Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 23:06
8580 citiri
Rusia ar putea mobiliza avioane contra sistemului antiracheta din Romania - NATO reactioneaza
Foto: Facebook/NATO

Fortele Aeriene ruse intentioneaza sa stationeze bombardiere strategice de tip Tupolev in Crimeea, ca modalitate de contracarare a instalatiilor antibalistice NATO din Romania, Alianta Nord-Atlantica condamnand suplimentarea fortelor si avertizand ca ar putea fi periclitata stabilitatea regionala.

Potrivit unui oficial din cadrul Ministerului rus al Apararii, un escadron de bombardiere supersonice Tupolev TU-22M3 ar urma sa ajunga in Crimeea in curand.

"Capacitatile de atac ale acestor avioane vor spori apararea in regiunea Marii Negre. Este una dintre masurile luate ca reactie la instalarea unor elemente antiracheta la o baza militara americana din Romania", a declarat oficialul militar rus, sub protectia anonimatului, pentru agentia Interfax. Un escadron are intre 10 si 24 de avioane militare.

11 avioane militare ruse interceptate de NATO in apropierea spatiului aerian UE

In replica, un oficial NATO a condamnat vehement initiativa Rusiei.

"Dupa cum au aratat ministrii de Externe ai statelor NATO in luna mai, a trecut mai mult de un an de cand Rusia a anexat in mod ilegal si nelegitim regiunea ucraineana Crimeea; noi nu recunoastem masura anexarii si cerem Rusiei sa o anuleze", a declarat oficialul NATO, citat de revista Newsweek.

"Condamnam planurile Rusiei de suplimentare a prezentei militare in Crimeea si suntem preocupati de intentiile de consolidare a capabilitatilor militare in regiunea Marii Negre, situatie care poate avea implicatii pentru stabilitatea regiunii", a atras atentia oficialul NATO.

Rusia a cerut saptamana trecuta Statelor Unite si Aliantei Nord-Atlantice sa renunte la extinderea sistemului antiracheta, in contextul acordului marilor puteri cu Iranul. Acordul nuclear cu Iranul nu elimina amenintarea balistica, a raspuns un reprezentant al Aliantei Nord-Atlantice, precizand ca planul sistemului antiracheta va fi implementat si explicand ca elementele antiracheta din Romania si Polonia nu sunt indreptate impotriva Rusiei.

Rusia a exprimat in mai multe randuri preocupari in legatura cu elementele antiracheta care vor fi instalate in Romania, Polonia, Spania si Turcia. In urma cu o luna, Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului rus pentru Securitatea Nationala, afirma ca sistemele antibalistice ale Aliantei Nord-Atlantice sunt indreptate impotriva Rusiei si Chinei.

Moscova avertizeaza: Rusia este preocupata de sistemele antiracheta din Europa si va lua masuri (Video)

Statele Unite si NATO au explicat de mai multe ori ca elementele antiracheta instalate in Europa nu sunt indreptate impotriva Rusiei, avand rolul de a contracara amenintari provenind din tari care nu se conformeaza reglementarilor internationale, precum Iranul.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare.

Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Moscova ataca Deveselu, NATO ne apara: Scutul antiracheta din Romania nu vizeaza Rusia

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific.

Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rusia avioane sistem antiracheta, #Rusia sistem antiracheta Romania, #Rusia sistem antiracheta NATO , #Rusia
Comentarii
Poza Bill_Gates
Bill_Gates
rank 5
Piticul atomic face spume
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1