Rusia și China, mutare pe plan global: Suntem cea mai puternică alianță, mai tare decât NATO și Pactul de la Varșovia

Sambata, 17 Iulie 2021, ora 00:12
13037 citiri
Rusia și China, mutare pe plan global: Suntem cea mai puternică alianță, mai tare decât NATO și Pactul de la Varșovia
Miniștrii de Externe ai Rusiei și Chinei, Lavrov și Wang FOTO: Anadolu

Miniștrii de Externe ai Rusiei și Chinei, Serghei Lavrov și Wang Yi s-au întâlnit la Conferința internațională „Asia Centrală și de Sud: Conectivitate regională” de la Tashkent. Cei doi diplomați au afirmat că „relațiile dintre Rusia și China din prezent sunt mai puternice decât alianțele din epoca Războiului Rece”.

Rusia și China au salutat un parteneriat strategic în creștere dintre cele două țări, semn al unor legături strânse între Moscova și Beijing, pe măsură ce Alianța NATO condusă de Statele Unite se concentrează din ce în ce mai mult pe această pereche de state, potrivit Newsweek.

În urma discuțiile purtate în capitala Uzbekistanului, Ministerul de Externe al Rusiei a emis un comunicat în care arată că „ambele părți au exprimat o evaluare pozitivă a dinamicii relațiilor ruso-chineze”, iar cei doi diploamți de rang înalt au declarat că ”legăturile bilaterale depășesc o astfel de formă interstatală de interacțiune, cum a fost cazul alianțelor politico-militare din vremea Războiului Rece”.

Această comparație a apărut anterior într-o declarație comună adoptată la sfârșitul lunii trecute, de către președinții celor două țări, Vladimir Putin și Xi Jinping.

Serghei Lavrov a subliniat importanța parteneriatului dintre Moscova și Beijing. „Aceasta este cea mai importantă orientare pentru aprofundarea relațiilor dintre Rusia și China, în toate domeniile, fără excepție”.

Rusia primeste o mare lovitura dupa renuntarea la dolari: Pierderi uriase pentru Moscova

„Legăturile ruso-chineze sunt peste alianțele politico-militare tradiționale, atunci când vine vorba de eficacitatea și stabilitatea lor”, a declarat Vitali Fadeev, consilier la Ambasada Rusiei în China.

Trebuie precizat faptul că Războiul Rece a fost dominat de rivalitatea dintre Washington și Moscova, care a dat naștere la blocurile rivale NATO și Pactul de la Varșovia.

China ia o decizie nemaiintalnita in lume: Bombardament in spatiu cu 23 de rachete VIDEO

Discuțiile dintre Lavror și Wang s-au concentrat asupra problemelor regionale, internaționale, inclusiv securitatea informațiilor din Asia Centrală și regiunea Pacificului, precum și despre Acordul nuclear cu Iranul din 2015 și situația din Afganistan.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Rusia China, #acord Rusia China, #alianta Rusia China, #alianta nato, #Pactul Varsovia, #lavrov , #Rusia