Rusia contraataca in urma sanctiunilor internationale

Joi, 27 Martie 2014, ora 23:33
8914 citiri
Rusia contraataca in urma sanctiunilor internationale
Foto: Ria Novosti

Regimul de la Kremlin a luat decizia de a sprijini bancile si companiile cu datorii mari pe plan extern, astfel incat sa usureze impactul sanctiunilor internationale asupra economiei tarii.

Anuntul a fost facut de ministrul de Finante, Anton Siluanov, acesta anuntand ca un fond de urgenta de 88 de miliarde de dolari va fi pus la dispozitia institutiilor care au astfel de probleme, scrie Ria Novosti. Banii se gasesc intr-un fond destinat tocmai unor asemenea situatii de criza provocate de datoria externa a unor banci si companii rusesti.

Masurile de contraatac ale Rusiei

Oficialul guvernului a mai spus ca deocamdata nu exista indicii care sa necesite luarea unei asemenea masuri. Ministrul Dezvoltarii Economice, Alexei Uliukaev, afirma ca tara sa poate capitaliza sistemul bancar rusesc, in cazul in care situatia economica a statului rus se inrautateste.

"Discutam posibilitatea de a ajuta bancile sa redirectioneze fondurile care ar fi fost platite catre proprietari intr-o situatie normala, inclusiv catre stat ca actionar majoritar, astfel incat ele sa isi suplimenteze capitalul", a spus Uliukaev.

El a adaugat faptul ca, in cel mai rau caz, sanctiunile aplicate Rusiei de comunitatea internationala pot provoca o reducere cu 1,3% a investitiilor facute in tara, iar cresterea produsului intern brut ar fi cu 0,6% mai mica, in acest caz. In ianuarie, acelasi ministru afirma ca PIB-ul va creste in 2014 cu 2,5%.

Fara carduri americane?

Elvira Nabiullina, cea care conduce banca centrala a Rusiei, a adaugat faptul ca aceasta institutie este pregatita sa ia toate masurile necesare pentru sprijinirea lichiditatilor din sectorul bancar. Ea a mai spus ca Rusia nu va impune restrictii in privinta tranzactiilor financiare, in conditiile unui deficit de lichiditati.

Nabiullina a subliniat nevoia dezvoltarii unui sistem rusesc de carduri bancare, astfel incat sa fie redusa dependenta de operatori precum Visa si Mastercard. Totusi, regimul de la Kremlin nu are de gand sa renunte la colaborarea cu cele doua companii americane, cel putin pentru moment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Aluminiul, cuprul și nichelul se scumpesc după ce SUA și Marea Britanie au interzis importul acestor metale din Rusia
Prețul aluminiului, nichelului şi cuprului a crescut la London Metal Exchange (LME), după ce Statele Unite şi Regatul Unit au interzis importul acestor metale de origine rusă, în cadrul...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Rusia Crimeea Ucraina, #sanctiuni Rusia, #Crimeea Ucraina Rusia , #Rusia