Rusia cere Ucrainei 11,4 miliarde de dolari pentru reducerile la gaze din ultimii patru ani

Sambata, 05 Aprilie 2014, ora 14:08
3902 citiri
Rusia cere Ucrainei 11,4 miliarde de dolari pentru reducerile la gaze din ultimii patru ani

Seful companiei ruse de stat Gazprom, Alexei Miller, a declarat, sambata, ca Ucraina trebuie sa plateasca Rusiei echivalentul reducerilor primite de-a lungul ultimilor patru ani, ce se ridica la nivelul de 11,4 miliarde de dolari.

Miller a anuntat ca anularea, in cursul acestei saptamani, a acordurilor de la Harkov, prin care Ucraina primea gaz cu pret redus de la Rusia pana in 2017, in schimbul accesului la porturile din Crimeea, inseamna ca regimul de la Kiev trebuie sa returneze banii economisiti in urma acestor reduceri, scrie Business Standard.

"Suma reducerilor acordate in timpul validitatii acordurilor de la Harkov se ridica la 11,4 miliarde de dolari. Aceasta este suma pe care Guvernul rus, bugetul Rusiei, nu au primit-o", a spus Miller.

Reducerea a fost o plata in avans a Moscovei pentru inchirierea portului Sevastopol pentru flota la Marea Neagra, asa ca trebuie returnata. "Rusia platea pentru flota la Marea Neagra stationata in Ucraina....pentru prelungirea acestui acord. Rusia platea in avans, asadar. Astfel, cei 11,4 miliarde de dolari reprezinta o datorie acumulata de Ucraina fata de Rusia", a continuat acesta.

Pana in aprilie, Ucraina trebuia sa plateasca 268,5 dolari per mia de metri cubi de gaze naturale provenind din Rusia, insa Gazprom a anuntat, in ultima saptamana, doua scumpiri consecutive. Ucraina va avea de platit acum 485 de dolri per mia de metri cubi de gaze.

Gazpromul creste enorm pretul la gaze naturale perceput Ucrainei

Gigantul rus Gazprom a anuntat cresterea abrupta a tarifului perceput Ucrainei pentru gazele naturale. In acest fel este anulat discountul convenit intre fostul presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, si Moscova, dupa luni de proteste pro-europene in Kiev.

Cresterea tarifului pentru gazele naturale va pune presiune pe guvernul interimar din Ucraina, care se afla in cautarea disperata a unei solutii de stopare a colapsului economic.

Ucraina se baza puternic pe Rusia pentru nevoia sa de energie, si mai are de achitat datorii restante de 1,7 miliarde de dolari pentru importuri de gaze din trecut.

Fondul Monetar International a acceptat saptamana trecuta sa imprumute Ucrainei 18 miliarde de dolari in urmatorii doi ani in schimbul unui pachet de reforme, inclusiv pe piata energiei.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....