Rusia, cea mai mare amenintare la adresa democratiei in Eurasia - raport Freedom House

Autor: Ana Ilie
Marti, 23 Iunie 2015, ora 11:44
4030 citiri
Rusia, cea mai mare amenintare la adresa democratiei in Eurasia - raport Freedom House
Foto: Kremlin

Rusia a inregistrat cea mai mare pierdere din ultimul deceniu in ceea ce priveste avansul democratic anul trecut. Mai mult, Federatia Rusa si alte state autoritare au luat masuri agresive pentru a bloca eforturile de formare a noilor democratii in Europa si Eurasia, releva un raport al Freedom House.

Initiativa presedintelui Vladimir Putin de a anexa peninsula ucraineana Crimeea si de a sprijini separatistii din estul Ucrainei a avut un efect de inabusire a democratiei in Rusia si a libertatii si realizarilor democratice in regimele din jur, releva raportul anual al grupului american, scrie Radio Free Europe/Radio Liberty.

Raportul "Nations In Transit" monitorizeaza dezvoltarea democratica a 29 de natiuni din fosta URSS, Balcani si Europa Centrala.

Conform raportului, efectele actiunilor luate de Rusia impotriva democratiei au fost simtite si local si in tarile din jurul sau. Lupta presedintelui Vladimir Putin pentru supravietuire in fata embargoului economic al occidentului, impreuna cu eforturile sale de a justifica actiunile din Ucraina, au dus la nasterea unui nou tip de propaganda in Rusia, ce vizeaza tarile care au minoritati importante vorbitoare de rusa.

Aceasta unealta propagata de presa, impreuna cu exercitiile militare ale Rusiei, au facut ca populatiile din tarile invecinate sa se simta nesigure, ceea ce a dus la inhibarea eforturilor democratice in aceste tari.

In pofida interventiei Rusiei, Ucraina a reusit sa obtina o crestere in rating, multumita caderii regimului lui Viktor Ianukovici si celor doua runde de alegeri bine organizate.

Azerbaijanul este in mod special evidentiat in raportul Freedom House, pentru intensitatea cu care activistii si jurnalistii sunt reprimati daca ameninta sa expuna coruptia oficialilor.

Si Ungaria lui Viktor Orban s-a remarcat printr-un declin al democratiei - de la "democratie consolidata", Ungaria a alunecat pana la "democratie semi-consolidata".

In Balcani, patru din sapte tari au inregistrat declin si in general tendinta este negativa in intreaga regiune eurasiatica.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Robert Sighiartău candidează pentru președinția CJ Bistriţa-Năsăud: ”Adversarul meu este PSD în această campanie”
Robert Sighiartău candidează pentru președinția CJ Bistriţa-Năsăud: ”Adversarul meu este PSD în această campanie”
Deputatul Robert Sighiartău, vicepreşedinte PNL, anunţă că a luat decizia de a candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, el precizând că poziţia sa este că a...
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Cătălin Drulă, despre "racolarea cu amenințări" a primarilor USR de către PSD: "Ciolacu se comportă ca un golan politic"
Președintele USR Cătălin Drulă l-a acuzat pe premierul PSD Marcel Ciolacu că racolează primari USR, sub amenințarea controalelor venite de la instituțiile statului. Acesta îl acuză pe...
#Rusia amenintare democratie Freedom House, #Rusia raport Freedom House , #Rusia