceeasi instanta, solicitand recuperarea datoriilor. Prima audiere in acest caz a avut loc la inceputul acestei saptamani.

Dupa o jumatate de an in care livrarile de gaze rusesti destinate Ucrainei au fost oprite, autoritatile de la Moscova si Kiev au incheiat in octombrie 2014 un acord preliminar, mediat de Comisia Europeana, pentru acoperirea perioadei de iarna.

Miercuri, Gazprom si Naftogaz au semnat un acord suplimentat referitor la livrarile de gaze, pentru trimestrul al doilea.

Partile implicate in negocieri urmeaza sa se intalneasca din nou pana la sfarsitul lunii aprilie, pentru a discuta despre continuarea livrarilor, ca si despre tranzitul catre Europa.

Citește și:
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
Surse guvernamentale: „Nu există amânarea votului pentru Schengen. Negociem până în ultimul moment”
România va continua toate demersurile posibile pentru un vot pozitiv joi, 8 decembrie, în consiliul JAI privind aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, au transmis pentru Ziare.com surse...
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
Circar de meserie. Cum a făcut George Simion un hobby din a da buzna în instituții
George Simion, liderul AUR, a ajuns din nou în centrul atenției luni, 5 decembrie, după ce a dat buzna în Ministerul Energiei și a sabotat conferința de presă anunțată de Virgil Popescu....