Rusia: Declaratiile lui Basescu privind Moldova arata iritare fata de esecul spionului roman

Sambata, 21 August 2010, ora 09:12
5486 citiri
Rusia: Declaratiile lui Basescu privind Moldova arata iritare fata de esecul spionului roman

Ministerul rus de Externe a reactionat vineri la declaratiile presedintelui Traian Basescu cu privire la redobandirea integritatii teritoriale a Republicii Moldova spunand ca ele sunt o exagerare propagandistica, ce ar putea trada iritarea fata de esecul misiunii spionului roman prins la Moscova.

"A exagera tema 'ocupatiei rusesti' poate servi unei serii intregi de scopuri propagandistice, chiar si aceluia de a pretinde ca esti aparatorul suveranitatii si integritatii teritoriale a Moldovei. Totodata, poti sa-si manifesti astfel iritarea fata de situatia jenanta a spionului roman prins zilele trecute ca strangea la Moscova informatii secrete", a declarat, vineri, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko.

Reactia, postata pe site-ul MAE rus la sectiunea unde sunt transmise de obicei comunicatele de presa, vine sub forma unui raspuns dat de purtatorul de cuvant al MAE rus la o intrebare din partea presei. Un jurnalist a vrut sa afle cum comenteaza MAE rus declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, facuta la 19 august, la Iasi, in prezenta premierului moldovean Vlad Filat, potrivit careia "ocupatia Moldovei este o amenintare la adresa integritatii sale teritoriale".

Presedintele Basescu a fost intrebat joi la Iasi daca Romania are vreun interes in Transnistria. "Romania are interesul ca Republica Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu", a raspuns seful statului roman.

"Daca va referiti la prezenta pe teritoriul Transnistriei a Grupului Operational al Fortelor Ruse, care actioneaza ca o misiune de mentinere a pacii, el se afla acolo in virtutea unui acord referitor la principiile unei reglementari pasnice a conflictului armat din regiunea transnistreana a Moldovei, semnat la 21 iunie 1992", este replica usor ironica a purtatorului de cuvant al MAE rus data jurnalistului care ii ceruse un comentariu la declaratia lui Basescu.

"Sarcina misiunii de mentinere a pacii este asigurarea stabilitatii regionale necesare rezolvarii problemei", adauga Nesterenko. "Cheia pentru a ajunge la aceasta este obtinerea de progrese in negocierile in formula 5 plus 2 (Rusia, Ucraina, OSCE negociatori, UE si SUA observatori si partile implicate - n.r.), stabilita pentru a face posibile prin mijloace politice compromisul in legatura cu viitorul statut al Transnistriei si garantarea lui", a subliniat oficialul rus.

Negocierile sunt insa blocate de mai bine de doi ani, iar Tiraspolul refuza reluarea lor, mai ales dupa instalarea la Chisinau a unei conduceri prooccidentale. Transnistria cere sa fie tratata de pe pozitii de egalitate cu R. Moldova.

"In orice caz, a conchis Nesterenko in raspunsul dat jurnalistului, intrebarea prinvind scopul unor asemenea insinuari inamicale trebuie adresata, de fapt, celor care le fac".

Tensiunea a crescut saptamana aceasta intre Romania si Rusia, dupa ce Moscova a anuntat luni ca a retinut in flagrant "un agent SIE sub acoperire diplomatica", Gabriel Grecu, secretar I la Ambasada Romaniei, care incerca sa obtina informatii militare secrete de la un cetatean rus. El a fost declarat persona non-grata si i s-a dat termen de 48 de ore pentru a parasi teritoriul Federatiei Ruse.

In replica, autoritatile romane au acuzat Moscova ca nu respecta Conventia de la Viena cu privire la statutul diplomatic si au declarat, la randul lor, un diplomat de la Ambasada rusa din Bucuresti, cu acelasi rang ca Gabriel Grecu (secretar I), persona non-grata acordandu-i 48 de ore pentru a parasi teritoriul romanesc. Deranjata ca Romania a raspuns cu aceeasi moneda, Rusia a spus ca asteapta ca partea romana sa justifice de ce l-a declarat persona non-grata pe diplomatul rus, in caz contrar amenintand cu alte masuri de retorsiune, inclusiv pe plan economic.

Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice prevede la articolul 9 ca statul acreditar poate decide oricand, fara a trebui sa-si motiveze hotararea, ca seful sau orice membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau ca orice alt membru al misiunii nu e acceptabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusia Basescu, #declaratii Basescu Republica Moldova , #Rusia