Rusia: Declaratia lui Ponta privind anexarea R. Moldova, iresponsabila si inacceptabila!

Marti, 16 Septembrie 2014, ora 16:36
13628 citiri
Rusia: Declaratia lui Ponta privind anexarea R. Moldova, iresponsabila si inacceptabila!

Rusia considera "iresponsabila si inacceptabila implicarea factorilor externi in contextul campaniei electorale in desfasurare in Republica Moldova", intr-o reactie la declaratii facute de premierul roman Victor Ponta la Alba Iulia.

Intr-un comunicat al ministerului rus de Externe citat de Itar-Tass se arata ca "Moscova considera inacceptabile speculatiile facute de premierul Romanei Victor Ponta privind o eventuala anexare a Moldovei".

Moscova este "preocupata in legatura cu declaratiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, pe care le-a facut la o intalnire cu activistii Partidului Social Democrat la Alba Iulia pe 14 septembrie", se arata in comentariul publicat de ministerul rus de Externe.

"Asa cum rezulta din apelurile directe ale candidatului roman la functia de presedinte pentru realizarea 'unei a doua mari unificari' pana in 2018, e evident ca anumite cercuri politice din Bucuresti inca nutresc planuri de anexare in legatura cu o tara suverana vecina", se arata in comunicat.

Ponta, validat candidatul PSD la prezidentiale: Referiri la Marea Unire, Nastase si portofoliul UE

"Asteptam ca autoritatile de la Chisinau sa raspunda cum se cuvine acestor afirmatii. De asemenea speram ca vor urma reactii asemanatoare de la Bruxelles si din alte capitale europene", se incheie comunicatul ministerului rus de Externe.

La congresul de validare a candidaturii sale la prezidentiale de la Alba Iulia, premierul Victor Ponta a facut urmatoarea declaratie: "Acesta este obiectivul candidatului Victor-Viorel Ponta. (...) In 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, sa fim din nou uniti, sa fim mandri ca sunt romani. (...) Presedintele trebuie sa fie simbolul natiunii unite".

De asemenea, premierul Ponta a vorbit explicit si de Marea Unire a Moldovei "cu Europa" si de faptul ca lucreaza cu guvernul "pentru ultima parte care a venit langa Romania in 1918".

"Si cand spun ca Marea Unire este, intr-adevar, obiectivul nostru national, sa stiti ca lucrez zi de zi alaturi de ministri, alaturi de presedintii de consilii judetene pentru ultima parte din Romania care a venit langa Romania in 1918, a fost pierduta dupa aceea si acum, printr-o sansa istorica, Moldova poate sa se uneasca nu doar cu Romania, ci cu intreaga Europa.

Cred ca obligatia noastra este sa aratam ca suntem toti romani, ca avem toti o sansa. Putem sa vorbim cu adevarat despre Marea Unire, Marea Unire in Europa cu cei de pe malul stang al Prutului, si eu pot sa fac acest lucru, in timp ce un contracandidat al meu n-a fost niciodata in Moldova.

Vreau, ca presedinte, impreuna cu Guvernul pe care dumneavoastra il veti sustine, vreau sa muncim pentru romani, vreau sa facem o schimbare adevarata si vreau sa facem Marea Unire pentru Romania", a mai declarat Victor Ponta.

Citeste si:
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...
Controversatul Adrian Solomon, propunerea PSD la șefia Comisiei de Muncă. „Sunt un pesedist adevărat și un comunist”. Despre Boc: „Un șobolan” VIDEO
Controversatul Adrian Solomon, propunerea PSD la șefia Comisiei de Muncă. „Sunt un pesedist adevărat și un comunist”. Despre Boc: „Un șobolan” VIDEO
Deputatul PSD de Vaslui Adrian Solomon a fost propus de social-democrați pentru a conduce Comisia de muncă din Camera Deputaților. Solomon a fost implicat în 2020 într-un scandal la o...