Rusia cere explicatii de la NATO pentru trupele din Europa de Est

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Aprilie 2014, ora 13:48
8481 citiri
Rusia cere explicatii de la NATO pentru trupele din Europa de Est

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anuntat, joi, ca Rusia solicita raspunsuri de la NATO pentru activitatile Aliantei din Europa de Est, dupa ce organizatia de aparare comuna a promis sa isi intareasca prezenta in statele membre din regiune.

Dupa ce Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, vecinii estici ai Federatiei au cerut protectia NATO, scrie Reuters.

Mesaj dur din partea NATO: O noua interventie a Rusiei in Ucraina va fi "o greseala istorica"

"Am adresat intrebari Aliantei Nord-Atlantice. Nu numai ca asteptam raspunsuri, ci asteptam raspunsuri ce se vor baza pe deplinul respect al regulilor agreate de noi", a precizat Lavrov.

Ministrii de Externe ai statelor membre NATO, reuniti la inceputul acestei saptamani, au ordonat comandantilor militari sa intocmeasca planuri pentru a intari apararea NATO, incluzand si masuri precum trimiterea de soldati si echipamente aliatilor din estul Europei, organizarea de mai multe exercitii si revizuirea planurilor militare ale NATO.

Comandantii militari au la dispozitie o saptamana pentru a intocmi noile planuri.

In ceea ce priveste faptul ca Rusia a detasat 40.000 de soldati la granita cu Ucraina, Lavrov a replicat ca tara sa are dreptul sa isi miste trupele pe propriul teritoriu si ca acestea se vor intoarce la bazele lor permanente de indata ce-si vor incheia exercitiile.

NATO suspenda orice cooperare civila si militara cu Rusia

Reactia oficialului rus vine dupa ce NATO a anuntat ca suspenda orice cooperare civila si militara cu Rusia, in contextul crizei din Ucraina.

Alianta ar urma sa-si revizuiasca relatiile cu Rusia, la o intalnire din luna iunie.

Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, marti, ca nu a observat nicio dovada ca Rusia isi retrage trupele de la granita cu Ucraina.

"Din nefericire, nu pot confirma ca Rusia isi retrage trupele", a declarat Anders Fogh Rasmussen inaintea unei intalniri a ministrilor de Externe ai tarilor membre NATO la Bruxelles.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Rusia explicatii NATO, #Rusia NATO criza , #Rusia